PDL solicita premierului Victor Ponta sa prezinte in Parlament, in cadrul sesiunii extraordinare de saptamana viitoare, stadiul indeplinirii obiectivelor din acordul cu FMI, starea de fapt a Romaniei si obiectivele intr-un viitor acord cu Fondul Monetar International, informeaza Agerpres.

"Vom formaliza aceasta solicitare din partea grupului parlamentar al PDL la Biroul Permanent de luni. Credem ca premierul Victor Ponta trebuie sa dea dovada de transparenta si sa explice natiunii, inaintea vizitei directorului FMI in iulie, starea de fapt a Romaniei si obiectivele acesteia intr-un viitor acord cu FMI, daca guvernul USL doreste sa incheie un nou acord. Romanii trebuie sa stie ce isi asuma Romania intr-un nou acord si ce tip de acord se doreste a fi incheiat", a afirmat democrat-liberalul Alexandru Nazare, joi, intr-o conferinta de presa.

Nazare sustine ca raportul trebuie sa contina si principalele intentii si angajamente ale Guvernului in perspectiva negocierii unui nou acord preventiv cu FMI si Comisia Europeana.

Democrat-liberalul a mai afirmat ca ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, ar trebui sa prezinte opiniei publice documentul oficial de la Comisia Europeana care atesta ca stergerea datoriilor CFR Marfa este agreata la nivel european.

Totodata, Nazare considera ca aprobarea celei de-a 7-a si a 8-a evaluari a acordului cu FMI de catre boardul Fondului este o etapa necesara nu si suficienta pentru a o califica drept un succes pentru Romania.

"USL abia a reusit sa treaca clasa cu o indulgenta nota de cinci din partea Fondului. (...) Romania a ajuns in 2013 sa treaca cu greu clasa la evaluarea Fondului, spre deosebire de 2011, cand acest Acord a fost finalizat cu succes. (...) Aceasta ultima evaluare a Fondului de ieri a fost de fapt un examen de corigenta al actualului Guvern, intrucat Acordul trebuia finalizat in martie 2013. Prelungirea de 3 luni acordata cu indulgenta de Fond a fost exact perioada necesara pentru a trece acest examen de corigenta. Ratarea de facto a tintei arieratelor. Tinta arieratelor la sfarsitul lui decembrie 2012 era de 300 milioane lei. Guvernul USL a dus insa aceste arierate la 840 milioane lei. Ce au facut onorabil domnii Voinea si Chitoiu pentru a cosmetiza aceste cifre. Au taiat din pix, in cel mai pur stil romanesc, nu mai putin de 360 de milioane lei care ar fi, chipurile, 'arierate contestate' si care nu mai sunt luate in calcul", a mai spus democrat-liberalul.

El a afirmat, referindu-se la privatizarea CFR Marfa, ca ministrul a privatizat in doar 3 luni o companie strategica a statului roman, 'arzand' nenumarate etape si proceduri si 'obligand' astfel statul sa vanda intr-un mod 'cel putin dubios' compania.

"USL nu este capabila sa faca o privatizare onesta, in beneficiul romanilor. Ei au doar doua modele, ambele extreme: ori rateaza in cel mai penibil mod aceste privatizari, cu exemplul de frunte Oltchim, ori ajung sa privatizeze cu dedicatie si fara nicio transparenta, asa cum au facut la CFR Marfa, asa cum au facut si in perioada 2000-2004. O alta incalcare grosolana a angajamentelor din Acordul cu FMI a fost intrarea cu bocancii in managementul profesionist si asa cu greu instalat la companiile de stat. Exemplu de manual: TAROM. Avem la conducerea acestei companii un director performant in persoana domnului Christian Heinzmann, care insa nu a dorit sa execute ordinele politice ale mai marilor din minister. De ce performant? Pentru ca a reusit sa reduca pierderile in primele 4 luni ale acestui an cu 45%. Cum a fost rasplatit de clientela USL? Cu inlaturarea lui din functia de CEO cu 3 ani mai devreme decat prevedea contractul. Ce inseamna asta? Inseamna ca TAROM va intra din nou pe mana unui manager politic care nu va mai avea ca prioritate rentabilizarea cu orice pret a companiei, ci doar aceea de a satisface o clientela politica", a mai spus Nazare.