Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul pentru promulgarea legii privind indemnizatia pentru mame. Legea prevede majorarea indemnizatiei la 85% de la 75% din cuantumul venitului net.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, presedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, unde a fost prezenta la reuniunea USL, ca mamele vor primi indemnizatiile de 85% din venituri din luna noiembrie, informeaza Agerpres.

"In primul rand, sunt foarte bucuroasa ca a fost promulgata legea si in sfarsit s-a rezolvat si problema mamicilor, pentru ca erau ultimele carora sa li se reintregeasca drepturile pe care le-au avut. Legea intra in vigoare in momentul in care este publicata in Monitorul Oficial, iar banii vor fi primiti in noiembrie pentru luna octombrie", a explicat Mariana Campeanu.

Ministrul a adaugat ca legea nu se aplica retroactiv, fiind aferenta lunilor octombrie, noiembrie, decembrie si apoi "va curge" in fiecare luna.

"Se aplica de la 1 octombrie, deci in noiembrie se vor primi banii pentru luna octombrie, pentru ca este deja tarziu, trebuie introdus in sistemul informal. Deci lucrurile sunt rezolvate si eu sunt multumita, sper sa fie si mamicile", a mai spus Mariana Campeanu.

Legea mai prevede mentinerea pragului de 3.400 de lei la acordarea procentului de 85% din venitul net, precum si renuntarea la conditionarea acordarii concediului de crestere a copilului si a indemnizatiei de crestere a copilului doar pentru primii 3 copii din familie.

Totodata, legea flexibilizeaza perioada in care persoanele care primesc ajutoare sociale trebuie sa achite impozite locale.

Proiectul privind indemnizatia pentru mame a cauzat o disputa intre Administratia Prezidentiala si Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, aceasta declarand luni, 1 octombrie, ca nu stie de ce presedintele Traian Basescu nu a promulgat legea adoptata pe 25 septembrie de Camera Deputatilor privind majorarea indemnizatiei, in texul acesteia fiind prevazuta aplicarea incepand de la 1 octombrie.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a precizat insa ca Legea privind majorarea la 85% a cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului nu a fost inca depusa pentru promulgare la Palatul Cotroceni.

Ministrul Muncii si-a cerut scuze ulterior pentru faptul ca l-a invinovatit pe presedintele Traian Basescu pentru intarzirea promulgarii legii si a explicat ca abia ulterior a aflat ca acest proiect de lege mai trebuie aprobat si de catre Senat. Campeanu a mai aratat ca legea poate fi aplicata si de la 15 octombrie, avand in vedere intarzierea promulgarii.