Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, marti, cu ocazia sedintelor de autoevaluare a Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA) si a Statului Major al Fortelor Navale (SMFN), ca are garantii in ceea ce priveste plata primei transe a avioanelor multirol pe care Romania ar urma sa le achizitioneze pentru inzestrarea Armatei, insa principala problema este sa fie gasite avioanele respective care ar urma a fi cumparate.

'In ceea ce priveste programul de achizitie al avionului multirol, am garantii pentru plata primei transe, problema principala ramanand gasirea avioanelor', a afirmat ministrul Dusa, potrivit unui comunicat al MApN, citat de Agerpres.

Totodata, seful Statului Major General, general-locotenentul Stefan Danila, a subliniat ca se va gasi solutia optima pentru achizitionarea avionului multirol si, totodata, pentru plata avioanelor C-27 J Spartan.

Pe de alta parte, ministrul Dusa le-a spus celor prezenti ca le va fi un bun partener pentru a aduce aviatia militara la nivelul executarii oricarui tip de misiune.

Sefii Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA) si Statului Major al Fortelor Navale (SMFN) au prezentat conducerii ministerului realizarile si problemele de pe parcursul anului trecut.

Generalul-locotenent Stefan Danila a multumit tuturor pentru modul in care fortele aeriene au sprijinit autoritatile locale in gestionarea situatiilor de urgenta si pentru toate realizarile din anul precedent.

In cadrul sedintei de autoevaluare a Statului Major al Fortelor Navale, ministrul Apararii Nationale a apreciat efortul SMFN si a unitatilor subordonate, in special a flotilei de la Constanta, care au facut posibila indeplinirea, cu responsabilitate, a tuturor obiectivelor Ministerului Apararii Nationale.

"Stiu cu ce eforturi ati indeplinit misiunea 'ATALANTA' din regiunea Golfului Aden care a reprezentat un mare succes pentru marinarii nostri si a contribuit la indeplinirea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene", a precizat Dusa. El a adaugat si ca bugetul este acum mai mare decat in anii trecuti si doreste ca la autoevaluarea urmatoare sa existe cresteri la toti indicatorii de performanta.

Seful Statului Major General a adaugat ca militarii din SMFN vor participa si anul acesta la operatii NATO, ca sunt adevarati profesionisti si ca, prin rotatie, participand la astfel de misiuni isi vor creste nivelul de pregatire si performanta.

Procesul de evaluare a activitatilor structurilor centrale ale Ministerului Apararii Nationale va continua pe tot parcursul acestei luni.