Examenul de specialitate, pe care medicii rezidenti il dau la finalul ciclului de pregatire in rezidentiat, se va sustine la nivel national, anunta ministrul Sanatatii intr-un interviu publicat in saptamanalul Viata Medicala. Proiectul de ordonanta de urgenta prin care vor fi aduse mai multe schimbari in statutul medicilor rezidenti a fost finalizat de Ministerul Sanatatii si va permite acreditarea altor centre de pregatire in rezidentiat, in afara celor universitare.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Cel putin teoretic, proiectul Ministerului Sanatatii va permite medicilor rezidenti sa se angajeze cu contract de munca intr-o clinica (inclusiv una privata) inca din timpul rezidentiatului. "Medicul rezident, cand a terminat un modul de la cap la coada, va putea obtine libera practica pe acea specialitate. In acest fel va putea da consultatii si va putea efectua garzi pe acea specialitate", a declarat ministrul Sanatatii intr-un interviu publicat in saptamanalul Viata Medicala.

"In acest fel va creste venitul medicului rezident respectiv pentru munca pe care o desfasoara, dar sub supraveghere. Va putea practica si va putea avea un contract de munca partial de prestari servicii pe bucatica respectiva", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Intrebat daca medicii rezidenti se vor putea angaja pe specialitatea respectiva inclusiv intr-o clinica privata, ministrul Sanatatii a confirmat, precizand insa ca "pe mine ma intereseaza in special spitalul public. Medicul rezident va putea lucra intr-un ambulator din spital, de exemplu. Speram ca, in acest fel, vom putea acoperi o parte din zonele deficitare intr-o prima etapa".

Conform proiectului de ordonanta de urgenta, medicii rezidenti vor putea efectua, incepand cu anul trei de pregatire, garzi platite.

Examenul de specialitate, pe care medicii rezidenti il sustin la finalizarea rezidentiatului si care consfinteste calitatea lor de medic specialist, nu va mai fi sustinut la nivelul fiecarui centru universitar, ci national "pentru a avea o evaluare, o estimare a modului in care s-a facut pregatirea", spune ministrul Sanatatii. Pentru fiecare specialitate examenul va fi sustinut in maxim 2 centre universitare, exceptia fiind medicina de familie, in care limita este de 4 centre universitare. Modificarile vor fi aplicate incepand cu octombrie 2014.

"Trebuie sa facem o reevaluare a programelor [de rezidentiat] pentru ca foarte multe sunt depasite de vreme sau au anumite interese". Pregatirea in rezidentiat va ramane in continuare in responsabilitatea Ministerului Sanatatii.

De pregatirea rezidentilor se vor putea ocupa si alte centre clinice, in afara celor universitare, daca acestea vor indeplini conditiile de acreditare. "Orice spital din Romania va putea pregati rezidenti daca va indeplini conditiile si vor fi acreditate de catre universitati. Interesul nostru este sa aducem medicul rezident cat mai aproape de pacient", a spus Eugen Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii nu a oferit deocamdata noutati despre o posibila crestere a salariilor medicilor rezidenti.

Practica evitarii examenului de rezidentiat prin echivalarea ocuparii unui post de preparator in invatamantul medical universitar nu va mai fi posibila.

Proiectul de ordonanta de urgenta referitor la statutul medicilor rezidenti va fi in dezbatere publica pana in data de 6 octombrie 2013.