UPDATE Comisia Rosia Montana: Academia romana, bisericile ortodoxa, romano-catolica si greco-catolica, impotriva proiectului

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2013, 12:23 Actualitate | Esenţial


Academia Romana, Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica s-au declarat impotriva proiectului Rosia Montana, potrivit reprezentantilor acestora audiati, vineri, la Comisia privind Rosia Montana.

Ionel Haiduc (Academia Romana): In forma actuala proiectul nu este acceptabil


Academia Romana considera ca in forma actuala proiectul privind exploatarea miniera de la Rosia Montana nu este acceptabil, a declarat, vineri, presedintele institutiei, Ionel Haiduc, in cadrul Comisiei speciale parlamentare care analizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana, potrivit Agerpres.

"Academia Romana nu este impotriva valorificarii resurselor naturale ale Romaniei, inclusiv prin minerit. Consideram ca aceasta trebuie sa se faca in mod inteligent, prioritar fiind interesul national. Intelegem prin valorificare inteligenta definirea a trei conditii, beneficiul tarii sa fie maxim, efectele negative asupra mediului sa fie minime si sa se respecte principiile dezvoltarii durabile. Referitor la beneficiul economic, noi consideram ca o redeventa de 6% este putin", a spus Haiduc.

Potrivit acestuia, un asemenea beneficiu este limitat.

"Dupa parerea noastra ar fi necesar sa se aplice si in Romania un procedeu in exploatarea resurselor naturale minerale, procedeul aplicat in tarile arabe la petrol si intr-o serie de tari asiatice la petrol si la minerale, la metale. Este vorba despre urmatoarea varianta bazata pe contracte de impartire a productiei. Acestea se bazeaza pe faptul ca resursa este proprietatea statului, respectiv a tarii respective, care este si proprietarul productiei extrase. Atunci, din productia extrasa operatorul primeste o parte care acopera cheltuieli de investitie, cheltuielile de operare si un profit rezonabil. In cazul petrolului se ajunge pana la 80%, revine statului proprietar. Oare tarile arabe ar fi atat de bogate daca ar da petrolul cu 6% redevente? Acest procedeu este aplicat in perioada 1966 - 1998, am date, dar se aplica in continuare", a precizat presedintele Academiei Romane.

Ionel Haiduc a mai spus ca in aceasta perioada procedeul era aplicat in 74 de tari.

"S-a estimat ca prin neaplicarea acestui procedeu, in Rusia, intr-o perioada de 5 ani, 1995 - 2000, s-au pierdut intre 5-10 miliarde dolari, pentru ca s-a mers pe redevente, pe impozite si asa mai departe. Consideram ca daca exploatarea se face in galerii subterane si nu in cariera deschisa nu este afectat mediul inconjurator, nu este mutilat peisajul si nu se pune in pericol patrimoniul construit sau arhitectonic sau de alta natura", a explicat presedintele Academiei Romane.

De asemenea, Haiduc a mai spus ca ar trebui aprobate numai acele proiecte care fac exploatarea in galerii.

"Geologii spun ca exista inca in Muntii Apuseni si la Rosia Montana si in alte zone aur care ar putea fi exploatat in galerie. Consideram ca este necesara folosirea unei tehnologii prietenoase pentru mediu, adica in cazul de fata fara cianuri. Sigur, cianura este folosita in multe exploatari miniere la aur in lume. Mai nou, exista tehnologii fara cianura. Exista o firma americana, nu dau nume, care a lansat un procedeu fara cianura, prietenos fata de mediu in care efectul economic este comparabil cu al cianurii, gradul de extractie este comparabil sau chiar mai bun si care este pe cale sa fie introdus. Aceasta firma a semnat la inceputul acestui an un acord, este o firma de cercetare care detine brevetul, cu o firma de exploatare, urmand ca in Arizona sa inceapa pentru prima data exploatarea comerciala cu noua tehnologie", a spus Haiduc.

Potrivit acestuia, exista numeroase riscuri legate de iazul de decantare preconizat.

"In perioada 1961 - 2012 s-au produs 85 de asemenea accidente legate de barajele si iazurile de decantare. Din 85 de asemenea accidente care s-au produs in aceasta perioada in diverse tari, 14 sunt legate de industria mineritului aurifer. S-au intamplat asemenea accidente in tari foarte avansate, in SUA, Finlanda. In incidentul cel mai recent, din evidentele noastre, 7 decembrie 2012, in Canada, un baraj la exploatarea cuprului a produs o ruptura de 50 de metri si cu efectele corespunzatoare in zona respectiva", a aratat Haiduc.

Presedintele Academiei Romane a vorbit si despre problema locurilor de munca.

"Se vorbeste mult despre nevoia locurilor de munca. Suntem de acord, este nevoie de locuri de munca in toate zonele din tara unde s-au inchis operatiunile de minerit. Se pare ca in alte zone unde nu este aur este mai putin interes pentru rezolvarea sau mai putine posibilitati pentru rezolvarea acestei situatii. Se prevede in proiect ca in perioada de constructie vor fi 2.000 de locuri de munca, sau 2.200. Aceasta perioada de constructie dureaza doi ani. Ce se intampla cu locurile de munca care dispar dupa doi ani cand perioada operationala va consuma intre 500, in primele variante, sau 900, in ultima varianta propusa, de locuri de munca? Deci dupa doi ani se reduce numarul locurilor de munca de la 2.000 la 900 in modul cel mai generos. Este vorba de o mie si ceva de oameni care raman fara locuri de munca imediat dupa perioada de constructie. Durata proiectului este prevazuta pe 20 de ani in care se epuizeaza zacamantul si locuitorii care au functionat in aceasta perioada raman si ei fara locuri de munca intr-o zona in care nu mai exista nicio resursa, plus reputatia proasta ca s-a folosit cianura si asta va indeparta orice potential turist care ar veni sa vada aceasta zona. (...) In forma actuala proiectul nu este acceptabil", a conchis presedintele Academiei Romane

Principalele biserici din Romania, impotriva proiectului

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane, preotul Ionut Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a mentionat ca Patriarhia Romana reafirma pozitia Sfantului Sinod al BOR, adoptata in sedinta din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronuntat in defavoarea realizarii proiectului Rosia Montana, "pentru ca aceasta parte a tarii sa poata conserva patrimoniul cultural si integritatea mediului inconjurator", potrivit Mediafax.

"Pornind de la temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu, daruita omului spre conservare si cultivare si de la faptul ca tipul de exploatare a minereului propus astazi va afecta atat ecologic, cat si uman zona Rosia Montana, BOR reafirma ingrijorarea fata de efectele nocive ireversibile asupra mediului si patrimoniului cultural pe care le-ar putea avea metoda de exploatare cu cianuri a bazinului auro-argintifer de la Rosia Montana", a mai aratat Corduneanu.

Acesta a subliniat ca BOR nu respinge mineritul, ci doar metodele cu efecte nocive asupra mediului natural.

 Reprezentantul Bisericii Greco-Catolice din Romania Andrei Marcus, care a prezentat si punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice, a afirmat ca Biserica catolica de ambele rituri este impotriva proiectului Rosia Montana si propune Guvernului retragerea proiectului.

"Pana nu vom avea garantii, propunem Guvernului retragerea proiectului privind Rosia Montana si facem apel la clasa politica din Romania sa guverneze responsabil cautand binele comun al tuturor cetatenilor tarii si nu interesele proprii", a spus Marcus.

El a aratat ca atat timp cat nu exista garantii certe si sigure privind protectia mediului, sanatatea cetatenilor si o imbunatatire a calitatii vietii in Romania, Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica din Romania nu pot fi de acord cu proiectul Rosia Montana.

"Se incearca sa dea, mai pe nimic, aurul galben al Romaniei si, pe langa faptul ca poporul roman nu pare ca va trai mai bine, vom lasa mostenire un lac de cianuri generatiilor viitoare si un noian de pericole pentru sanatatea si bunastarea lor. Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica din Romania nu vor sa fie partase la un asemenea pacat grav impotriva binelui comun al tarii si, de aceea, se pronunta imporiva proiectului Rosia Montana, fiind astfel alaturi de toti cei care vor binele generatiilor de astazi si de maine ale poporului nostru", a mai afirmat Andrei Marcus.

Acesta a prezentat, in acest sens, un document semnat de Inalt Preasfintitul Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit romano-catolic de Bucuresti, presedintele Conferintei episcopale a episcopilor catolici din Romania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2336 vizualizari

 • -10 (16 voturi)    
  .................................................. (Vineri, 4 octombrie 2013, 12:38)

  gica pantalon [utilizator]

  pro sau contra, nu poti fi luat in serios daca iti argumentezi pozitia cu o carte plina de legende
  • +8 (12 voturi)    
   totul e relativ (Vineri, 4 octombrie 2013, 13:57)

   JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

   pentru unii sunt legende, pentru altii reprezinta sensul vietii si izvorul fericirii.
   • -7 (13 voturi)    
    daca o legenda (Vineri, 4 octombrie 2013, 14:00)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

    reprezinta sensul vietii pentru unii, asta nu inseamna ca este adevarata
    • +2 (6 voturi)    
     ... (Vineri, 4 octombrie 2013, 14:32)

     Arh. [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     cei care cred ca reprezinta sensul vietii beneficiaza din plin de ce scrie acolo, cei care le considera povesti probabil ca inchid cartea si pornesc televizorul...
     • -3 (7 voturi)    
      sau (Vineri, 4 octombrie 2013, 14:51)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Arh.

      o inchid si deschid carti adevarate
      • 0 (4 voturi)    
       Care sunt cartile adevarate? (Vineri, 4 octombrie 2013, 15:18)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

       Si ce le face sa fie "adevarate"?
    • 0 (4 voturi)    
     demonstreaza! (Vineri, 4 octombrie 2013, 16:19)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

     Demonstreaza ca sunt 'legende"!
     • 0 (2 voturi)    
      hmmm (Vineri, 4 octombrie 2013, 23:34)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

      cand ziceam de legende ma refeream la biblie. poate s-a pierdut sensul printrre alte comentarii.
      deci sa demonenstrez ca tampeniile din biblie sunt legende?
 • -11 (17 voturi)    
  A devenit un obicei... (Vineri, 4 octombrie 2013, 13:05)

  dekar [utilizator]

  ...pentru popi (BOR) sa se bage unde nu le fierbe oala.Cum dau de o chestiune de mase,cu multa lume implicata,hop,si ei.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu ai dreptate!! (Vineri, 4 octombrie 2013, 19:55)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui dekar

   Chiar nu ai dreptate!! Cred atitudinea principalelor biserici din Romania, fata de aceasta afecere odioasa cu consecinte greu de cuantificat pentru noi, este cel mai bun si responsabil lucru de la caderea( oare ?) comunismului in Romania
   • +1 (3 voturi)    
    Asa este! (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 13:31)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Inna100

    Ma bucur ca biserica sprijina protestul contra proiectului RMGC. Ca si Academia Romaniei.
 • -10 (18 voturi)    
  pe bune (Vineri, 4 octombrie 2013, 13:29)

  snowflake [utilizator]

  Nu prea inteleg preocuparile bisericii in acest caz. Poate vrea si biserica ceva cotizatie din partea rmcg pentru ca s-a simtit cam neglijata.
  • +3 (5 voturi)    
   7 biserici!!! (Vineri, 4 octombrie 2013, 16:21)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   7 biserici a construit numai Gritta, in zona!!
   PLUS alte biserici, unele de prin 1700, unele cu MARI implicatii in miscarile lui Horia, Closca si Crisan si cele de la 1848!!

   Daca nu ai habar ce e prin zona, nu inteleg CARE e motivul pentru care te bagi? "Cotizatie" de la RMGC pentru tine??
 • +4 (14 voturi)    
  interesant (Vineri, 4 octombrie 2013, 13:38)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Daca venea BOR si sustinea exploatarea de la Rosia Montana, cred ca sareau toti in sus, insa daca a adoptat o pozitie corecta si consecventa, nu zice nimeni nimic. Probabi ca le cam contrazice teoria multora cum ca BOR este interesata doar de bani ...
  • +1 (3 voturi)    
   Consecvent, dar mai moale (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 3:34)

   XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui JohnnyBoy

   Cand BOR a vrut sa atraga atentia asupra problemelor grave cu care se confrunta sau s-a confruntat Romania (cum a fi lipsa unei puternice educatii religioase in scoli sau homosexualii) a avut grija sa o spuna pe toate canalele posibile, sa-si informeze enoriasii in legatura cu aceste adevarate calamitati si sa puna presiune asupra politicului.
   In legatura cu alte lucruri, cum ar fi jaful national si lacul de cianura de la RM, nu a facut nici pe departe asemenea eforturi. Da o declaratie din an in pasti si raspunde daca e intrebata, dar nu mai mult, ca nu-s lucruri destul de serioase ca sa merite prea multa truda din partea sfintiilor lor.
   Exista si o exceptie, parintele Laiu din Barlad, care duce o lupta continua impotriva exploatarii gazelor de sist si care a contribuit mult, din cate stiu, la constientizarea pericolului de catre barladeni. Macar e lasat in pace. Din pacate, este unul dintre cazurile rare de oameni ai bisericii care chiar fac un bine real societatii. Cu atat mai mult respect petru el, ca om.
 • +2 (10 voturi)    
  Oameni buni sunt numai 2 pentru Rosia Montana (Vineri, 4 octombrie 2013, 15:03)

  alex1234 [utilizator]

  Oameni buni sunt numai 2 pentru Rosia Montana

  ei se numesc Plagiatorul si Marinarul doi tradatori de Tara

  (caci da a dai tot aurul tarii la 6% din valoarea lui e tradare de tara)
  si gasca de aplaudaci din jurul lor precum si gasca de platiti a lui Gold

  Sa fim Uniti !
  • +2 (6 voturi)    
   Daca se face referendum... (Vineri, 4 octombrie 2013, 15:20)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   ...ai sa ai surpriza neplacuta sa vezi ca o sa fie mai multi de 2 oameni buni...

   Dar daca zici tu ca "oameni buni sunt doar 2".. asta e.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by