Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca, in conditiile unui varf de plata al datoriei externe si ale unui deficit bugetar mai mic, Guvernul va incerca, anul viitor, o indexare a pensiilor cu rata inflatiei. Ministrul Muncii a mai vorbit in interviu si despre constructia bugetara pentru 2013, noua lege a creselor, strategia pentru combaterea violentei in familie, precum si despre promisiunile facute si indeplinite in cele 6 luni de la preluarea portofoliului.

"In constructia bugetara pentru anul viitor, incercam sa indexam pensiile, in masura in care ne vom putea incadra in deficitul bugetar pentru 2013, care este mai mic decat cel de anul acesta. Sa nu uitam ca masura, dar si altele asemenea, vor trebui luata in contextul existentei unui varf al platilor externe. Anii 2013 si 2014 sunt varfuri maxime de returnare a datoriei externe de peste 11-12 miliarde de euro", a afirmat ministrul Muncii.

Mariana Campeanu a mai precizat ca "Legea Pensiilor nu trebuie modificata, ci trebuie doar aplicata. Indexarea pensiilor exista in lege, aplicarea a fost insa suspendata. Chiar daca nu vom reusi sa aplicam integral cele prevazute in lege, o indexare a pensiilor in functie de rata inflatiei tot vom face."

Totusi, Mariana Campeanu a marturisit ca "Sunt foarte ingrijorata pentru 2013 si 2014. Deficitul pentru acest an este de 2,2% din PIB, iar la anul va fi 1,9%, deci mai mic. In plus, va trebui sa platim cam 5,3 miliarde euro datorie. Acum, cand cunosc situatia mai concret, ma intreb de ce a fost necesar acel imprumut de 20 miliarde euro facut pe parcursul ultimilor trei ani si unde s-a dus. De la un grad de indatorare de sub 20% am urcat in 2010-2011 la 36%, deci in numai doi ani si jumatate. Iar acum trebuie sa platim. Din punctul meu de vedere a fost o negociere proasta. S-a intrebat cineva care era perspectiva de dezvoltare economica a Romaniei care sa permita plata in cinci ani de zile a 20 de miliarde de euro? Daca imprumutul ar fi fost facut pe 20 sau 30 de ani, era alta situatie... Noi incercam, prin Programul de Guvernare, sa luam masuri de revitalizare a economiei, iar primele doua directii se refera la energie si agricultura. Amandoua sunt ramuri care aduc beneficii foarte rapid si, daca reusim, vom avea o relansare a economiei anul viitor."

Mariana Campeanu s-a declarat multumita de activitatea sa in cele 6 luni de mandat, afirmand ca "Desi a fost o perioada foarte scurta si o conjunctura politica nefavorabila, mai ales pentru proiecte care privesc protectia sociala, cred ca am reusit sa facem tot ceea ce am promis. Am promis ca vom reintregi salariile bugetarilor si am facut-o. Am promis ca vom restitui pensionarilor contributia de asigurari de sanatate care a fost oprita ilegal si am reusit. Am mai promis ca o sa readucem indemnizatia pentru cresterea copilului la 85% si am reusit sa facem si acest lucru."

Ministrul Muncii a adaugat ca "Eu cred ca prioritatea de acum sunt copiii si tinerii. Exista aspecte foarte grave in societatea noastra. A crescut violenta in familie, copiii trebuie protejati chiar fata de proprii lor parinti, care de multe ori ii duc la munca, sau in cazul unui divort nici nu se gandesc la interesul copilului. Daca vorbim despre tineri, pe piata muncii cel mai mare somaj se inregistreaza chiar in randul acestora, in jur de 25%. Acolo trebuie sa ne indreptam atentia, atunci cand vorbim despre locuri de munca. Mariana Campeanu: Lucram la o strategie pentru ocuparea fortei de munca, unde un capitol special va fi dedicat tinerilor. Totodata, avem un plan national de ocupare care va fi pe un termen mai scurt decat o strategie. Exista si o strategie pentru combaterea saraciei si pentru incluziune sociala care, de asemenea, se refera la categorii vulnerabile. Copiii si tinerii sunt categorii vulnerabile, iar daca nu facem programe speciale pentru ei, vor avea de suferit."