Un numar de 43 de organizatii neguvernamentale solicita Senatului respingerea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 82/2012 privind datele biometrice, pe motiv ca actul normativ este neconstitutional. "Chiar daca actul normativ prevede si alternativa cartii de identitate simple, cele 43 de ONG-uri cer indepartarea totala a biometriei, care reprezinta un pericol in sine, afectand nu numai persoanele care o accepta, dar si pe cele care o resping", sustin acestea intr-un memoriu depus la Parlament.

"Ordonanta de urgenta a Guvernului 82/2012 este vadit neconstitutionala intrucat introduce prevederi legale de restrangere a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului. De asemenea, potrivit Constitutiei Romaniei, Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora. Adoptarea OUG 82/2012 nu poate fi motivata prin necesitatea interoperabilitatii actelor de identitate electronice in diverse programe europene (cum ar fi STORK), in conditiile in care discutiile privind lipsa de securitate a documentelor electronice sunt foarte actuale, iar programele europene nu impun si nici nu recomanda la acest moment implementarea obligatorie a unor astfel de acte", se arata in scrisoarea celor 43 de ONG-uri, citata de Agerpres, adresata presedintelui Senatului, Crin Antonescu, si presedintelui Comisiei senatoriale pentru Administratie Publica, Darius-Bogdan Valcov.

Potrivit semnatarilor, ordonanta nu a facut obiectul consultarilor publice, motiv pentru care, in opinia lor, include in expunerea de motive cateva erori, lipsuri sau contradictii, inclusiv cu textul actului normativ.

Reprezentantii ONG-urilor cer respingerea ordonantei, argumentand ca nu este justificat caracterul de urgenta si ca acest act este inoportun pana cand Comisia Europeana va prezenta raspunsul vizavi de "fraudele" sistemului in Franta sau de neconcordantele raportate in Olanda, iar Curtea Europeana de Justitie se va pronunta asupra cazurilor de interpelare preliminara din partea instantelor din Germania si Olanda.

ONG-urile sustin mentinerea unei alternative de carte de identitate simpla cu folosirea tehnologiei actuale pentru persoanele care, din diverse motive de constiinta, securitate sau opinie, nu doresc obtinerea unui act electronic de identitate.

"Propunerea de modificare a actualului format al cartilor de identitate, in care numele parintilor nu mai este mentionat, s-a realizat tocmai la sugestia organizatiilor homosexuale, pentru ca cei pe care ii reprezinta sa nu se simta discriminati. Democratia presupune puterea de decizie a unei majoritati si obligatia minoritatilor de a se supune deciziei, cu evitarea discriminarii minoritarilor. Prezenta numelui parintilor nu este un caz de discriminare, deoarece toti cetatenii, fiind egali in fata legii, trebuie sa se supuna Codului civil, care mentioneaza expres identificarea persoanei fizice in fata autoritatilor legale sub acest aspect. Va cerem, asadar, ca actul de identitate sa contina la vedere numele parintilor posesorului', se arata in memoriu.

"In plus, sustinem documentele simple, intrucat aparatura pentru emiterea acestora exista deja, noua tehnologie fiind foarte costisitoare si, evident, impotriva vietii sub toate aspectele. (...) Se cuvine ca legile in vigoare sa respecte si libertatea de constiinta a crestinilor ortodocsi. Chiar daca Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane nu s-a exprimat inca pe aceasta tema, Sinodul Bisericii Greciei si Sinodul Bisericii Rusiei au facut-o de mai multe ori, iar aceste pozitii sint cunoscute in rindul crestinilor ortodocsi", mai scriu ONG-urile.

Semnatarii scrisorii arata ca, in cazul in care va fi adoptat un raport favorabil privind aprobarea OUG, sunt necesare o serie de modificari, respectiv prevederea expresa a dreptului de optiune al cetateanului intre a i se elibera o carte de identitate/resedinta obisnuita (actualul tip) si o carte electronica de identitate/resedinta si pastrarea valabilitatii actualelor carti de identitate pana la momentul expirarii lor.

"In consecinta, solicitam sa respingeti integral OUG 82/2012 si sa o retrimiteti Guvernului pentru refacerea actului normativ, astfel incat in Romania sa nu existe decat acte de identitate simple, neelectronice si nebiometrice si care sa contina explicit numele parintilor (prin scoaterea prenumelor parintilor, obtinuta la cererea homosexualilor, se incalca Legea Starii Civile, respectiv Noul Cod Civil, unde ca element esential de identificare a persoanei fizice este trecut si numele parintilor), adica revenirea la formatul Cartilor de Identitate de pina in anul 2008", afirma ONG-urile.

Scrisoarea este semnata, printre altii, de Asociatia pentru Libertatea Romanilor, Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere - Filiala Vrancea 'Stefan cel Mare', Asociatia Pro-Vita - Filiala Bucuresti, Asociatia Christiana, Alianta Familiilor din Romania, Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania, Liga Studentilor din Universitatea din Bucuresti, Asociatia Civica a Tinerilor Crestin-Ortodocsi Romani, Asociatia pentru Cultura si Educatie 'Sfantul Daniil Sihastrul', Asociatia 'Ortodoxia Tinerilor', Liga Tineretului Crestin-Ortodox Roman, Asociatia Dascalilor din Romania, Asociatia Familia Ortodoxa.