Acuzarea fostului comandant de la Penitenciarul Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru genocid este o decizie istorica si un moment de cotitura in investigarea si sanctionarea crimelor comunismului, a declarat marti presedintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Andrei Muraru.

"Este o decizie istorica pentru IICCMER, dar mai ales pentru societatea romaneasca. Este pentru prima data cand un fost lucrator al sistemului carceral comunist este pus sub acuzare pentru infractiunea de genocid pentru crimele si abuzurile politice comise in timpul regimului comunist. Punerea sub acuzare a fostului comandant de la Penitenciarul Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, reprezinta un moment de cotitura in investigarea si sanctionarea crimelor comunismului", arata presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Andrei Muraru, intr-un comunicat citat de Mediafax.

El a precizat ca IICCMER va continua sa se concentreze pe identificarea responsabililor pentru crime si abuzuri politice din perioada comunista. Presedintele executiv al IICCMER a mai spus ca spera ca Ministerul Justitiei sa finalizeze in curand proiectul de lege privind suspendarea pensiilor ce revin fostilor angajati ai aparatului represiv comunist, daca acestia au fost invinuiti pentru crime si abuzuri politice. "Din acest moment, odata cu declansarea urmaririi penale, Alexandru Visinescu poate fi primul responsabil din sistemul represiv comunist caruia i se va suspenda pensia speciala", a mai spus Muraru.

In aprilie, IICCMER a anuntat ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor, in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale acestor persoane.

In 30 iulie, IICCMER a sesizat Parchetul privind activitatea locotenentului colonel (r.) Alexandru Visinescu din perioada in care a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv din 1956 pana in 1963. La denuntul penal, Institutul a atasat cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Din probele administrate de IICCMER a reiesit ca detinutii politici inchisi la Penitenciarul Ramnicu Sarat au fost supusi unui regim de exterminare, care a condus la decesul unora dintre acestia. Potrivit datelor obtinute de IICMER, regimul impus la Penitenciarul Ramnicu Sarat nu oferea conditiile minime de supravietuire pe termen lung, aducand astfel grava atingere dreptului la viata.

Potrivit IICCMER, Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate. Astfel, in calitate de comandant de penitenciar, el era direct responsabil de "viata detinutilor", asa cum arata Regulamentul de functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor, ceea ce inseamna ca ansamblul conditiilor de detentie era organizat sau cel putin tolerat de catre acesta.

Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala, a anuntat, marti, Parchetul ICCJ.