Beijingul se opune vizitelor unor reprezentanti ai statului roman in Taiwan, zona nerecunoscuta de Romania, si isi exprima speranta ca deputatii care au fost recent la Taipei isi vor da seama "in profunzime" de sensibilitatea chestiunii, evitand repetarea intamplarilor care ar dauna relatiilor bilaterale, a declarat vineri, pentru Agerpres, atasatul de presa al Ambasadei Chinei in Romania, Zhang Zheng.

HotNews.roFoto: Hotnews

"De curand, patru deputati romani au efectuat o vizita in Taiwan, iar asta nu numai ca nu e ceea ce doreste sa vada partea chineza, insa China se si opune acestui lucru. Si societatea romana considera ca aceasta este impotriva trendului ascendent al relatiilor chino-romane", a afirmat Zhang Zheng.

El a aratat ca, in cei 64 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre China si Romania, "toate guvernele romane, Parlamentul roman si partidele politice respecta consecvent principiul unei singure Chine, iar autoritatile si popoarele celor doua tari se trateaza cu sinceritate". Potrivit lui Zhang Zheng, acest lucru "este demn de laudat in relatiile dintre China si alte state din lume".

Acesta a caracterizat relatiile chino-romane ca fiind "de prietenie", reprezentand "rezultatul eforturilor si preocuparilor mai multor generatii din cele doua tari", de aceea ele "trebuie pretuite in mod deosebit".

"Dupa ce s-a intamplat acest incident, Camera Deputatilor, Ministerul Afacerilor Externe si Partidul Social Democrat etc din Romania au luat masuri si au dat publicitatii declaratii, reafirmand ca Romania continua sa aplice politica privind o singura China, fapt pe care il apreciem. In lume exista o singura China, iar pozitia noastra fata de chestiunile legate de regiunea Taiwan este consecventa si clara", a adaugat Zhang Zheng.

El i-a indemnat pe deputatii care au fost recent la Taipei "sa trateze cu mare precautie contactele cu Taiwanul".

"Speram ca persoanele implicate sa respecte intocmai preocuparile esentiale ale partii chineze, sa-si dea seama in profunzime de complexitatea si sensibilitatea chestiunii Taiwanului si sa trateze cu mare precautie contactele cu Taiwanul, evitand repetarea intamplarilor care ar dauna relatiilor dintre China si Romania", a spus Zhang Zheng.

Patru deputati, respectiv independentul Remus Cernea, social-democratii Ninel Peia si Ovidiu Iane si democrat-liberalul Costica Canacheu, au fost recent in Taipei.

Ministerul Afacerilor Externe a afirmat joi ca dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, in zone nerecunoscute de Romania, precum Taiwan, si a anuntat ca seful diplomatiei a dispus masuri pentru retragerea pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei. Cel care a ramas fara pasaport de serviciu a fost Remus Cernea.

"Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia Romaniei privind respectarea principiului 'o unica China' ('one China policy') si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza", a aratat MAE.

Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza ca "toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu RP Chineza".

"MAE dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman. In continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor institutiilor romanesti, in mod oficial, de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada urmatoare", se arata intr-un comunicat al MAE.

Camera Deputatilor a precizat ca deplasarea efectuata de grupul de parlamentari romani in Taiwan nu a fost una oficiala si nu a fost aprobata de conducerea forului legislativ.