Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca va discuta cu seful statului, Traian Basescu, despre pozitia Romaniei vizand urmatorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene, mentionand ca se bazeaza pe presedinte si ''pe experienta sa de negociator' pentru o alocare cat mai buna pentru tara noastra, relateaza Agerpres.

"Subiectul principal - si raportat la ceea ce am discutat ieri (luni, la Bruxelles - n.r.) cu presedintele Comisiei Europene, Barroso, si cu presedintele Consiliului European, van Rompuy - pozitia Romaniei in negocierile care probabil se vor finaliza joi referitoare la bugetul 2014-2020. Stiti foarte bine ca in propunerea initiala a presedintelui Barroso, Romania avea o alocare 2014-2020 buna spre foarte buna, aproape de 48 de miliarde de euro. Acum, daca nu reusim sa obtinem cei 48 de miliarde de euro - si probabil ca va fi dificil sa-i obtinem pe toti -, e foarte important sa pierdem cat mai putin. E o mare diferenta daca pierdem un miliard sau daca pierdem zece", a declarat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

In plus, seful Guvernului ar urma sa abordeze cu presedintele o serie de aspecte tehnice din urmatorul exercitiu financiar al UE, cum ar fi platile pentru agricultura, TVA, proiecte de infrastructura.

"Dincolo de aceasta, sunt si acele lucruri care par tehnice, dar in realitate sunt foarte importante, si anume ramane TVA pentru proiecte de infrastructura eligibil sau nu, ca deja inseamna 24% in plus pentru proiect sau in minus, in cat timp ajungem la media europeana privind platile in agricultura directe - in patru sau in sase ani. Putem sa obtinem ceea ce ministrul Daniel Constantin si Guvernul ne-am propus sa avem sume importante pentru irigatii. Sunt o serie de subiecte pe care le-am discutat ieri cu cei doi presedinti - in special van Rompuy este cel care coordoneaza, dar opinia CE este foarte importante - si pe care le discut cu presedintele astazi", a spus Ponta.

El a amintit ca seful statului este cel care va merge la Consiliul European, care are loc joi la Bruxelles.

"Dincolo de sprijinul tehnic, de sprijinul politic, ma bazez pe domnul presedinte Basescu si pe experienta sa de negociator sa obtina cat mai multi bani pentru Romania", a concluzionat Ponta.

Premierul a efectuat luni o vizita la Bruxelles, in cadrul careia a avut intalniri cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, cu comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.