Romani Criss cere liderilor USL Victor Ponta si Crin Antonescu sa se delimiteze de actele de promovare a rasismului ale lui George Becali si sa sanctioneze comportamentul jignitor al acestuia, cat si pe cel al lui Madalin Voicu, care i-a numit "fraieri" pe reprezentantii Coalitiei Antidiscriminare. Intr-o scrisoare deschisa adresata celor doi lideri ai USL, citata de Mediafax, Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii - Romani Criss le solicita sa se delimiteze "fara echivoc de actele publice de agresiune verbala si de promovare a rasismului de catre candidatul USL George Becali", sa adreseze "scuze publice pentru comportamentul jignitor si agresiv indreptat impotriva directorului executiv al organizatiei Romani Criss", precum si sa investigheze si sa sanctioneze "comportamentele incalificabile si iresponsabile ale candidatului USL George Becali si ale deputatului Madalin Voicu".

Reprezentantii organizatiei Romani Criss amintesc ca, luni, Coalitia Antidiscriminare (din care face parte si Romani Criss) a transmis un comunicat prin care a exprimat "un punct de vedere critic" referitor la decizia USL de a-l sprijini pe Gigi Becali in alegerile parlamentare, acesta fiind "un candidat ce promoveaza in mod activ si agresiv rasismul, misoginismul si homofobia". Totodata, Coalitia a solicitat USL "sa reanalizeze oportunitatea sprijinirii unui candidat care incalca in mod flagrant, constant si ostentativ Constitutia Romaniei si legile tarii".

"Pana la acest moment, solicitarea noastra a ramas fara raspuns", se arata in scrisoarea deschisa.

In schimb, sustin reprezentantii ONG-ului, marti, "la un post de televiziune cu acoperire nationala, candidatul USL George Becali l-a agresat verbal pe directorul executiv al organizatiei Romani Criss, spunandu-i ca este ''prea prost si prea dobitoc''".

"Tot cu intentia vadita de a jigni, George Becali a continuat linia atacurilor la persoana, catalogandu-l pe directorul executiv al Romani Criss ca fiind membru al organizatiei Accept. Totodata, candidatul USL a avut un limbaj sexist la adresa reprezentantei Institutului pentru Politici Publice", arata Romani Criss.

Gigi Becali, invitat marti la Romania TV, a raspuns acuzelor care i-au fost aduse de Coalitia Antidiscriminare cu privire la candidatura sa la alegerile parlamentere.

"Acei oameni care au scris asa scrisoare sa voteze si sa fie reprezentati de cine vor ei. Nu stiu ce scrie in scrisoarea aia, dar ce spuneti dumneavoastra e miciuna. Sunt mincinosi. Pe langa faptul ca unii au defectele pe care le au, ma refer la homosexuali, mai si mint. Eu niciodata in viata mea nu am spus ca tiganii sa fie scosi din tara. (...) Minciuna, niciodata nu am spus ca homosexualii trebuie scosi in afara tarii. Minciuna inventata. E adevarat ca am spus ca femeia care isi inseala barbatul e curva. Asta nu inseamna ca ei trebuie sa scrie scrisori...", a declarat Becali.

Directorul executiv al Romani Criss, Marian Mandache, a intervenit in emisiunea televizata, declarand ca Becali a avut de multe ori "derapaje" la adresa romilor, femeilor sau homosexualilor.

"Nu te ascult ca esti un prea prost si un prea dobitoc. Hai, pa, la revedere! Eu nu intru in dialog cu Mandache, nu vorbesc cu el. Sa voteze pe cine vrea el", a spus in schimb Becali.

Directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice, Elena Iorga, a vorbit la randul ei despre declaratiile lui Becali, spunand ca exista probleme privind discriminarea in randul candidatilor.

"Femeia asta, Elena Iorga, nu inteleg ce are ea. Eu am spus ca cele care inseala sunt curve. Ea inseala barbatul? Daca inseala, e curva", a intervenit Becali.

"Pana in prezent, reactia publica a USL a venit din partea deputatului PSD Madalin Voicu. Acesta a sustinut comportamentul incalificabil si iresponsabil al domnului George Becali si a jignit reprezentantii Coalitiei antidiscriminare pe care i-a numit ''fraieri''", se mai arata in scrisoarea Romani Criss.

Tot marti, intr-o emisiune la Romania TV, deputatul PSD a aratat ca "daca maine problema tiganilor sau problema homosexualilor, sau problema lesbienelor ar fi fost rezolvata, ONG-urile pierd bani".

"Ei, in loc sa calmeze spiritele, le irita, ca sa poata sa castige bani aceste ONG-uri, din afara tarii si sa-si poata duce mai departe activitatea. Eu nu sunt nici rasist, nici homofob, nici xenofob, nici nu discriminez, dar asta nu inseamna ca n-am voie sa am un limbaj colorat, care sa fie nu neaparat nuantat, dar sa aiba si mici ironii. Ce inseamna sa vorbim toti dupa dogme, dupa carti? Nu exista. Daca cineva poate sa demonstreze ca Gigi Becali a facut rau cuiva, atunci poate interveni orice instanta, dar daca el doar vorbeste si spune niste lucruri, asa, care de multe ori sunt simpatice, nu vad de ce se irita toti fraierii", a spus Madalin Voicu.

Reprezentantii Romani Criss se adreseaza liderilor USL aratand ca "atacurile la persoana, jignirile, agresiunile verbale, promovarea violentei fizice, a rasismului si a xenofobiei, a misoginismului si a homofobiei nu sunt expresii ale luptei politice".

"Fara distinctie doctrinara, intr-o societate democratica, asemenea comportamente constituie atentate grave si intolerabile la adresa conceptului de civilizatie", au precizat reprezentantii ONG-ului.

Acestia au adaugat ca isi manifesta consternarea deplina fata de lipsa de reactie a conducerii USL cu privire la aceste "comportamente incalificabile si iresponsabile" ale candidatului George Becali si ale deputatului Madalin Voicu, dar si increderea ca liderii USL vor lua "o pozitie ferma intr-un timp rezonabil".