Editorial semnat de Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului in Romania (vezi in atasament si varianta in limba engleza)

Ambasadorul Dan Ben-EliezerFoto: Ambasada Israelului

Concluziile anchetei oficiale realizată de guvernul bulgar în legătură cu atacul cu bombă asupra unui autobuz cu turiști în stațiunea Burgas pe 18 iulie 2012 sunt clare: organizația teroristă Hamas a fost responsabilă în mod direct. Atacul terorist din Burgas, care a ucis cinci cetățeni israelieni și un cetățean bulgar și a rănit peste 100 de persoane nu a fost un incident izolat, ci face parte dintr-o campanie teroristă globală dirijată de Iran și reprezentantul său, Hezbollah. Mai mult decât atât, raportul autorităților bulgare furnizează dovezi că Hezbollah este angrenată în activități teroriste în toată Europa. Intenția organizației de a lovi pe teritoriul european a devenit evidentă atunci când un atac similar a fost dejucat în Cipru cu doar 11 zile înainte de cel din Burgas.

Terorismul nu are granițe și este momentul ca Uniunea Europeană să recunoască faptul că Hezbollah este o organizație teroristă și să o includă pe lista cu asemenea entități. Această decizie ar însemna un pas important în lupta împotriva terorismului, deoarece ar oferi baza legală pentru monitorizarea mai îndeaproape a activității internaționale a Hezbollah, dar și un mijloc de a pune presiune asupra tranzacțiilor financiare și activităților criminale prin intermediul cărora își poate îndeplini atacurile teroriste. Acest lucru ar pune bazele pentru prevenirea atacurilor viitoare ale Hezbollah asupra cetățenilor nevinovați ai statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv asupra cetățenilor români.

Ezitarea anumitor guverne europene de a declara Hezbollah o amenințare la adresa securității naționale se bazează pe o neînțelegere a naturii organizației. În ciuda faptului că aceasta deține locuri în guvernul libanez, este o singură organizație, unitară, cu un singur lider, Hassan Nasrallah, care controlează atât acțiunile teroriste, cât și pe cele "civile", care au ca scop consolidarea sprijinului oferit teroriștilor. Desemnarea Hezbollah drept organizație teroristă nu ar destabiliza Libanul. Din contră, Hezbollah reprezintă unul din principalele elemente destabilizatoare, deoarece are propia armată care concurează cu poliția și armata Libanului. De asemenea, Hezbollah a fost în spatele a numeroase atacuri pe teritoriul Libanului, precum și în întreaga lume.

De la înființarea sa în urmă cu aproape treizeci de ani, Hezbollah a încălcat normele dreptului internațional, prin comiterea unor acte de terorism, crime de război și crime împotriva umanității. Lista activităților sale ilegale include bombardarea unor ținte civile, asasinări, răpiri, deturnări de avioane și utilizarea civililor libanezi pe post de scuturi umane.

Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Olanda, Australia, Noua Zeelandă și Israelului consideră sau au inclus deja Hezbollah (sau componentele sale) pe lista organizațiilor teroriste. Constatările anchetei autorităților bulgare oferă Uniunii Europene o dovadă în plus că Hezbollah și protectorul său, Iran, reprezintă o amenințare la adresa securității cetățenilor europeni. Așadar, guvernele europene trebuie să recunoască Hezbollah drept organizație teroristă și să acționeze pentru a o împiedica în a efectua noi atacuri teroriste.