Seful Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, ii cere ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa prezinte in Guvern problemele reale din sistemul sanitar si sa solicite finantare adecvata, Nicolaescu replicand: "Veti vedea pozitia mea cand se vor desecretiza stenogramele Guvernului".

Vasile Astarastoae a afirmat, joi seara, in cadrul dezbaterii regionale pe care Ministerul Sanatatii a organizat-o la Iasi, ca problemele Cioaba, Rosia Montana si a cainilor fara stapan se rezolva in strada, adaugand ca protestele pe care le pregatesc medicii sunt in favoarea Ministeului Sanatatii, pentru obtinerea unei finantari corepunzatoare pentru acest domeniu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Oamenii din sistem au ingrijorari justificate si va cer sa nu mai folositi sintagma reforma, pentru ca oamenii s-au saturat de acest termen, ci sa vorbiti de eficientizare. Nu suntem impotriva Ministerului Sanatatii, dar va rog sa spuneti apasat in guvern sa se termine cu ipocrizia, astfel incat bunele intentii sa se reflecte si in buget sau in actele normative", a spus seful Colegiului Medicilor.

In replica, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca este un sustinator al formelor de manifestare, dar ca atunci cand stai la masa dialogului nu trebuie sa faci presiuni si sa ameninti.

"Veti vedea si pozitia mea din guvern atunci cand se vor desecretiza stenogramele guvernului", a spus Eugen Nicolaescu.

Dialogul intre cei doi a continuat, Astarastoae intrebandu-l pe Nicolaescu cum va rezolva problema salariilor mici ale rezidentilor.

"Vad ca mariti salariilor primarilor, se gasesc bani la guvern, dar vrem ca medicii sa ramana in tara cu lefuri de 800 de lei. Ministerul Finantelor poate gasi bani pentru a creste veniturile rezidentilor. Daca nu gaseste solutii, atunci ministerul nu reprezinta aceasta tara. Guvernul sa ne spuna clar ca sanatatea nu e o prioritate nationala", a spus Vasile Astarastoae.

Nicolaescu a afirmat ca este singurul ministru al Sanatatii care a triplat lefurile rezidentilor in perioada 2006-2008, dar ulterior alti ministri au taiat veniturile bugetarilor.

"Ma lupt, voi transmite in guvern, domnule Astarastoae", a declarat Eugen Nicolaescu.

La randul sau, liderul Sanitas Iasi, Viorel Tanase, l-a atacat dur pe ministrul Sanatatii, spunandu-i lui Nicolaescu ca una afirma cand vine la Iasi si altceva spune la Targu Mures.

"DSP-urile nu sunt unitati comuniste, domnule Nicolaescu", a spus Viorel Tanase, aluzie la intentia ministerului Sanatatii de a restructura Directiile de Sanatate judetene.

Viorel Tanase a precizat ca sindicatele nu sunt de acord cu faptul ca unele spitale ar putea fi transformate in ONG-uri, spunand, totodata, ca experimentele pe spitale trebuie sa inceteze.

"Veniti cu tot felul de lucruri si stricati ce este acum", a spus liderul Sanitas, afirmatie care a starnit nemultumirea ministrului.

"Faceti o critica chioara. Va iau microfonul. Aratati ce nu este in neregula", a afirmat Eugen Nicolaescu, care a adaugat ca in perioada 2010-2012, cand s-au taiat salariile, nu l-a auzit pe seful Sanitas Iasi.

"De asta am venit aici, vehementa nu rezova nimic￯, a mai spus ministrul Sanatatii.

Dezbaterea a durat aproape trei ore si s-a desfasurat la sediul Prefecturii din Iasi.

La discutii au fost prezenti manageri de spitale publice si reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean, Caselor de Asigurari de Sanatate, Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Dentisti, Colegiului Farmacistilor, Sindicatului Sanitas, Directiilor de Sanatate Publica din regiunea Nord - Est.

Principalele subiecte ale dezbaterii s-au referit la restructurarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile publice cu paturi, legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis) si proiectul de modificare a statutului spitalelor.