Relatia cu Patriarhia Ierusalimului a fost reluata, cele doua biserici au semnat o intelegere privind Asezamantul Romanesc de la Ierihon, considerat ca fiind un camin pentru pelerinii ortodocsi romani care viziteaza Tara Sfanta, iar PF Teofil a acceptat sa faca o vizita in Romania in luna octombrie, informeaza Mediafax.

O delegatie a Patriarhiei Romane s-a intalnit la Ierusalim, in perioada 20-21 februarie, cu o delegatie a Patriarhiei Ierusalimului, pentru rezolvarea problemei legate de Asezamantul Romanesc de la Ierihon.

"In urma convorbirilor, desfasurate in spirit de fratietate si respect reciproc, s-a ajuns la o intelegere privind Asezamantul Romanesc de la Ierihon, considerat ca fiind un camin pentru pelerinii ortodocsi romani care viziteaza Tara Sfanta. Cele doua delegatii au redactat impreuna un document, care a primit binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Teofil al Ierusalimului si a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel al Romaniei, prin care s-a ajuns la restabilirea comuniunii fratesti si euharistice intre cele doua Biserici. Aceasta lucrare binecuvantata constituie o contributie la intarirea unitatii panortodoxe", se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Patriarhiei Romane.

Delegatia Patriarhiei Romane a fost alcatuita din IPS Mitropolitul Nifon, arhiepiscopul Targovistei si exarh patriarhal, Viorel Ionita, consilier patriarhal onorific si Michael Tita, consilier patriarhal pentru relatii bisericesti si interreligioase.

In numele PF Daniel, delegatia Patriarhiei Romane a adresat o invitatie patriarhului Teofil al Ierusalimului de a vizita Patriarhia Romana in luna octombrie 2013.

"Preafericitul Parinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie aceasta invitatie", a precizat sursa citata.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane spunea, in septembrie 2011, cand l-a primit in audienta, la Resedinta patriarhala, pe ambasadorul Israelului la Bucuresti, Dan Ben-Eliezer, ca relatiile cu Patriarhia Ierusalimului se vor ameliora prin dialog bilateral.

PF Daniel mentiona atunci faptul ca pelerinajele organizate de catre Patriarhia Romana in Israel si alte tari ale Orientului Mijlociu s-au intensificat in ultimii ani, astfel incat numerosi pelerini ortodocsi romani au posibilitatea sa se inchine la Locurile Sfinte si sa cunoasca mai bine traditia biblica, precum si valorile spirituale comune.

Patriarhia Ierusalimului anunta, in 9 mai 2011, ca a rupt relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, din cauza Asezamantul romanesc de la Ierihon.

PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, declara atunci ca Patriarhia Ierusalimului a reprosat Patriarhiei Romane nerespectarea canoanelor prin construirea bisericii la Asezamantul de la Ierihon destinat cazarii pelerinilor.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a analizat hotararile Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului postate pe site-ul oficial in ziua de 9 mai 2011, considerand ca acestea "contravin spiritului comuniunii fratesti intre Bisericile Ortodoxe surori".

"Cu toate acestea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu intrerupe comuniunea cu Patriarhia Ierusalimului. Ca atare, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a desemnat o delegatie formata din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Onorific Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Onorific Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor si Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, cu mandatul de a purta un dialog oficial cu Patriarhia Ierusalimului pentru solutionarea acestei probleme", arata BOR.