Irakul nu este o tara in care tot timpul explodeaza bombe. Este un stat care avanseaza rapid in constructia institutiilor democratice, iar firmele romanesti ar avea de castigat daca s-ar implica in procesul de reconstructie - aflam sambata, la emisiunea Pasaport Diplomatic de pe Digi24.

Reconstructia Irakului ofera foarte multe posibilitati investitorilor romani. Ambasadorul tarii, dr. Mohamed Said Al-Shakarchi este constient ca exista temeri de securitate din partea romanilor, dar mare parte a acestora sunt nefondate. "Nu spunem ca nu exista nicio problema. Dar daca va uitati la televizor, e normal, nu vor spune ca traficul e bun pe autostrazi. Se vorbeste de autostrazi doar daca e un accident. Dar nu se vorbeste de autostrazi in fiecare zi, la orice ora. O luam ca pe un lucru firesc, util" - a notat ambasadorul.

Declaratiile in acest sens nu sunt pur diplomatice, la fel gandesc si oamenii de afaceri irakieni stabiliti in Romania. "Cultura din Irak si Romania sunt diferite. Si trebuie sa medieze cineva sau o organizatie intre ei. Sunt multe firme romanesti pentru care Irak e o enigma. Daca vine cineva sa medieze lucrurile, devine mai usor" - afirma Mufid Aladami, stabilit de 30 de ani in Romania.

Desi criza a afectat in mare masura domeniul constructiilor in Romania, cei care au urmat un plan de afaceri realist s-au mentinut pe piata. Rezultatul unui astfel de plan de afaceri este si complexul de odihna aflat in constructie in zona comunei Cornu, cu o investitie de peste 1 milion de euro, finantat partial prin atragerea de fonduri europene.

Detalii despre toate acestea sambata, 27 octombrie, la emisiunea Pasaport Diplomatic de pe Digi24, de la ora 18:30.