Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, joi seara, ca subiectul retragerii Ordinului National "Steaua Romaniei" europarlamentarului Laszlo Tokes va fi discutat in 26 septembrie, la Academia Romana, cand acesta va fi invitat sa-si pledeze cauza.

Firea a declarat ca prima sedinta a Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" va avea loc in 26 septembrie, de ora 16.00, la Academia Romana, cand vor fi luate in discutie setul de scrisori prin care se solicita retragerea ordinului lui Laszlo Tokes.

Gabriela Firea a precizat ca va exista o adresa oficiala de convocare a europarlamentarului Laszlo Tokes, care va fi transmisa de seful Cancelariei ordinelor, pentru ca acesta sa-si pledeze cauza.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a anuntat oficial componenta Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" rezultata din alegeri: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Serban Bradisteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoana, Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu.

Gabriela Firea a precizat ca presedintele Consiliului este decanul de varsta, academicianul Ionel Haicu.

Surse oficiale declarau anterior ca Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Serban Bradisteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoana, Gabriela Firea si Ecaterina Andronescu au fost alesi in Consiliul de onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei". Conform surselor citate, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, urma sa fie presedintele acestui Consiliu de onoare.

Cei sapte membri ai Consiliului de onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" au fost alesi in Adunarea generala a ordinului, intrunita joi seara la Palatul Cotroceni.

Radu Beligan, Dan Grigore, Irinel Popescu, Ionel Sinescu, Ioan Hollender, Dumitru Prunariu, Elisabeta Lipa, Razvan Ungureanu, Petre Roman s-au aflat, de asemenea, intre candidatii la Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua Romaniei", care urmeaza sa decida asupra solicitarilor de retragere a decoratiei lui Laszlo Tokes.

Printre cei care au mai candidat s-au numarat scriitorul Nicolae Manolescu, fostul presedinte al Curtii Constitutionale Lucian Mihai, academicianul Eugen Simion, fostul procuror general Mircea Criste, generalul Marin Dragnea, medicul Mihai Lucan, graficianul Ion Barbu, istoricul Dan Berindei, Peter Eckstein Kovacs, generalul MApN Teodor Frunzeti, seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus, diplomatul Simona Miculescu, politologul Cristian Preda, Stere Gulea, Mircea Malita, Ion Tiriac, Stefan Danila, Acsinte Gaspar si Gheorghe Fulga.

Consiliul de onoare urmeaza sa ia in discutie solicitarile de retragere a decoratiei conferite lui Laszlo Tokes, una dintre aceste cereri apartinand Corinei Cretu, care a facut-o publica.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), in urma cu o saptamana, ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari" din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei".

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul National "Steaua Romaniei".

Intr-un comunicat transmis la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" si "neadevarate" acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost "denaturate intr-o maniera inimaginabila".

El a sustinut ca in data de 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.

"Avandu-l langa mine pe Orban Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog (nu pentru prima data de altfel), sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud ¬ evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor tari, inclusiv al maghiarilor din Romania", a explicat Tokes.

Presedintele Traian Basescu l-a decorat, in decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie.

Conferirea decoratiei a fost motivata, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, "in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste".