Europarlamentarul Lazslo Tokes considera "grave" si "neadevarate" acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Transilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost "denaturate intr-o maniera inimaginabila", informeaza Mediafax.

Intr-un comunicat transmis, marti, presei, acesta a subliniat ca in data de 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.

"Avandu-l langa mine pe Orban Viktor, premierul Ungariei, (...) mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog (nu pentru prima data de altfel), sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud (...) evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor tari, inclusiv al maghiarilor din Romania", a explicat Tokes.

El opineaza ca acest lucru ar fi posibil prin adaptarea la conditiile romano-maghiare a unui model experimentat si verificat, apreciat in mod unanim.

"'Unde dai si unde crapa' - zice romanul. In decurs de cateva ore, Tirolul de Sud al zilelor noastre, la care m-am referit, a fost rastalmacit aproape fara drept la replica sub forma protectoratelor lui Hitler si a protectoratelor fostelor imperii coloniale", mai arata europarlamentarul.

Laszlo Tokes mentioneaza ca in interventia sa a propus spre adaptare o realizare italiano-austriaca de exceptie, cu valoare de model, care poate fi observata, studiata si verificata la fata locului de catre oricine, si care - in caz de implementare - ar servi atat binele Romaniei, cat si cel al Ungariei.

El a respins modul in care afirmatiile sale au fost preluate - "ca Laszlo Tokes vrea sa rupa Transilvania de Romania, ca vrea dictatul Ungariei, ca vrea ca Transilvania sa devina din pamant romanesc protectorat al ungurilor".

"Asistam in aceste zile in Romania la o diversiune mediatica prelungita, pronuntat antimaghiara, fiindu-mi repartizat - fara voia mea - rolul de tap ispasitor. (...) Trebuie sa constat un adevar trist: jocul 'cartii maghiare' in Romania continua sa fie tentanta, caci ea aduce foloase politice sigure fara nevoia vreunei investitii", mai arata Laszlo Tokes in comunicat.

Referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu in ceea ce il priveste, Tokes sustine ca este cu totul imposibil ca cei din aparatul prezidential sa nu cunoasca modelul Tirolului de Sud si sa nu stie ca nu are nimic in comun cu protectoratele lui Hitler sau cu protectoratele practicate in cazul fostelor colonii ori cu dictatul ungurilor.

"Este posibil sa nu fi fost informat presedintele statului? Este imposibil! Fara indoiala, cele spuse de mine la Tusnad au fost denaturate intr-o maniera inimaginabila, in mod constient si premeditat. S-a cautat si s-a gasit un pretext pentru declansarea unui nou episod antimaghiar, mie revenindu-mi rolul ingrat de tap ispasitor. Se stie ca politica fara manipulare nu exista. Dar aici avem de a face cu o denaturare crasa, de nepermis in secolul al XXI-lea, in special in cazul unui stat membru al Uniunii Europene", a spus acesta.

Potrivit afirmatiilor sale, "iesirile antimaghiare nefondate" ale presedintelui nu sunt benefice reputatiei politice a sefului statului.

"Dar cu toate acestea Excelenta Sa ramane pentru mine acel presedinte care mi-a acordat o inalta distinctie a statului roman, dar mai ales, acel presedinte care a avut clarviziunea de a enunta - in anul 2010 - urmatoarele fraze de la tribuna de la Tusnad: 'Europa Centrala este o regiune care se consolideaza, iar reconcilierea romano-maghiara este unul din pilonii acestei regiuni. In mod indiscutabil, ceea ce au reusit popoarele si politicienii celor doua tari este cel mai mare succes al nostru in ultimii 20 ani. O reconciliere, care ne permite sa privim viitorul cu incredere si care trebuie sa fie baza evolutiei relatiilor dintre cele doua popoare, dintre majoritatile si minoritatile celor doua state'", a spus el.

Pe de alta parte, europarlamentarul si-a declarat convingerea ca derapajul care s-a produs in relatiile romano-maghiare in ultimele doua saptamani este unul tranzitoriu, ca valabilitatea acestui citat va obliga factorii responsabili sa revina la cursul normal al lucrurilor, adica la continuarea constructiei romano-maghiare, a parteneriatului strategic, acestea fiind interesul major al celor doua popoare si al comunitatii maghiare din Romania.

La comunicatul de marti al lui Laszlo Tokes este atasat si raspunsul sau la intrebarile primite in data de 27 iulie, la Tusnad, traducerea fiind insa diferita de cea realizata la eveniment de catre translatorii adusi de organizatori. Astfel, in anexa transmisa mati de Tokes nu apare termenul "protectorat", ci acela de "stat-garant": "Solicit domnului prim-ministru Orban Viktor si guvernului sau sa continue edificarea treptata a Sistemului de Conlucrare Nationala (SCN). Totodata, rog sa va asumati rolul de stat-garant in relatia dv. cu maghiarii din tarile invecinate Ungariei, cu cei din Transilvania, precum a procedat si Austria in cazul provinciei Tirolul de Sud din Italia. Aici la Tusnad propun, totodata, ca noi cei din Transilvania sa concepem un drapel al Transilvaniei, bineinteles, invitandu-i pe specialisti sa fundamenteze o asemenea propunere. Avem steag secuiesc, sa aiba deci si Transilvania propriul sau steag, caci este o macroregiune demna sa aiba simbolul - adica, drapelul - sau propriu. Va invit sa ne strangem sub acest drapel, sa cautam posibilitatile de cooperare in cauza regionalizarii Transilvaniei, a dobandirii autonomiei Transilvaniei si a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, in ceee ce priveste dezideratul federalizarii Romaniei - deci in scopul punerii in practica a acestor principii si obiective politice moderne. Asadar, sa gasim calea conlucrarii intre noi si cu confratii nostri romani".

La Tabara de la Baile Tusnad, traducerea discursurilor participantilor a fost asigurata de patru translatori, adusi de organizatori de la Targu Mures, traducatorii fiind aceiasi care participa de cativa ani la evenimentul de la Tusnad.

Potrivit traducerii asigurate de interpreti la evenimentul din 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei, conform traducerii de la eveniment. Laszlo Tokes mai spunea ca Baile Tusnad, unde s-a desfasurat Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita) ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat".

"Am inceput din pacate de putina vreme politica de redobandire a romanismului in afara frontierelor. Nu avem in intentiile noastre nimic de genul celor nefericit sustinute din pacate de un cetatean roman care nu-si merita calitatea de cetatean roman. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania sa fie pusa sub protectorat", spunea Basescu.

El adauga ca "probabil" va trebui analizat daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament.