Profesorii care insotesc elevii in excursii sau tabere vor da o declaratie pe proprie raspundere prin care se angajeaza sa asigure siguranta copiilor si sa respecte traseul si durata stabilite, iar parintii implicati in aceste activitati nu pot fi responsabilizati decat pentru propriul copil. Prevederile sunt cuprinse in noul regulament privind organizarea si desfasurarea taberelor, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor scolare realizat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), informeaza Mediafax.

Noul regulament urmareste cresterea responsabilitatii cadrelor didactice si a directorilor de scoli in organizarea excursiilor si taberelor, stabilind cu exactitate numarul de cadre didactice care trebuie sa insoteasca grupurile de elevi, dar si faptul ca parintii nu pot fi responsabilizati pe durata deplasarii decat pentru propriul copil, a declarat, joi, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al ISMB, Marian Banu.

Totodata, noul regulament prevede obligativitatea completarii de catre cadrele didactice a unei declaratii pe proprie raspundere prin care acestea se angajeaza sa asigure securitatea si siguranta elevilor pe toata durata deplasarii.

"Ei se obliga sa respecte traseul stabilit si durata excursiei asa cum a fost ea organizata, fara nicio abatere", a mai spus Marian Banu.

In declaratia pe propria raspundere, profesorul sau invatatorul insotitor isi asuma "responsabilitatea pentru siguranta si securitatea elevilor/copiilor pe toata perioada deplasarii si desfasurarii taberei/excursiei/expeditiei/drumetiei", efectuata cu un grupul de elevi si sa respecte "traseul/itinerarul, perioada/durata taberei/excursiei/expeditiei/drumetiei, cu mentiunea numarului de zile in care are loc.

Documentul stabileste modul in care se organizeaza, se aproba si se desfasoara taberele, excursiile si drumetiile de catre unitatile de invatamant din Capiala, dar si cadrul legal al deplasarilor care au loc in afara localitatii cu elevi si prescolari, insotiti de cadre didactice.

Potrivit noului regulament, directorii scolilor si profesorii insotitori poarta intreaga raspundere pentru elevii cu care pleaca in excursii, tabere sau drumetii.

In perioada anului scolar, in timpul orelor de curs se poate organiza pe semestru doar o singura excursie tematice de o zi pentru elevii din invatamantul primar. Elevii vor participa la aceste excursii incepand cu ora la care incepe orarul scolar din acea zi.

Orice tabara, excursie, expeditie sau drumetie cu elevii si prescolarii organizata cu avizul sau acordul conducerii unitatii de invatamant se va realiza in afara orarului scolar numai in conditii de legalitate si siguranta, se arata in regulament.

Pentru orice deplasare cu elevii in timpul sau in afara orelor de curs cadrul didactic organizator este obligat sa anunte conducerea unitatii de invatamant si sa prezinte documentatia specifica. Nerespectarea cerintelor privind intocmirea documentatiei in vederea organizarii si desfasurarii taberelor, excursiilor si drumetiilor, precum si neanuntarea unitatii de invatamant privind deplasarea atrage in exclusivitate raspunderea cadrului didactic organizator.

Parintii isi pot asuma raspunderea numai pentru insotirea copilului propriu, iar participarea acestora la actiuni care presupun deplasari in afara localitatilor "nu exonereaza de raspundere cadrele didactice insotitoare si persoanele care aproba si avizeaza aceste activitati".

Excursiile vor fi asigurate de un numar de cadre didactice in functie de numarul elevilor. Astfel, la fiecare 10-15 elevi trebuie sa fie cate un invatator sau profesor, un cadru didactic fiind numit coordonator, in cazul deplasarilor in strainatate respectandu-se legislatia in vigoare. La 100-200 de elevi trebuie sa fie si un cadru sanitar mediu.

In cazul expeditiei sau drumetiei trebuie sa fie un cadru didactic la un grup de minimum zece elevi. Drumetiile se organizeaza de regula pe grupe de prescolari sau clase de elevi si sunt conduse de educatoarea sau invatatorul ori profesorul care lucreaza cu grupa respectiva, la care se poate adaugat un animator, salvamar sau salvamont.

"Conducatorul activitatii se va asigura ca agentii economici, asociatiile sau alte institutii care organizeaza tabere, excursii scolare, expeditii vor respecta prevederile legale in ceea ce priveste asigurarea conditiilor minime necesare bunei desfasurari a activitatilor de vacanta si de timp liber", potrivit noului regulament de organizare si desfasurare a taberelor, excursiilor si drumetiilor.

Taberele pentru prescolari vor fi asigurate cu personal didactic si sanitar. Astfel, la fiecare grupa de prescolari formata din cate 15-20 de copii vor fi doua educatoare si o supraveghetoare de noapte. De asemenea, la fiecare tabara va fi un colectiv de conducere, componenta acestuia fiind stabilita de catre administratiile permanente ale taberelor scolare, din randul personalului existent. La fiecare tabara trebuie sa fie un medic si un cadru sanitar mediu.

Taberele cu mai mult de 100 de prescolari vor fi asigurate cu cate un cadru sanitar mediu la fiecare 100 de copii, cele cu peste 200 de prescolari vor avea un medic, iar numarul acestora va creste la fiecare 300 de copii. Taberele cu mai putin de 100 de prescolari vor avea asistenta medicala asigurata de catre medicul dispensarului teritorial. Totodata, potrivit documentului ISMB, taberele cu efective mici grupate pe o raza de 2,5 kilometri care totalizeaza 200 de prescolari vor avea un medic pentru toate aceste unitati.

La fiecare tabara de elevi va exista un colectiv format din cadre didactice cu experienta, componenta acestuia fiind stabilita de catre conducerea unitatii de invatamant. Astfel, la fiecare 10-15 elevi va fi cate un invatator sau profesor. Taberele cu efective mai mari de elevi pot avea programe si animatori socio-educativi pregatiti prin Ministerul Educatiei. In taberele cu pregatire sportiva va fi asigurat un profesor de educatie fizica la un grup de 12 elevi.

In taberele izolate, cu efectiv mai mic de 100 de elevi, va fi un cadru sanitar mediu si un medic. Totodata, la tabere cu 300-500 de elevi va exista un medic, iar numarul va creste la fiecare 300 de elevi peste 500. Pentru taberele cu mai putin de 300 de elevi, asistenta medicala va fi asigurata prin dispensarul medical pe teritoriul caruia functioneaza tabara, iar acestea daca sunt situate la peste cinci kilometri de sediul dispensarului medical, de catre un doctor. De asemenea, la taberele cu efective mici grupate pe o raza de 2,5 kilometri si care totalizeaza 300 de elevi va exista un medic pentru asistenta medicala a tuturor acestor unitati. In cazul taberelor pentru pregatire sportiva va fi cate un medic si personal sanitar in proportie de unu la o suta de elevi.

Potrivit documentului, nu se solicita avizarea de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a taberelor scolare, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor.

"Avand in vedere responsabilitatea exclusiva a conducerii unitatilor de invatamant privind organizarea si avizarea taberelor, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor cu elevi si prescolari in conditii de siguranta si securitate pentru copii si cadre didactice participante este imperios necesara respectarea prevederilor legale in vigoare", se mai arata in document.

Procedura privind organizarea si desfasurarea taberelor, excursiilor, expeditiilor si drumetiilor scolare a fost trimisa de ISMB catre toate inspectoratele scolare teritoriale ale sectoarelor Capitalei.

Conducerile unitatilor de invatamant vor informa cadrele didactice si vor lua masurile transmise de catre ISMB, noua procedura fiind elaborata pentru o mai buna securitate a elevilor si responsabilitate a cadrelor didactice insotitoare.

Noul regulament a fost elaborat dupa ce o eleva de la Scoala nr. 75 din Capitala a cazut din tren la intoarcerea dintr-o excursie organizata de scoala. Copiii au fost insotiti in aceasta excursie de un profesor si de doi parinti.