Revocarea judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii este neconstitutionala, a decis joi Curtea Constitutionala. Judecatorii CCR au admis, joi, exceptia ridicata de judecatorul Cristi Danilet si au decis ca este neconstitutional articolul 55 alin.4. si 9 referitor la revocarea unui membru CSM, anunta Agerpres.

Cristi DaniletFoto: HotNews.ro

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a luat decizia cu majoritate de voturi, se arata intr-un comunicat al CCR. Decizia de joi a Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie.

Judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet au atacat in instanta decizia CSM din 26 februarie prin care au fost revocati din functia de membri ai Consiliului. In urma votului plenului CSM, Alina Ghica a fost revocata cu 11 voturi pentru si 7 impotriva, in timp ce in cazul lui Cristi Danilet s-au inregistrat 14 voturi pentru si 4 impotriva.

Curtea de Apel Bucuresti admisese, pe 18 martie, cererea de sesizare a CCR cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 55 din Legea 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la prevederile art. 20, 24, 124 alineat 3 si art.125 alineat 1, art. 133 si art. 134 din Constitutia Romaniei.

Art. 55 - alin 4 prevede ca "Membrii alesi ai CSM sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului. In cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor''.

Alin. 9 al aceluiasi articol stabileste ca "in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), plenul CSM dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator."

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, se mai arata in comunicat.