Meteorologii au emis o atentionare cod galben de ploi torentiale, grindina si intensificari de vant, valabila incepand de joi seara pana vineri seara, ora 22.00. Sunt vizate 15 judete din Moldova, zona Carpatilor Orientali, nordul Dobrogei si al Munteniei.

Cod galben de ploiFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

In aceste regiuni se vor semnala averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, trecator cu aspect de vijelie si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 25...30 l/mp si izolat 50 l/mp.

Manifestari ale instabilitatii atmosferice vor fi pana la sfarsitul saptamanii, cu precadere in zonele de munte si in regiunile estice, sudice si centrale, insa pe arii si intervale de timp mai restranse, precizeaza Administratia Nationala de Meteorologie.

Directoul ANM, Ion Sandu:

  • Va continua sa ploua pana pe 15-16 iunie. Ploile de la sfarsitul lui mai si din aceasta jumatate din iunie sunt benefice pentru culturile de grau, rapita, altfel intram in seceta.
  • Pe data de 11, 12, 13 vor fi cantitati ceva mai importante si daca va fi nevoie se va institui o avertizare pe zone.
  • Pe Dunare hidrologii estimeaza ca va intra cu maxim 10.500 - 11.000 mc/s, probabilitatea sa se cupleze debitele cu viitura este destul de mica, asa ca pana in mom de fata nu poate fi pericol major pe Dunare, avand in vedere ca in aprilie am stat cu cod galben pe Dunare cu debite mai mari decat se prognozeaza acum.

COD GALBEN: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.