Primul-ministru Victor Ponta va efectua luni si marti o vizita oficiala in Germania, la invitatia cancelarului german Angela Merkel, pe agenda discutiilor figurand relatiile bilaterale, teme europene si regionale, precum si politica interna romaneasca, informeaza Agerpres.

Vizita sefului guvernului roman la Berlin va incepe printr-o intalnire cu copresedintele Consiliului de conducere al Deutsche Bank, Jurgen Fitschen, dupa care va participa la conferinta 'Cooperarea economica romano-germana: Noi perspective'.

Ulterior, Victor Ponta va lua parte la conferinta Fundatiei Friedrich Ebert, cu tema 'Contributia Romaniei la o Europa Sociala si Democrata'.

Luni seara, premierul roman va fi primit de Angela Merkel cu onoruri militare la sediul Cancelariei federale. Dupa intrevedere, cei doi oficiali vor sustine o declaratie comuna de presa.

Marti, Ponta se va deplasa la Stuttgart, capitala landului german Baden-Wurttemberg. El va merge la sediul Daimler, unde se va intalni cu Andreas Renschler, membru al board-ului concernului. De asemenea, premierul va vizita fabrica Daimler si se va intalni cu muncitorii romani de la fabrica Cugir, aflati la cursuri de perfectionare.

Daimler AG va investi peste 300 de milioane de euro in filiala sa din Romania, Star Transmission. Constructorul auto german a anuntat in aprilie ca intentioneaza sa construiasca o uzina in Romania unde sa produca cutii de viteze pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz.

Victor Ponta va avea si o intrevedere cu presedintele in exercitiu al Bundesratului, prim-ministrul landului Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann. Ei vor sustine o conferinta comuna de presa.

Premierul roman a pledat - intr-un interviu difuzat vineri de postul de radio Deutsche Welle - pentru un parteneriat strategic cu Germania si a subliniat ca Romania se bucura acum de stabilitate politica, fiind un partener esential pentru Germania in regiune.

'Vizita din Germania are ca scop o revenire a relatiilor bilaterale la un nivel care a existat in anii trecuti si care in 2012, in urma crizei politice din Romania, a suferit o perioada de inghet. /.../ Vreau sa avem din nou un parteneriat strategic cu Germania. Este evident ca Germania si Franta sunt motoarele Europei - si Romania are nevoie de ambele tari, nu poate fi doar intr-o parte sau in alta. /.../ Vreau sa incurajez continuarea investitiilor germane in Romania si sa spun ca Romania, avand acum stabilitate politica, este din nou un partener esential pentru Germania in regiune', a afirmat primul ministru.

Deutsche Welle (DW) afirma, la sfarsitul lunii mai, ca vizita premierului roman in Germania a fost indelung pregatita, asteptata la Bucuresti cu speranta si nerabdare si ca in cercurile politice oficiale perfectarea acestei vizite este vazuta ca o victorie politica semnificativa, menita sa risipeasca norii care se adunasera deasupra relatiei romano-germane dupa criza politica din vara anului trecut.

Postul german de radio arata ca, intre timp, situatia politica din Romania a intrat pe un fagas stabil si mult mai previzibil, dar o serie de aspecte ale politicii romanesti ar avea nevoie de reconfirmari explicite si poate mai cu seama de angajamente personale. De aceea, Berlinul este interesat sa cunoasca mai bine perspectiva romaneasca, iar Bucurestiul manifesta mare preocupare de a recastiga increderea Germaniei, mai comenta DW.

Victor Ponta a depus eforturi extrem de mari pentru a le dovedi partenerilor occidentali ca noua putere de la Bucuresti nu intentioneaza sa scoata Romania de pe traseul ei european si aceste lucru a fost vizibil pe mai multe planuri: politica economica a urmat cu strictete planurile convenite cu FMI si UE, iar in ceea ce priveste modificarea Constitutiei, au existat foarte multe dovezi ca lucrurile se indreapta intr-un sens care dezminte ingrijorarile.

Potrivit DW, este vital pentru guvernul de la Bucuresti sa-si reevalueze strategiile si sa caute o reconstituire a relatiei cu Germania care, la Berlin, va fi citita ca o confirmare a angajamentului european.