Oficialii Comisiei Europene nu au avut obiectii fata de noul statut propus al parlamentarilor si trebuie vazut daca bugetul pe 2013 mai poate fi aprobat, ca efect al deciziei presedintelui de a trimite Parlamentului spre reexaminare acest statut, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.

El a insistat asupra faptului ca nu stie ce observatii a ridicat presedintele Traian Basescu si nici la ce recomandari din MCV se refera acesta, aratand doar ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a avut anterior o discutie inclusiv pe aceasta tema cu secretarul general al Comisiei Europene, fara sa fie ridicate obiectii din partea CE fata de statut, relateaza Mediafax.

Premierul a aratat insa ca noul statut al parlamentarilor include si o reducere a bugetului Parlamentului, astfel ca acum trebuie analizat daca proiectul de buget elaborat pentru acest an mai poate fi adoptat in conditiile in care statutul a fost transmis spre reexaminare.

Ulterior, intr-o interventie telefonica la Romania TV, Victor Ponta a declarat: "Cred ca presedintele n-a sesizat faptul ca acea graba de adopare a statutului parlamentarilor se lega tocmai de adoptarea bugetului. Probabil ca o sa adoptam bugetul in forma propusa si apoi se vor face modificarile la statut".

"La Bruxelles nu este niciun fel de critica cu privire la statutul parlamentarilor", a mai spus Ponta, mentionand ca el apreciaza in schimb faptul ca, prin modificarea statutului, parlamentari si-au adoptat totodata si un buget mai mic. "Este un lucru important, pentru mine cel putin este important", a subliniat premierul.

Presedintele Traian Basescu a trimis luni Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocand, printre altele, faptul ca acesta vine in contradictie cu recomandarile din Raportul MCV si propunand dezbatere publica asupra proiectului.

In cerere se arata ca Legea trimisa spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea si modificarea statutului deputatilor si al senatorilor, in special in ceea ce priveste incompatibilitatile, conflictele de interese si imunitatea parlamentarilor.

Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray.

Din raportul Comisiei Europene:

  • In ianuarie 2013, Parlamentul a adoptat amendamente la statutul membrilor sai, modificand procedura de ridicare a imunitatii in cazurile de perchezitie, arestare sau retinere a acestora si de urmarire penala a fostilor ministri. Sunt prevazute masuri suplimentare, inclusiv adoptarea unui cod de conduita. Printre aceste masuri vor trebui sa se numere includerea unui termen pentru fiecare etapa a procedurii in Parlament si furnizarea unei justificari complete atunci cand Parlamentul refuza sa ridice imunitatea.
  • Este, de asemenea, important sa se clarifice faptul ca ANI ramane singura autoritate insarcinata cu verificarea potentialelor incompatibilitati ale functionarilor alesi si numiti.
  • In ceea ce priveste abordarea Parlamentului, contestarea de ordin mai general a hotararilor judecatoresti, care s-a inregistrat intr-un anumit caz, a reprezentat o preocupare majora: CSM a trebuit sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a se asigura ca Parlamentul executa efectiv o hotarare definitiva a Inaltei Curti.
  • Se spera ca noile proceduri vor preveni repetarea unor astfel de probleme.