Ministerul Justitiei anunta, vineri, ca sapte candidati s-au inscris in cadrul selectiei in vederea efectuarii propunerii de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Candidatura depusa de fostul procuror Dan Voinea pentru functia de procuror general al Romaniei a fost respinsa de Ministerul Justitiei pentru ca acesta nu mai are calitatea de magistrat.

Candidatii pentru sefia DNA

Potrivit listei facute publice de Ministerul Justitiei, si-au depus candidaturile pentru sefia DNA: Claudiu Dumitrescu (DNA - detasat la Guvern - DLAF), Vasile Ionita (DNA), Ioan Irimie (DNA- ST Cluj), Laura Codruta Kovesi (DIICOT - ST Sibiu, detasata la MAE), Constantin Sima (PICCJ), Viorica Stoica (PICCJ) si Paula Nicoleta Tanase (Parchetul de pe langa Tribunalul Galati).

Laura Codruta Kovesi a fost seful Pachetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, mandatul acesteia expirand pe 2 octombrie.

Claudiu Dumitrescu este procurorul care a instrumentat cazul ''Valiza'', in care Gigi Becali a fost trimis in judecata, insa achitat in prima instanta, si dosarul ''Caltabosul'', in care fostii ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan au fost condamnati.

Viorica Stoica, procurorul care si-a depus candidatura si la PICCJ, si la DNA, a condus Corpul de control al Guvernului in mandatul lui Calin Popescu-Tariceanu si a fost, de asemenea, detasata si la DLAF.

Constantin Sima, care candideaza atat pentru sefia PICCJ, cat si la DNA, este presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania.

Candidatii pentru functia de procuror general

Potrivit listei facute publice de Ministerul Justitiei, si-au depus candidaturile pentru sefia PICCJ Gheorghe Cornescu (PICCJ), Elena Hach (Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov), Gheorghe Mota (Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj), Tiberiu Nitu (PICCJ - numit la Inspectia Judiciara - CSM), Constantin Sima (PICCJ) si Viorica Stoica (PICCJ).

Tiberiu Nitu a fost prim-adjunct al procurorului general, iar Gheorghe Mota a fost procurorul care a redeschis dosarul Tundrea.

Potrivit MJ, interviurile vor avea loc in zilele de 23 si 24 octombrie la sediul Ministerului Justitiei din Bucuresti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, etaj 1, Sala de consiliu urmand ca rezultatele selectiei sa fie anuntate pe 1 noiembrie.

Timpul alocat fiecarui candidat este de o ora in cazul celor care s-au inscris pentru o singura functie de conducere si de o ora si 30 de minute in cazul celor care candideaza pentru ambele functii.