Ordonanta de guvern care stabileste conditiile de vanzare a imobilelor proprietate privata a statului aflate in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost aprobata marti de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, cu cateva modificari precum eliminarea plafonului chiriei si cheltuielilor de intretinere platite anual de beneficiar pentru locuinta de serviciu, acesta urmand sa fie stabilit anual de Guvern, si noi reglementari referitoare la decontarea cheltuielile de cazare pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica numita, transmite Agerpres.

Premierul Victor Ponta a replicat la modificarile aduse de Camera Deputatilor ordonantei privind imobilele RA-APPS, punctand ca nu era momentul "sa li se rupa sufletul parlamentarilor de secretarii de stat".

Ordonanta de guvern care stabileste conditiile de vanzare a imobilelor proprietate privata a statului aflate in administrarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a fost aprobata marti de Camera Deputatilor, cu 232 de voturi pentru, 62 impotriva si 18 abtineri, informeaza agentia de presa citata.

Proiectul prevede flexibilizarea procedurilor de vanzare a acestor imobile astfel incat ''sa se elimine pierderile si sa fie create conditiile pentru cresterea veniturilor regiei''.

''Scopul proiectului legislativ il reprezinta, pe de o parte, diminuarea fondului administrat de RA-APPS prin vanzarea unei parti importante a imobilelor aflate in proprietatea privata a statului sau a regiei si, pe de alta parte, flexibilizarea procedurilor aplicabile operatiunilor de vanzare a acestor imobile'', precizeaza Guvernul.

Plenul Camerei Deputatilor a fost de acord cu amendamentul propus de Comisia juridica si de Comisia de administratie, sesizate pe fond pentru raport comun, potrivit caruia se elimina plafonul chiriei si cheltuielilor de intretinere de 18.600 de lei platite anual de beneficiar pentru locuinta de serviciu care se pune la dispozitie complet dotata, inclusiv cu mobilier.

"Cheltuielile de cazare se deconteaza in limita unui plafon maxim, stabilit anual, prin hotarare a Guvernului", prevede amendamentul adoptat de plen.

De asemenea, reglementari referitoare la cheltuielile de cazare in unele situatii speciale au fost stabilite printr-un articol nou introdus in dezbaterea din Camera Deputatilor.

"Persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite, respectiv viceprim-ministru, ministru de stat, ministru si ministru delegat, precum si functii asimilate celei de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat si functiile asimilate acestora, care nu detin in proprietate exclusiva sau in coproprietate imobile in municipiul Bucuresti, beneficiaza, pe durata mandatului, de decontarea cheltuielilor de cazare. De prevederile alin. (1) beneficiaza si magistratii, precum si inaltii functionari publici, pe durata raportului de serviciu, daca nu detin in proprietate exclusiva sau in coproprietate imobile in municipiul Bucuresti. La propunerea motivata a conducatorilor institutiilor publice, dispozitiile alin. (2) nu se aplica functiilor de demnitate publica si magistratilor care, in exercitarea atributiilor legale, isi desfasoara activitatea in conditii de risc inalt, din motive de siguranta si protectie. Cheltuielile de cazare ale persoanelor indreptatite se suporta din bugetele ministerelor, institutiilor publice si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale", se arata in articolul nou propus de Comisia juridica si Comisia de administratie si adoptat de plen.

Un alt amendament adoptat de Camera Deputatilor stipuleaza ca "persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate functiilor de demnitate publica, altele decat ministrii si asimilatii acestora, precum si inaltii functionari publici beneficiaza lunar de o deplasare dus-intors intre municipiul Bucuresti si localitatea in care isi au domiciliul, cu orice mijloc de transport, ale carei cheltuieli se deconteaza in conditiile legii".

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta 15/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta 101/2011 privind reglementarea conditiilor pentru vanzarea imobilelor, proprietate privata a statului, aflate in administrarea Regiei Autonome ''Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat'', a imobilelor proprietatea RA-APPS, pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuielilor de cazare in unele situatii speciale, precum si pentru modificarea unor acte normative a fost adoptata de Camera Deputatilor in calitate de Camera decizionala.

  • Ponta: Parlamentarii sa fie generosi de la ei, nu de la Guvern

"Admir generozitatea parlamentarilor. As fi preferat sa fie generosi de la ei, nu de la mine, de la Guvern. Sa facem eforturi sa vindem cat mai repede spatiile de la RA-APPS, ca sa nu mai aiba unde sa stea toti cei care i-au induiosat pe parlamentari. Acum, pana la urma, eu am dat ordonanta intr-o anumita formula, eu nu pot sa impun Parlamentului si nu Guvernul impune Parlamentului. Cred insa ca poate nu era momentul sa li se rupa sufletul parlamentarilor de secretarii de stat", a declarat Victor Ponta marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul vizitei de doua zile efectuata in Germania, intrebat cu privire la modificarea operata de Camera Deputatilor in ordonanta.

In context, seful Executivului a subliniat ca va incerca sa ii convinga pe parlamentari cu privire la consecintele modificarilor respectivei ordonante, pentru a nu fi adoptata in plen iar daca deja este prea tarziu pentru acest lucru, ar putea presedintele Traian Basescu sa retrimita proiectul de act normativ la Parlament.