Soprana Angela Gheorghiu, actrita Oana Pellea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, au fost decorati de Regele Mihai I intr-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta din Capitala, joi, in ziua in care implineste 91 de ani. In total, 14 personalitati din diverse domenii de activitate au fost decorate de Regele Mihai I, chiar de ziua acestuia, relateaza Mediafax.

Astfel, sapte personalitati au primit Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate", patru personalitati au primit Medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei", iar alte trei personalitati au primit Medalia "Nihil Sine Deo".

Medaliile "Regele Mihai I pentru Loialitate" au fost acordate de Principesa mostenitoare Margareta in numele Regelui Mihai I, in prima parte a ceremoniei organizate joi. Au primit aceasta distinctie Andreea Buga, Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului din Bucuresti, Lucian Indries, Iren Arsene, managerul editurii Curtea Veche, Radu Coroama, istoric si muzeograf, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, si actorul Andras Istvan Demeter, fost presedinte-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.

Medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei" a fost acordata urmatoarelor patru personalitati - Simon Berry, Danielle Maillefer, Henri Paul, fostul ambasador al Frantei la Bucuresti, si actrita Oana Pellea -, fiind inmanate chiar de catre Regele Mihai I.

Si Medaliile "Nihil Sine Deo" au fost inmanate de catre Regele Mihai I lui Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, si sopranei Angela Gheorghiu.

Angela Gheorghiu a fost decorata "pentru ca reprezinta un simbol al valorilor culturale perene ale operei mondiale, al devenirii prin educatie si cultura si al Romaniei peste hotare", "pentru cariera sa bogata, pentru talentul sau exemplar si pentru maretia reprezentatiilor sale scenice", "pentru bogatia rolurilor interpretate", dar si "pentru ca prin activitatea sa publica promoveaza profesionalismul si demnitatea omului de cultura". Totodata, soprana a primit medalia "Nihil Sine Deo" pentru sustinerea publica a Familiei Regale a Romaniei si "pentru intarirea legaturii dintre Romania si familiile regale ale lumii, prin reprezentatiile sale internationale".

La randul sau, Angela Gheorghiu a declarat ca este "foarte emotionata". "Cunosc Familia Regala si pe Majestatea Sa de foarte multi ani", a spus soprana. De asemenea, Angela Gheorghiu a amintit ca martea viitoare va canta la Londra pentru regina Elizabeth a II-a.

"Asa cum Majestatea Sa a inteles ca are o misiune, asa si eu am avut o misiune prin arta si prin cultura sa aduc aminte (...) ca exista in Romania oameni talentati, care isi daruiesc viata pentru cultura, pentru arta si pentru tara lor", a spus Angela Gheorghiu. "Nu se poate face acest lucru decat daruindu-te. Eu mi-am daruit viata, de 20 de ani si ceva, pentru ceea ce Dumnezeu mi-a harazit", a mai spus soprana.

De asemenea, Angela Gheorghiu a spus ca este fericita sa fie prezenta la o astfel de ceremonie, la care a participat "lumea cea mai buna din Bucuresti". Soprana a amintit si de legatura stransa pe care o are cu Principele Radu, pe care il cunoaste din studentie.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a primit Medalia "Nihil Sine Deo" pentru "maiestria cu care conduce Banca Nationala a Romaniei, institutie fundamentala a statului roman si a sistemului european, aparandu-i independenta si prerogativele intr-un context politic tensionat", pentru "exemplul de profesionalism si continuitate pe care il ofera atat pe plan intern, conducand una dintre putinele institutii stabile si eficiente romanesti, cat si pe plan international, prin politica monetara exemplara pe care a adoptat-o in momente dificile ale trecutului recent". De asemenea, Mugur Isarescu a primit aceasta distinctie "pentru exemplul sau personal de demnitate, echidistanta si lucru de calitate pe care il da zilnic angajatilor sai, dar si tuturor celor care aspira la profesionalizarea vietii publice romanesti" si "pentru sustinerea publica a valorilor" Familiei Regale a Romaniei.

Actrita Oana Pellea a fost decorata cu Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" pentru "intreaga sa cariera in teatru si cinematografie, prin care a dus numele Romaniei peste hotare", pentru "dedicatia cu care duce mai departe pasiunea si maiestria parintilor sai, dovedind ca talentul si priceperea artistica pot razbate chiar si in conditii grele" si pentru "implicarea sa sociala, prin care sustine valorile perene ale culturii".

"Este pe departe cea mai mare onoare pe care am primit-o in viata mea", a declarat Oana Pellea. Foarte emotionata, actrita a mai spus ca aceasta medalie reprezinta pentru ea "o enorma responsabilitate".

Pe de alta parte, Henri Paul, fostul ambasador al Frantei la Bucuresti, a primit Medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei" pentru "intreaga sa activitate politica, administrativa si diplomatica pusa in slujba dezvoltarii relatiilor traditionale dintre Romania si Franta", dar si pentru ca, "prin profesionalismul si dedicatia sa, a reusit sa continue bunele relatii diplomatice dintre cele doua tari, in ciuda impacturilor atinse in perioada mandatului sau". De asemenea, Henri Paul a fost decorat pentru "buna colaborare si sprijinul generos" oferit Familiei Regale, "atat privat, cat si in cadrul evenimentelor publice comune".

"Este foarte frumos ca isi amintesc de mine. Eu imi amintesc cu afectiune de Romania", a declarat Henri Paul. Acesta a mai spus ca are "tot respectul" pentru Regele Mihai I, pentru "intelepciunea, curajul sau si eleganta sa". Totodata, fostul ambasador al Frantei la Bucuresti i-a urat Regelui Mihai I, in limba romana, "La Multi Ani!".

Academicianul Ionel Haiduc a primit Medalia "Nihil Sine Deo" pentru "intreaga sa activitate stiintifica si publicistica, prin care a sustinut constant calitatea cercetarii si promovarea publica a acesteia", pentru "activitatea sa in fruntea Academiei Romane, institutie cu traditie si demnitate", care a sustinut public valorile Familiei Regale, pentru "recunoasterea publica" aratata fata de Familia Regala si pentru "incercarea constanta de a duce mai departe misiunea publica a Academiei Romane".

La ceremonie au asistat membri ai familiei regale - Principesa Margareta si principii Radu si Nicolae -, dar si actrita Mariana Mihut, pianistul Dan Grigore si actorul si directorul Teatrului National Bucuresti Ion Caramitru.

Ceremonia de inmanare a acestor distinctii a fost foarte riguroasa, regele oferind toate decoratiile dupa intonarea Imnului regal.

Medalia "Regele Mihai I pentru Loialitate" a fost instituita pe 10 mai 2008 prin ordinul Regelui Mihai I. Medalia se acorda membrilor merituosi ai Casei Regale sau colaboratorilor de peste cinci ani ai acesteia, din toata tara si din strainatate. Medalia poate fi oferita, de asemenea, unor personalitati din Romania si din lume.

Medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei" a fost instituita pe 10 mai 2008, prin ordinul Regelui Mihai I. Decernarea "Crucii Casei Regale a Romaniei" poate fi facuta unor personalitati in pozitii importante in Casa Regala. Se poate decerna unor colaboratori ai Casei Regale care se bucura de prestigiu in societatea romaneasca, reprezentand societatea civila, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomatiei, precum si organizatii nationale sau internationale. Totodata, decoratia poate fi acordata unor personalitati care au sprijinit activitatea Familiei Regale in mod continuu sau care au facut o fapta importanta fata de Casa Regala.

Decoratia Regala "Nihil Sine Deo" a fost instituita pe 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I. Decoratia regala "Nihil Sine Deo" poate fi acordata personalitatilor marcante din domeniul social, siintfic, educatonal, cultural, spiritual, economic, politic si militar care au ajuns la un respectabil numa de ani in profesie sau au realizat o performanta de inalt nivel, au avut o initiativa iesita din comun, au dat dovada de generozitate si spirit de raspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a imbogati prezentul romanesc.