Diplomatul roman Mihai Stuparu, fostul ambasador roman in Irak implicat in eliberarea ziaristilor romani rapiti in aceasta tara, a fost numit in pozitia de sef al Delegatiei UE la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) de catre Inaltul reprezentant al Uniunii Europene.

"Numirea diplomatului roman in aceasta importanta functie a Serviciului European de Actiune Externa reprezinta atat o recunoastere a meritelor candidatului roman, a experientei acestuia in misiuni importante inclusiv in state arabe, cat si a reputatiei si experientei diplomatiei romanesti in regiune cat si in lume", a apreciat ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, potrivit unui comunicat de presa.

Numirea lui Mihai Stuparu in functia de Sef de Delegatie UE la Abu Dhabi este a treia pozitie de conducere in cadrul SEAE, pe care Romania o obtine, dupa nominalizarea ambasadorului Viorel Isticioaia in functia de director general pentru Asia, in 2010, si a lui Traian Hristea in functia de Sef al Delegatiei UE la Erevan, in 2011. In acest moment, prezenta romaneasca in cadrul Serviciului se ridica la 18 persoane, din care 11 in Centrala de la Bruxelles si 7 in delegatiile UE.

Mihai Stuparu este membru al Corpului Diplomatic si Consular al Romaniei din anul 1990, a fost ambasador al Romaniei in Qatar in perioada 1999-2003, ambasador al Romaniei in Irak in perioada 2004-2009, ambasador al Romaniei in Australia in perioada 2010-2012 si a condus, in perioada 1997-1999, Directia Orientul Mijlociu din Centrala MAE.

Mihai Stuparu a fost decorat in data de 30 august 2005, pe cand era ambasador al Romaniei la Bagdad, cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Ofiter.

Mihai Stuparu a fost citat in procesul rapirii jurnalistilor romani, dar Curtea de Apel Bucuresti a decis , in data de 27 martie 2008, sa nu-l audieze, dupa ce acesta a aratat ca nu are "libertatea legala" de a da anumite informatii. Intr-o adresa trimisa instantei, MAE a precizat ca informatiile pe care Stuparu le detine in legatura cu rapirea jurnalistilor sunt clasificate si privesc siguranta nationala si nici audierea in Camera de Consiliu a acestuia nu prezinta garantia protejarii datelor respective.