Universitatea de Vest Timisoara (UVT) reintroduce probe de admitere pentru intrarea la facultate, din aceasta vara, pentru a face o selectie mai buna a viitorilor studenti, informeaza Agerpres. "La propunerea Consiliului de administratie, toate facultatile nu vor mai face admitere doar pe baza de dosar, ci se introduc probe de admitere. La fiecare facultate, in principiu, este vorba de introducerea unui interviu sau a unui eseu", a declarat, miercuri, Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest Timisoara, intr-o conferinta de presa.

El considera ca Bacalaureatul este un examen de maturitate, de finalizare a studiilor, nu unul de admitere la facultate, iar UVT isi stabileste propriile ierarhizari, pentru a putea forma viitoarele elite. Rectorul crede ca aceasta masura ii va responsabiliza mai mult pe tinerii care doresc sa acceada in mediul universitar, deoarece multi dintre ei nu reusesc nici sa stapaneasca bine limba romana.

"Pe langa probele deja cunoscute de la facultatile vocationale, la restul se introduc probe de admitere noi. La Biologie, de exemplu, va fi introdus un eseu motivational, ce asteptari are studentul, de ce doreste la acea facultate, in continuare 75% din media de admitere va fi reprezentata de media de la Bacalaureat", a spus Pirtea.

La fel se va intampla si la admiterea de la Geografie.

Rectorul UVT a mai precizat ca nicio proba dintre cele care vor fi date suplimentar la admitere nu necesita o invatare suplimentara fata de examenul de Bacalaureat, ci cu bagajul de cunostinte de la examenul de maturitate pot trece testele.

La Facultatea de Matematica si la Informatica se va introduce o proba scrisa, similara cu cea de la Bacalaureat, iar la Drept, vor fi probe de logica si de limba romana.

"Noi nu ne dorim sa avem cei mai multi studenti, ci cei mai buni. Din totalul studentilor pe care-i aveam la UVT, circa 30% nu reuseau sa termine facultatea", a explicat rectorul.