Guvernul a anuntat ca premierul Victor Ponta are joi o intalnire cu presedintele Traian Basescu la ora 16:00 la Palatul Cotroceni. Cei doi ar urma sa reia discutiile privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European de saptamana viitoare.

Premierul spune ca ii va solicita presedintelui mandat pentru a participa la summitul de la Bruxelles din 22-23 noiembrie unde se va discuta despre bugetul Uniunii Europene in perioada 2014-2020. Victor Ponta a declarat ca negocierile au fost initiate si purtate integral de Guvern, care isi va asuma si politicile care rezulta din alocarile bugetare.

Premierul a spus miercuri ca Romania isi pastreaza pozitia privind acordarea prin viitorul buget comunitar a unor alocatii suplimentare atat pentru politica agricola comuna cat si pentru fonduri structurale si de coeziune.

Tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles a incins spiritele si in vara intre presedinte si premier. Disputa a ajuns la Curtea Constitutionala care a transat: presedintele este cel care reprezinta Romania la Bruxelles.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a propus reducerea cu 75 de miliarde de euro a bugetului Uniunii in urmatorii sapte ani.

Reducerea bugetului ar putea multumi Marea Britanie. Au aparut insa dezaprobari din partea Comisiei Europene si a Frantei. Parisul spune ca nu accepta reducerea fondurilor pentru agricultura, dupa ce amenintase ca isi va folosi dreptul de veto cand se va vota bugetul Uniunii daca o astfel de propunere va fi mentinuta.