Manuale de religie care promoveaza intoleranta religioasa: Un ONG cere Ministerului Educatiei retragerea urgenta a cartilor din scoli

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 10 septembrie 2012, 12:43 Actualitate | Esenţial

Religie in scoli
Foto: ASUR
Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) cere Ministerului Educatiei sa retraga "de urgenta" autorizarea manualelor de religie care promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii prin repetarea obsesiva a temelor despre "pacat", "iad" si "diavoli". "Ganditi-va cum se simte un copil de 7 - 8 ani atunci cand i se spune ca daca se duce duminica la film va arde pe vecie in iad. Ganditi-va ce se intampla atunci cand profesorii de religie ii invata la scoala ca seceta, inundatiile sau cutremurele se petrec din cauza 'continuarii savarsirii pacatelor'", a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat: "Vom analiza riguros respectivele solicitari si vom formula un punct de vedere".

La sfarsitul lunii august, Ministerul Educatiei a publicat Catalogul manualelor scolare valabile in anul scolar 2012 - 2013.

"In mod surprinzator, in pofida tuturor semnalelor trase de societatea civila, pe lista manualelor aprobate de minister continua sa se afle o serie intreaga de lucrari ce promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii prin repetarea obsesiva a temelor despre 'pacat', 'iad' si 'diavoli', inducandu-li-se acestora ideea ca nerespectarea cu strictete a 'poruncilor' ii condamna la 'osanda vesnica'", se arata intr-un comunicat ASUR remis HotNews.ro.

Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei, a declarat: "Ganditi-va cum se simte un copil de 7 - 8 ani atunci cand i se spune ca daca se duce duminica la film va arde pe vecie in iad. Ganditi-va ce se intampla atunci cand profesorii de religie ii invata la scoala ca seceta, inundatiile sau cutremurele se petrec din cauza 'continuarii savarsirii pacatelor'. Ganditi-va la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea ca pentru a se vindeca de o boala  trebuie 'sa cheme preotii Bisericii' si sa se unga cu 'ulei sfintit'. Ramai stupefiat ca toate acestea se pot petrece in secolul XXI, cu aprobarea si sprijinul Ministerului Educatiei!".

Vezi mai jos exemple din manualele de religie aprobate de Ministerul Educatiei, potrivit ASUR:

Religie, cultul ortodox, cls. a III-a; Nicolae Vladu; Ed. Corint, 2008, pag. 9
Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 9Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 12

Pagina 47 - fragmentReligie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirila; Ed. Aramis Print, 2006, pag. 12"Indoctrinarea religioasa devine si mai periculoasa atunci cand manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transforma intr-un fel de manuale de religie deghizate", se mai arata in comunicatul Asociatiei Secular Umaniste din Romania.

Potrivit acestuia, "Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei sa retraga de urgenta autorizarea acestor manuale si sa ia toate masurile care se impun pentru a preveni indoctrinarea religioasa a elevilor". ASUR precizeaza ca in Romania sunt 18.300 de biserici si doar 4.700 de scoli generale.

Amintim ca pe 22 martie 2012 zece asociatii si ONG-uri au fost prezente la Ministerul Educatiei pentru a dezbate curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare. Discutiile s-au centrat pe predarea disciplinei Religie in clasa pregatitoare, pe baza curriculumului prezentat de Ministerul Educatiei si care va fi aplicat din toamna, a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR). Potrivit acestuia, printre propunerile pe care asociatiile le-au inaintat Ministerului Educatiei se numara inscrierea copiilor pentru a urma orele de religie numai in urma unei cereri exprese a parintilor si posibilitatea ca elevilor sa nu li se mai dea note la religie.

Citeste si:


Citeste mai multe despre   

32213 vizualizari
 • -52 (86 voturi)    
  Asociatia secular - umanista ! (Luni, 10 septembrie 2012, 12:54)

  Un cititor [utilizator]

  Nu e clar care sunt membri acestei ascociatii, citi sunt si pe cine reprezinta. Nu ma surprinde ca Hotnews ii baga in seama pe toti "secularii asociati si umanisti". Risul lumii !
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +44 (58 voturi)    
  :( fara comentarii. (Luni, 10 septembrie 2012, 12:57)

  owl [utilizator]

  in calasa 1, incercam sa invat copilul sa traverseze strada; mi-a raspuns ca nu trebuie sa se uite daca vin masini, pentru ca are Dumnezeu grija...

  mai am astfel de istorii.
   #showComment#showComment#showComment
 • +18 (24 voturi)    
  .......................... (Luni, 10 septembrie 2012, 13:03)

  gica pantalon [utilizator]

  bine ati venit in secolul XV
 • +17 (25 voturi)    
  Parintii trebuie sa afle! (Luni, 10 septembrie 2012, 13:04)

  DV [utilizator]

  Cred ca toti parintii ar trebui sa stie urmatoarele doua lucruri:

  1. Disciplina Religie se "studiaza" timp de 13 ani si reprezinta catehizare ortodoxa si indoctrinare serioasa, nicidecum povestioare despre bunatate si pilde morale asa cum majoritatea isi imagineaza. Este suficient sa rasfoiasca manualele sau sa citeasca programa oficiala de pe site-ul ministerului.

  2. Disciplina Religie NU ESTE OBLIGATORIE, parintii care nu doresc ca ai lor copii sa urmeze "cursurile" de mai sus, depun la secretariat o instiintare prin care anunta ca minorul nu va urma cursurile disciplineri religie. Nu va trebuie nicio justificare si aceasta instiintare nu trebuie aprobata/dezaprobata de conducerea scolii, doar inregistrarea ei este suficienta pentru ca elevul sa nu faca religie.
 • +22 (32 voturi)    
  :) (Luni, 10 septembrie 2012, 13:07)

  0m [utilizator]

  Păi e inutil să retrageți manualul în cauză;
  Trebuie retrasă religia ca materie în școli!
  Preacucernicii părinți ortodocși se tem că odată retrasă religia din școli își vor pierde adepți!

  Articolul 18 din Declarația Drepturilor Omului

  ”Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de constiinta si religie”

  Dacă obligăm copii să facă religie în școală le încălcăm acest drept
   #showComment#showComment
 • -3 (13 voturi)    
  Orele de religie NU trebuie sa fie doctrinare (Luni, 10 septembrie 2012, 13:08)

  DrInOrice [utilizator]

  La astfel de ore copiii nu trebuie indoctrinati, chinuiti cu dogme! Faptul ca exista Dumnezeu, povestirea pe scurt cat mai NEUTRA, fara impunere de convingeri si fara tot ce oamenii au adaugat in mii si mii de carti, a venirii Lui Isus si ce reprezinta EL, si transmiterea catre copii a ideilor si a valorilor pozitive, verticale si morale, acestea trebuie discutate si asta trebuie sa fie rolul unor ore de "religie".

  Nici macar nu ar trebui numite de "religie" neaparat, religiile sunt doctrine cu multe ritualuri inventate de oameni, nu este nevoie de doctrine pt a vorbi de Dumnezeu. La astfel de ore copiii au nevoie de indrumare sufleteasca, spirituala, in care sa simta umanitatea si pozitivul, sensul lumii, in care sa fie ajutati cu blocajele eventuale care pot aparea din neintelegerea lumii reci si de multe ori lipsite de Dumnezeu de astazi..
   #showComment
 • +8 (24 voturi)    
  Biserica neamului ... (Luni, 10 septembrie 2012, 13:11)

  Florin J. [utilizator]

  Acum lucreaza impotriva neamului si nu are nici o dorinta de a se indrepta.

  E neadaptata vremurilor, manipulatoare si lucreaza prin frica nu prin dragoste de Dumnezeu asa cum ar trebui.

  Frica "iti pune ochelari de cal" si cei ce vor fi manati de frica in loc de dragoste se vor transforma din cutezatori in pompalai.

  Dragostea iti da putere si libertate de actiune inspre implinirea propriilor idealuri.

  Ascultati-L pe Dumnezeu din dragoste si nu din frica dupa cum ne intoxica biserica asta a noastra plina de burtosi cu biserici nenumarate construite pe bani ce ar fi putut ridica si tine de 2 ori mai multe scoli.

  In zilele noastre scolile ar trebui sa fie templul lui Dumnezeu si nu bisericile.
 • +8 (26 voturi)    
  Religiile franeaza progresul omenirii (Luni, 10 septembrie 2012, 13:14)

  Cetatean Logat [utilizator]

  Religiile, indiferent de natura lor, fac mult rau omenirii. Consuma resurse, se opun progresului stiintific (vezi genetica) si tin mari mase de oameni in ignoranta prin inlocuirea gandirii critice cu cea dogmatica.

  Un sondal facut in anul 1998 printre cei mai mari oameni de stiinta din SUA (tara cu cele mai multe premii Nobel pentru stiinta), membrii ai "Academiei Nationale de Stiinta", publicat in revista "Nature", arata astfel:

  - Necredinciosi - 72.2%
  - Agnostici - 20.8%
  - Credinciosi - 7%

  http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html

  http://www.nature.com/nature/journal/v394/n6691/full/394313a0_fs.html
   #showComment#showComment#showComment
 • +14 (22 voturi)    
  pseudo manuale de religie (Luni, 10 septembrie 2012, 13:17)

  bogdanlungu [utilizator]

  problema cea mai mare este ca in scoala nu se fac cursuri de religie pentru ca pur si simplu nu avem profesori de religie. ce se face in scoala este o indoctrinare religioasa de catre niste popi care sunt ei insisi indoctrinati.
 • +15 (21 voturi)    
  ce manuale oribile... (Luni, 10 septembrie 2012, 13:19)

  artistul000 [utilizator]

  sigur nu sunt scrise de un preot ... sau cel putin nu de unul normal la cap...

  Acum multi ani ... aveam un profesor de religie preot ... si nu a folosit deloc in prelegerile sale asemenea cuvinte, asemenea ideei ...

  Cine le-a aprobat e la fel de vinovat si "sanatos" ca cel care le-a scris...

  Ministerul chiar trebuie sa le retraga cat mai urgent... + control psihologic celor vinovati ...
 • -14 (24 voturi)    
  Cei fara Dumnezeu (Luni, 10 septembrie 2012, 13:20)

  FIulian [utilizator]

  Si cu toate astea se pare ca cei fara Dumnezeu isi pierd mintile in ziua de asta.
  Asociatiea nu ma convinge de bune intentii ci mai degraba pare sa incerce impunerea unor obsesii personale.
   #showComment#showComment
 • +16 (24 voturi)    
  Educatia din Romania pe mainile unor IDIOTI, (Luni, 10 septembrie 2012, 13:26)

  BarbuGrigore [utilizator]

  De aproape 23 de ani, Ministerul Educatiei a fost condus de IDIOTI, ASERVITI POLITIC LA MAXIM, INTERESATI DOAR DE PROPRIILE AVANTAJE SI PRIVILEGII.
  Asa se explica tot ce s-a intamplat la toate nivelurile de invatamant, asa se explica si ca bietii copii de la scoala primara au ajuns sa fie indoctrinati religios in felul asta. STOP!!! Religia ar trebui sa fie facultativa!!
 • +18 (30 voturi)    
  Crestini practicanti (Luni, 10 septembrie 2012, 13:38)

  V. Veroiu [utilizator]

  Credeam ca scoala are darul de a deschide ochii si de a-i pregati pe copii pt viitor. Din ceea ce am vazut, constat ca ii pregateste pt un trecut fundamentalist.

  Intrebare: ce i se va raspunde unui cpoil care spune ca la scoala a invatat doua lucruri antagonice, de exemplu cum ca bolile sunt cauzare de lipsa credintei si de agenti patogeni? Reprezinta agentii patogeni lipsa credintei?
   #showComment#showComment
 • -10 (16 voturi)    
  cine îndoctrinează? (Luni, 10 septembrie 2012, 13:42)

  BDS [utilizator]

  Zamolxe spunea că medicii Greciei ar trebui să încredințeze mai multă atenție vindecării sufletului, pentru a putea fi vindecat și corpul.
  Hristos spune: Lăsați copiii să vină la Mine!
  Cele 4,700 de școli generale îndrumă spre formarea unor caractere competitive, mândre, egoiste etc.
  Cele 18,300 de biserici îndrumă frații spre dragoste, ajutor reciproc, contopire etc
  În rest, problemă de interpretare, gândire, idei împumutate, îndoctrinări.
  Poate că manualul acesta își dorește să formeze niște oameni mai buni. Păcatul e un cuvânt mult prea complex pentru a putea fi înțeles de niște copiii, ba chiar de marea majoritate a adulților cu mintea coaptă. Cuprinde o multitudine de acțiuni, fără de care lumea ar fi mai bună.
  Pace vouă!
   #showComment#showComment
 • +13 (21 voturi)    
  Pt. o Romanie mai BUNA.... (Luni, 10 septembrie 2012, 13:47)

  AdamLA [utilizator]

  Multumim lui D-zeu pt. Asociatia Secular Umanista. Religia ar raspindi multe aberatii si minciuni daca acest NGO nu s-ar opune sau nu ar observa. Mai ales la tineri, este periculos. pt ca ei cred aproape TOT ce li se zice. Nici un parinte RESPONSABIL nu are voie sa creasca un copil in spiritul medieval si cu FRICA de un zeu sau altul. Umanismul si ADEVARUL este o alternativa mult mai buna pt. vremurile in care traim. In scoli, ar trebui sa se predea ISTORIA RELIGIILOR, si lasat tinerii sa faca o alegere daca vor, chiar si sa aleaga Non-Credinta sau Secularismul. Parintii pot apara pe copii de aceste "molestari ale mintii" daca s-ar unii si ar cere sa se retraga aceste invataturi din evul mediu. Asta pt. o Romanie mai buna, un viitor mai bun.
 • +17 (23 voturi)    
  Bisrica ortodoxa romana este cheia (Luni, 10 septembrie 2012, 13:50)

  Igriculescu [utilizator]

  BOR are o influenta uriasa in statul roman.
  Este inacceptabil ca in anul 2012 sa predai unor copii, minti tinere, asemenea aberatii.
  Manipularea grosolana prin intermediul unor exemple grotesti din biblie trebuie oprita imediat.
  Cand eram copil citeam carti bisericesti in care erau desenati serpi care stateau incolaciti pe oameni, desenul era absolut impresionant pentru mine la cei 7-8 ani ai mei. Explicatia era' cine nu merge duminica dimineata la biserica va fi pedepsit prin incolacirea serpilor pe el'.
  Religia este o minciuna.Cine vrea sa creada in ea nu are decat, dar nu e corect sa impui unui copil sa creada in ceva ce nu intelege.Si mai ales sa-l determini sa creada prin frica.
  Este o manipulare grosolana a unor minti tinere.
   #showComment
 • +13 (17 voturi)    
  Kill Your Idols (Luni, 10 septembrie 2012, 13:51)

  UglyKidJoe [utilizator]

  Religia facultativa va rog.
   #showComment
 • -10 (14 voturi)    
  manualele astea is mai mult de indoctrinare orto (Luni, 10 septembrie 2012, 13:55)

  copilash [utilizator]

  Dumnezeu e unul si ne iubeste pe toti care ne incredem in El!Dumnezeu sa le dea minte celor de la conducerea tarii !Daca nu ne incredem in Dumnezeu e normal ca vom ajunge la pieire!
   #showComment#showComment
 • +3 (11 voturi)    
  prostii (Luni, 10 septembrie 2012, 13:57)

  Dedalus [utilizator]

  Deoasebirea bine-rau apare spre 9-10 ani.

  Este absurd sa vorbesti despre iad si despre rai pana la aceasta varsta...
   #showComment#showComment#showComment
 • -5 (11 voturi)    
  exagerari de amble parti (Luni, 10 septembrie 2012, 13:58)

  Crup [utilizator]

  De ambele parti sunt exagerari.
  Pe de o parte, a pretinde ca daca un copil merge duminica si "in alte locuri" decat la Biserica, ajunge in iad, este nu doar exagerare, este o minciuna (din punct de vedere al crestinismului). Sau daca cineva este bolnav, a sugera ca simpla prezenta a preotului este arhisuficienta, este nu doar neadevarat, ci chiar penibil.
  Dar, pe de alta parte, invatatura crestina spune foarte clar ca... dupa fapta si rasplata. Ma refer la partea cu raiul si iadul. Da, crestinismul afirma ca daca o viata intreaga te lafai in pacate, sansele tale sa mergi in iad sunt considerabile. Catolicismul introduce un fel de intermediar, purgatoriul, dar nu exclude deloc iadul.
  Da, crestinismul spune ca initial cei doi oameni, Adam si Eva, nu cunosteau bolile si suferinta si ca, din cauza pacatului initial au fost alungati din rai si au devenit oameni asa cum suntem si acum.
  Asta credem. La modul cel putin teoretic, suntem o societate care garanteaza libertatea religioasa si, doar pentru faptul ca tu esti ateu, nu inseamna ca trebuie sa imi interzici mie credintele sau sa ma iei "la misto". Chiar daca ai in spate un ONG umanist, asa cum iti place sa-l numesti. Parca asa era vorba, ca traim intr-o societate libera.
  Un copil care primeste la scoala invatatura crestina, nu este deloc conditionat sa ramana crestin toata viata lui, Ulterior, cand va creste, de-a lungul vietii lui, va hotara singur in ce sa creada sau sa nu creada. Dar daca invatatura crestina este interzisa in scoli, acel copil e foarte posibil sa nu o cunoasca niciodata. Mai ales daca are niste parinti atei sau crestini doar cu numele.
  Ce e rau in a da unui copil posibilitatea ca mai tarziu sa poata alege singur, in deplina cunostinta de cauza?
   #showComment#showComment#showComment
 • +10 (20 voturi)    
  educatie ati-ecologica (Luni, 10 septembrie 2012, 13:59)

  Tritonul [utilizator]

  Asta-i culmea educatiei anti-ecologice, sa le spui la copii ca seceta e pedeapsa pentru pacate! Si se mai mira unii ca romanii au o atitutine absolut inconstienta fata de mediu!
   #showComment#showComment
 • -9 (13 voturi)    
  Cui ii foloseste? (Luni, 10 septembrie 2012, 14:04)

  O bunica din Romania [utilizator]

  Un articol scris neprofesionist - ca si in alte dati; probabil ca ziarista este doar o falanga a exponentilor din societatea romaneasca a unor puncte de vedere vadit anti-crestine. Cat despre Toma Patrascu (ASUR), un ateu declarat: este de neinteles (adica lipsit de logica elementara) cum poate afirma ca un manual de religie te... indoctrineaza: citatele incriminate sunt parte a credintei crestine (nu numai ortodoxe). Ce altceva poti gasi intr-un manual de religie? Oricare manual, fie de matematica, fizica, biologie sau religie, poate fi perfectionat. Insa logica stramba a celor de la ASUR este de felul urmator: daca mie nu-mi place fizica, sa se scoata din programa scolara... Fizica. De ce se baga ASUR, ca musca in lapte, intr-un domeniu pe care oricum nu-l intelege (adica nu are competenta, din nestiinta, de a discuta despre religie). Cui ii foloseste acesta actiune copy/paste de la fiecare inceput de an scolar?

  Pe de alta parte (revin :( ), nefericita este insa asocierea constanta, uneori chiar partinitoare, a Hotnews cu feluritele mesaje anti-Hristos.
  Ceea ce se cere, dupa atatia ani de presa libera in Romania, este doar profesionalism si cumpatare atunci cand un jurnalist se aseaza in fata tastaturii. E prea mult? :((

  Nu in ultimul rand: poate ca ar fi de folos ca Hotnews sa publice si o ancheta cu privire la propaganda evolutionista in scoli - nu ca o contrapondere la problematica religiei in scoala, ci ca demascare a uneia dintre modalitatile de raspandire a unor falsuri stiintifice, dovedite chiar in randurile oamenilor de stiinta, o propaganda care, uneori, este si mai agresiva decat cea de dinainte de 1989. Doamne, ajuta!
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +17 (23 voturi)    
  De prin Europa (Luni, 10 septembrie 2012, 14:09)

  Zzzmara [utilizator]

  Fiul meu e in clasa 3-a in Franta, tara cu un sistem educational bine pus la punct. Aici religia, inclusiv orice forma de afisare a apartenentei religioase sunt interzise in scolile publice. Sigur, au scoli private, catolice, musulmane dar asta e alta mancare de peste. Sunt crestin-ortodox si totusi consider ca religia nu are ce cauta in scoli. Religia se invata acasa, in familie, nu la scoala. Eu il invat pe copilul meu sa creada in Dumnezeu, in Sfanta Treime dar in acelasi timp il invat ca oamenii pot avea credinte diferite. Si-l invat ca trebuie sa creada in Dumnezeul nostru si in acelasi timp sa respecte credinta celorlalti.
   #showComment#showComment#showComment
 • +8 (14 voturi)    
  nu sunt manuale ci prostii (Luni, 10 septembrie 2012, 14:10)

  Dedalus [utilizator]

  Sunt scrise acolo niste prostii din orice punct de vedere, inclusiv religios....

  O cale foarte buna este ca parintii sa-si ia in serios rolul de indrumatori spirituali.
 • -3 (7 voturi)    
  Faptele noastre au consecinte... nu putem nega (Luni, 10 septembrie 2012, 14:25)

  Magy [utilizator]

  A incerca sa ii ascunzi unui copil faptul ca ceea ce face are consecinte poate fi dezastros pentru viitorul copilului... Se joaca cu priza normal ca se poate curenta... Un om care nu are in el nici o frica e un om bolnav. Cat depre faptul ca se sugereaza sa porti doar cruciulita la gat, din punctul meu de vedere nu inseamna intoleranta fata de ceilalti. Daca o firma iti sugereaza sa folosesti doar incarcatoare de cerneala pentru imprimata, originale, asta nu inseamna intoleranta.
 • +2 (10 voturi)    
  prea multa biserica strica !!! (Luni, 10 septembrie 2012, 14:28)

  keiser_soze [utilizator]

  mai ales cind este atat de prost prezentata si reprezentata !
  De-a lungul istoriei observam ca biserica nu a adus nimic bun : razboaie, ura, adunarea de bogatii doar pentru prelati....
  Unde este propovaduirea cuvantului lui Isus ? Bunatate, intelegere, toleranta ???
  A, si sa nu uit : nu exista rai si iad, este o nascocire omeneasca, asa cum nu exista nici viata de apoi !
   #showComment
 • -3 (9 voturi)    
  Dumnezeu ne iubeste pe toti (Luni, 10 septembrie 2012, 14:28)

  un_crestin [utilizator]

  Tocmai asta este frumusetea...Dumnezeu ne iubeste pe toti. Si pe atei si pe agnostici, pe toti!
  Eu personal am simtit prezenta Dumnezeiasca asupra mea, avand-o mijlocitoare pe Sfanta Parascheva. Il iubesc pe Iisus, si simt dragostea lui asupra mea in fiecare zi.
  Nu cred ca un manual de religie e mai nociv decat toata informatia transmisa in media...
  Nu cred ca aceste manuale ar induce "traume" asupra copiilor cu o minima educatie primita de la parinti...
  Din pacate aceasta educatie, acei 7 ani de-acasa, lipsesc aproape cu desavarsire...Ne ascundem in spatele unei "deschideri" spre civilizatie si vedem rezultatele in parcuri, la cinema, pe strazi...
  Daca mama si tatal nu stiu sa le explice copiilor ce e bine si ce e rau, macar afla dintr-o carte de religie axiomele unei bune purtari.
  In rest...cum spunea cineva, orele de religie nu sunt obligatorii...deci, despre ce vorbim?
   #showComment#showComment#showComment
 • +1 (9 voturi)    
  scurt (Luni, 10 septembrie 2012, 14:43)

  seb75 [utilizator]

  1. Cine a conceput manualele respective nu are nici o legatura cu religia crestina. Este prezentata doctrina unor tampiti care manipuleaza masele.
  2. Nu tot ceea ce contesta acest ONG este fals.
  3. Religia in scoli tb sa existe ca materie optionala. Interzicerea ei nu este o solutie. Tb in schimb regandite acele manuale.
  4. Daca uitam rolul crestinismului in evolutia noastra ca neam, cred ca ne sinucidem ca popor
 • -4 (10 voturi)    
  Omul are nevoie de Dumnezeu (Luni, 10 septembrie 2012, 14:47)

  Magy [utilizator]

  Doar Dumnezeu poate restaura o viata din mocirla, nu o poate face omul. Omul a facut deja suficiente experimente esuate: comunismul, statul social prost inteles, etatismul, etc. Oricat s-ar chinui omul, nu poate sa isi fie atotsuficient, ci are nevoie de Dumnezeu. ONG-ul porneste de la premiza ca Dumnezeu nu exista, dar la fel cum ei au dreptul sa nege credinta, la fel eu si alti avem dreptul sa afirmam credinta. "Am Israel Hai"
   #showComment
 • +9 (11 voturi)    
  indobitocire (Luni, 10 septembrie 2012, 14:48)

  ala_ [utilizator]

  Iata cat de mult a evoluat sistemul educational dupa 20 de ani cand politicul si biseric au colaborat mana-in-mana intr-o spirala periculoasa spre indobitocirea maselor.
  Halal educatie! Copii din ziua de azi nu mai au sansa noastra de a gandi liber.
   #showComment
 • +4 (10 voturi)    
  trebuie schimbata abordarea (Luni, 10 septembrie 2012, 14:48)

  iosis [utilizator]

  Pe un subiect cu aceeasi tema, spuneam mai demult despre optiunile din scolile din alte tari. Poti, de exemplu, sa alegi etica in loc de religie... Intre timp mi-am mutat copilul la o scoala catolica si am vazut iar o abordare diferita. Are doua ore de religie pe saptamana, iar acele ore sunt despre cunoasterea de sine si despre trezirea curiozitatii. La aceasta scoala catolica sunt si copii musulmani, care participa la aceleasi ore de religie. Deci se poate face religie si altfel. :)
 • +8 (14 voturi)    
  intrebare (Luni, 10 septembrie 2012, 14:53)

  Paul_ [utilizator]

  De ce au bisericile paratraznet?
   #showComment
 • -8 (12 voturi)    
  A tunat si v-a adunat (Luni, 10 septembrie 2012, 14:58)

  KostasP [utilizator]

  Mai baieti dar ce sinteti asa suparati pe Dumnezeu, ce v-a facut El? Asa cum voi aveti dreptul sa nu credeti asa avem noi dreptul sa credem. Si asa cum a spus un mare intelept: oare ce este mai daunator pt om, sa crezi in Dumnezeu toata viata si apoi dupa moarte sa aflii ca nu exista sau sa nu crezi in Dumnezeu iar dupa moarte sa aflii ca exista?
   #showComment#showComment#showComment
 • +6 (12 voturi)    
  Cred ca "fanatici" ortodocsii (Luni, 10 septembrie 2012, 15:10)

  balki13 [utilizator]

  Cred ca "fanatici" ortodocsii nu realizeaza cat de stupida este situatia. Este ora de RELIGIE, o ora care ar trebui sa fie obligatorie nu facultativa, dar sa se studieze religiea in ansambul ei si nu numai ortodoxia cum se face la noi, 12 ani. La istorie am fost plimbati anual de la epoca primitiva la istoria contemporana, la fizica am trecut de la mecanica la cuantica, la geografie ni s-a predat si cea a romaniei si cea a lumii. De ce religia este mai cu mot??????????
  Sau va simtiti asa majoritari :):)

  Crestinism: 2.1 miliarde
  Islamism: 1.5 miliarde
  Secularism/Nereligiosi/Agnosticism/Ateismt: 1.1 miliarde
  Hinduism: 900 milioane
  Religia traditional chineza: 394 milioane
  Buddhism: 376 milioane
  Primal Indigeni/Animism: 300 milioane
  Traditional african si diasporic: 100 milioane
  Sikhism: 23 milioane
  Juche: 19 milioane
  Spiritism: 15 milioane
  Judaism: 14 milioane
  Baha’i: 7 milioane
  Jainism: 4.2 milioane
  Shinto: 4 milioane
  Cao Dai: 4 milioane
  Zoroastrianism: 2.6 milioane
  Tenrikyo: 2 milioane
  Neo-Paganism: un milion
  Unitarian-Universalism: 800 de mii
  Rastafarianism: 600 de mii (tare nu? :D)
  Scientology: 500 de mii
   #showComment
 • +8 (14 voturi)    
  Recomandari (Luni, 10 septembrie 2012, 15:19)

  Valmu [utilizator]

  Recomand celor ce aprecieaza acest fel de invataturi sa isi arda putin copii cu bricheta cand incalca o sfanta porunca pentru a se obisnui nitel cu iadul. Sa nu se duca nepregatiti acolo. Sau poate niste smoala incinsa pe un degetel, ca deh, "CUM ALTFEL" sa-l educi. Raiul si iadul sunt calea.

  Nu-mi vine sa cred!!! Oameni buni, as fi sperat sa fi depasit acest fel de gandire in secolul nostru.

  Nota pentru cei mai inceti la minte: Primul paragraf este cu titlu ironic.(din pacate cunosc oameni(cica) care ar urma acea cale)

  PS. Folosirea intensa a materiei cenusii nu dauneaza grav sanatatii !!
   #showComment
 • +12 (14 voturi)    
  Nimic nou (Luni, 10 septembrie 2012, 15:33)

  SKBjull [utilizator]

  Am trecut prin asta acum 15 ani, cand PNTCD-ul a introdus religia OBLIGATORIE in gimnaziu. Este unul din motivele pentru care nu regret ca au disparut, oricat de mult i-as respecta pe Coposu sau Ratiu.

  Am refuzat dupa un an sa-mi pierd timpul cu un preot care nu avea absolut nici o chemare, cultura sau spirit pedagogic si desi aveam 12 ani, mi-am convins parintii sa semneze o hartie prin care isi dadeau acordul sa nu fac religie. La acel moment directoarea imi spunea ca nu ma pot declara ateu, ci adept al oricarui cult pentru care scoala nu avea posibilitatea sa-mi ofere preot. In continuare pe o multime de acte oficiale sunt indemnat sa ma dau drept ortodox, fiindca ateu se pare ca nu e o optiune valabila in acceptiunea statului LAIC roman.

  Religia nu are ce sa caute in scoala. Daca preotilor le pasa intr-adevar de copii, sa mearga la parinti si sa-i convinga pe acestia sa-si inscrie copiii la cursuri optionale de religie, sa-i duca in timpul liber la biserica, etc.

  Daca preotii ortodocsi chiar si-ar urma menirea, poate nu as fi atat de critic la adresa lor. Dar ii vad doar in inceputul anului, cand vin sa-si incaseze "dreptul", ca niste mafioti.
   #showComment#showComment
 • +1 (5 voturi)    
  diverse (Luni, 10 septembrie 2012, 15:48)

  nimsoc [utilizator]

  1) Intr-adevar, poate ca manualele de religie ar trebui sa puna, cel putin la clasele mici, mai putin accent pe cult si mai mult accent pe educatia moral-religioasa(desi recunosc ca n-am rasfoit vreunul)

  2) Sa recunoastem ca, de cand cu 'alternativele', e o problema cu manualele la nivel general

  3) In scoli se studiaza religia crestina ortodoxa sau de alte tipuri, iar parintii au libertatea sa-si retraga copii de la ora de religie

  4) Un om educat si cu o oarecare cultura religioasa(adica in cunostinta de cauza) ar trebui sa aiba o atitudine echilibrata. Stim ca, de multe ori, lucrurile nu trebuie luate ad literam.
 • +1 (5 voturi)    
  ce face BOR? (Luni, 10 septembrie 2012, 15:57)

  mavrocordat [utilizator]

  Cred ca BOR ar trebui sa se reformeze si sa-si asume rolul de calauza morala si nu sa se substituie divinitatii pe pamant. Calauza morala inseamna in primul rand prin puterea exemplului propriu, prin asumarea unei educari pragmatice, lipsita de superstitii, amenintari cu lumea de apoi si alte asemenea fantsme care tin de perioada evului mediu. Cred ca preotii sunt de foarte multe ori lipsiti de stiinta de carte, sunt semidocti si animati mai degraba de castigul material.
   #showComment
 • +2 (6 voturi)    
  Fanatism religios (Luni, 10 septembrie 2012, 16:06)

  Sani [utilizator]

  Pentru cei care nu stiu istorie:

  1. Ortodoxismul a reprezentat pentru greci un mijloc de "stoarcere" a bogatiilor tarii, bogatii directionate catre Muntele Athos.
  Ex: Pana la secularizarea lui Cuza, 7% din pamanturile tarii erau in proprietatea Bisericii. Banii rezultati din aceste pamanturi luau in totalitate urmatoarele rute: Muntele Athos, Biserica Sf. Catherina din Sinai, alte biserici din Palestina.

  2. Ortodoxismul a reprezentat pentru rusi un mijloc de expansiune imperialista. Asta incepand din sec. XVIII pana la revolutia bolsevica.
  Acum au inceput iar sa joace rolul respectiv sub noul tar Putin.
   #showComment
 • -2 (2 voturi)    
  Pt mavrocordat (Luni, 10 septembrie 2012, 16:15)

  KostasP [utilizator]

  Dar unde am pomenit eu de manuale? Mai citeste odata postarea, de data asta concentreaza-te.
 • +4 (8 voturi)    
  religia in scoli nu trebuie sa fie obligatorie (Luni, 10 septembrie 2012, 16:19)

  DOI [utilizator]

  Cel mai bine copii pot invata religia vazand pe viu cum se practica crestinismul la biserica, in comunitate si in familie, dar in niciun caz din ceea ce este scris in carti. Religia nu trebuie sa fie obligatorie la scoala. Pat fi introduse notiuni de religie dupa varsta de 12-13 ani. In familie vor decide parintii.
  Eu am o propunere de proiect de re-educare holistica a parintilor si bunicilor pentru a-si creste copii sanatos si resposnabil. Si in aceasta privinta a religiei este nevoie de o oarecare consiliere a parintilor, deoarec documentele religioase vechi nu mai pot fi explicate doar cu ajutorul cunostintelor materialiste. Exista o stiinta spirituala moderna antropoosfia (copilul crestinismului) care este instrument prin care cine doreste poate studia pentru a intelege corect religia in acest mileniu nou – in care frica si vina nu-si au locul. Adevarul se gaseste acolo unde religia este iar unita cu stiinta.
 • +2 (8 voturi)    
  pentru Magy (Luni, 10 septembrie 2012, 16:51)

  Zzzmara [utilizator]

  Inteleg ca Franta nu este un exemplu suficient de relevant. Banuiesc ca nici Germania sau Anglia unde religia e facultativa. Sa luam atunci exemplul Bulgariei care anul trecut a cerut introducerea religiei ca disciplina obligatorie. Despre Franta, ai dreptate, au o populatie semnificativa de origine musulmana. In plus au si indieni, asiatici, toate natiile. Sunt o societate deschisa. Regula principala este, respecta oamenii printre care traiesti. Religia este ceva intim, intre tine, familia ta, biserica ta. O inveti acasa sau la biserica ta. Accepta ca altii cred in altceva decat tine. Incearca sa le intelegi credinta lor, fara sa te abati de la credinta ta. Da, sa se studieze Istoria religiilor - cum au sugerat foarte multi - cred ca este o idee foarte buna.
  Sa stii ca avem multe de invatat de la "tara falimentara demografic" de care vorbesti. Stii ca in Franta nimeni nu vorbeste la telefon in mijloacele de transport in comun? Ca prefera sa dea 20 minute ture cu masina decat sa parcheze pe locul rezervat persoanelor cu handicap? Ca daca ai 18 ani, decolteu si fusta mini nu se holbeaza tot metroul la sanii tai?
  Iar - crestinii de noi - ne calcam in picioare si ne injuram sa ajungem mai repede sa pupam moastele Sfintei Paraschiva....
  Spui ca religia trebuie impusa fara sa argumentezi. Eu cred ca religia trebuie sa intre in sufletul copiilor de la sine, nu impusa la scoala. Du-ti copiii la Inviere si canta alaturi de ei cu o lumanare in mana nu lasa niste straini sa-i invete ca daca se duc la film duminica e pacat. Du-ti copiii intr-o biserica si invata-i sa se roage, nu le spune ca n-au voie sa poarte la gat un medalion.
  Nu mi-as dori ca fiul meu sa invete ca seceta apare datorita pacatelor lumii si ca vindecarea bolilor se face cu sfantul Maslu.
  Daca ar fi bolnav, Doamne Fereste l-as invata sa se duca la doctor si in acelasi timp sa se roage la Dumnezeu sa se faca bine. Dar Sfantul Maslu, uns cu ulei... scuza-ma... parca e prea mult pentru secolul in care
 • +5 (7 voturi)    
  trist (Luni, 10 septembrie 2012, 18:12)

  069valentin [utilizator]

  Nu vreau sa glossez, dar, deperte, preotii nu sunt cele mai bune exemple, de cand e vorba 'sa faci ce zice popa, nu ce FACE popa!'. Biserica Ortodoxa romana e o rusine, prea laudatul Teoctist a incuviintat demolarea de biserici, actuaul Daniel a dat cu subsemnatul si Biserica Ortodoxa e cea mai profitabila institutie, isvor de voturi pentru cine trebuie. Sa nu fiu gresit inteles, numai un prost nu crede in Dumnezeu, dar sa te iei dupa preoti e chiar o prostie. Toate marile scrieri religioase au fost traduse in romana, dar prostii su nevoie de indemnul batei de pastor!
 • +6 (8 voturi)    
  religia (Luni, 10 septembrie 2012, 18:34)

  Ar3s [utilizator]

  Este amuzant cum, de fiecare data cand este abordat subiectul religiei, se starnesc polemici din cele mai aprinse.
  Eu credeam ca omenii au inteles rolul functional pe care religiiile le-au avut de-a lungul mileniilor. Cu abuzuri, cu tot tacamul.
  Fratilor, religiile (dogmele) au aparut ca urmare a diferentierii grupurilor si se subordoneaza Puterii. Atat!
  Ori de cate ori intalnesti misionari catolici sau protestanti prin Africa, reprezentanti ai sectelor pe strazile Bucurestiului, trebuie sa te gandesti ca in spatele lor se afla grupuri puternice ce-si trimit agentii in misiuni de polarizare a natarailor.
  Nici nu se pune problema credibilitatii acestor dogme religioase. Legea Antagonismului spulbera orice dogma bazata pe divinitate.
  Nu este mai putin adevarat faptul ca in baza acestor dogme, s-a intocmit un set de traditii si obiceiuri ce ajuta la identificarea si unitatea grupurilor. Sfatul meu este sa nu va mai luati de rostul religiei. Va bateti cu morile de vant. Eventual, daca este posibil, cereti diminuarea presiunii dogmatice asupra copiilor, intarind traditia. Acesta, poate constitui chiar un obiectiv de reforma al Bisericii noastre.
  Oricum, daca Puterea, adevarata Putere din Romania si-a propus pastrarea unitatii acestui neam numai cu ajutorul religiei, greseste fundamental. Religia, ajuta in buna masura, insa, nu face toata treaba. Puterea, prin definitie, este rodul Colaborarii, obtinuta din Diferente.
 • -5 (9 voturi)    
  SUA (Luni, 10 septembrie 2012, 18:46)

  Eucris [utilizator]

  De ce se aminteste de Franta si nu de SUA care a devenit o putere mondiala pe baze crestine.
  Si acum pe dolar se poate citi; "In God We Trust".
  Marele Abraham Lincoln intr-un moment important istoric, a cerut ca natiunea sa postesca si sa se roage.
 • -4 (8 voturi)    
  da, ganditi-va... (Luni, 10 septembrie 2012, 18:59)

  alike [utilizator]

  "Ganditi-va ce se intampla atunci cand profesorii de religie ii invata la scoala ca seceta, inundatiile sau cutremurele se petrec din cauza 'continuarii savarsirii pacatelor'" - zice un anume Toma Patrascu.

  daca vrei sa critici o imbecilitate precum aceste manuale de religie, poti gasi argumente solide, nu aberatii...

  la drept vorbind, cele mai mari dezastre din lume nu sunt cutremurele sau alte cataclisme naturale, ci cele man-made. razboaiele, hotia, coruptia, dictatura, nedreptatea, chiar si brainwashing-ul :D

  tehnic, atat seceta, cat si inundatiile sunt, cel putin in Romania, rezultatele pacatelor semenilor nostri: ca-i vorba de furtul pe bucati al sistemelor de irigatii sau de distrugerea sforilor de padure dintre terenurile agricole, sau de defrisarea padurilor etc.

  adevarul, ce nu convine nici urechilor atee, nici celor religioase, este ca lumea ar fi aratat really nice fara oameni in ea. asta este. dar nu-nseamna ca trebuie sa transformam acest adevar intr-o vina colectiva, ci doar sa ne asumam situatia, cu un pic de modestie si cu ceva mai multa responsabilitate pentru faptele noastre.

  referitor la predarea religiei in scoli, ea ajunge inevitabil o naratiune simplificatoare si anihilanta a unor lucruri destul de complexe. nu se intampla doar cu religia; si cultura civica la clasele primare e tot brainwashing, si manualele de istorie in mare parte etc.

  dar atata timp cat critica unor situatii anormale o fac niste personaje la fel de inepte ca adversarii lor, nu o sa rezolvam nimic. cam asta-i impasul politicii romanesti. niciodata celor rai nu li se opun "cei buni".
  unde-or fi cei buni? poate-n rai :D
 • -5 (13 voturi)    
  Asociatia Umanista (defapt Nihilista) (Luni, 10 septembrie 2012, 19:18)

  Eucris [utilizator]

  Oare de ce Asociatia Secular Umanista (?) vorbeste despre efectele nocive ale televiziunii asupra psihicului copiilor? Adevarata spalare pe creiere este facuta de mass-media.
  Unde a fost Asociatia Umanista pe vremea dictaturii?
 • +1 (3 voturi)    
  exista calea de mijloc (Marţi, 11 septembrie 2012, 1:05)

  spiridushu [utilizator]

  Razboinicilor, in chestiunea credintei vad ca oamenii sint tare intoleranti indiferent daca se declara "umanisti" (atei, agnostici) sau crestini. Uite cum vad eu lucrurile:
  1. daca statul e laic (ca in Franta, Romania) religia nu ar trebui sa se predea in scoli.
  2. Daca statul si biserica nu sint separate (Anglia, Iran) religia ar trebui sa se predea in scoli.
  3. Daca religia se preda in scoli, ar trebui sa se predea in primul rind corelata cu capacitatea de intelegere si sensibilitatile virstei (nu ii spui unui copil de 6 ani ca arde in iad asa cum nu ii arati nici filme horror cu stafii si posedati sau Harry Potter cu dementors sa ii provoci cosmaruri ci ii spui cum Dumnezeu il iubeste si trimite ingerasi sa-l protejeze, etc etc. Chiar daca ii explici ca faptele au consecinte, ca Dumnezeu se mai si supara daca nu sintem cuminti, nu trebuie sa-i faci o descriere amanuntita a torturilor la 6 ani). Iar in al doilea rind, ar trebui predata intr-un mod general, tolerant care sa invite la respect fata de alte religii si percepte morale asa fel incit sa se evite indoctrinarea de tipul "asta-i calea si sa-i casapim/convertim pe cei care nu cred ca noi sau vom ajunge noi insine in iad". Daca religia se preda in scoala, intii ca copilul poate fi retras iar in al doilea rind ca i se poate induce acasa ce educatie se crede potrivita.
  4. Daca religia nu se preda in scoala, nenorocirea nu este ireversibila pentru ca, asa cum spuneam mai sus, copilul bebeficiaza de educatie si in familie. Cum credeti voi ca dupa 50 de ani de comunism, cind s-a dat liber la religie, s-au umplut bisericile daca singurul garant al educatiei religioase este scoala?
  In concluzie, atita timp cit se preda morala si spiritul religiei (indiferent a carei religii) si nu litera ei, totul e ok, la fel cum totul ar fi ok si daca nu s-ar preda religie deloc. Pina la urma educatia din familie bate educatia de la scoala.In caz de conflict de vederi parintele e mai influent ca profesorul.
 • -5 (5 voturi)    
  Ce le spuneti copiilor ce au ganduri de sinucidere (Marţi, 11 septembrie 2012, 1:50)

  Ioan44 [utilizator]

  Avand in vedere ca multi din copii si tinerii zilelor noastre datorita diferitelor dependente digitale au devenit depresivi si nu putini din ei sunt ispititi de ganduri de sinucidere si chiar tentative pe fondul unor dezamagiri, ce argumente capabile sa alunge aceste ganduri poate aduce un profesor de religie elevilor sai??? Argumentele pozitive ca viata e frumoasa si merita traita au un efect redus. Singurul argument suficient de puternic pentru a alunga gandul sinuciderii este de a le povesti elevilor experiente ale crestinilor care au vazut raiul si iadul, mai ales cu cei care s-a sinucis. Exista o asemenea intamplare cu un calugar care a primit binecuvantare de la staret sa se roage ca Dumnezeu sa-i descopere unde se afla sufletul tatalui sau care s-a spanzurat cand el avea 14 ani. Dumnezeu ii arata chinurile cumplite ce le suferea tatal sau care apuca sa-i spuna fiului sa-i dea de pomana ,,ca o copeica data in lume, e ca o rubla la ei, in iad'' (s-a intamplat in Rusia).
  ,,Frica de Dumnezeu (si de iad) e inceputul intelepciunii'' spune Sf. Ap. Pavel.
   #showComment#showComment
 • 0 (0 voturi)    
  Nu te grabii (Marţi, 11 septembrie 2012, 5:28)

  KostasP [utilizator]

  Ai rabdare spiridusule, viata-i lunga...
 • +1 (3 voturi)    
  Rugaminte (Marţi, 11 septembrie 2012, 7:57)

  feisbuk [utilizator]

  Rugam pe tanti Ambramburica ca pentru musulmanii din Romania sa intre in legatura cu sauditii, care au si ei o versiune de Coran extrem de "actualizata".

  Nu de alta, dar jihad impotriva infidelilor!

  Si uita asa, intr-o oarecare scoala din Techirghiol, micul Ali (tatar roman de 10 generatii), isi va da foc in clasa, ca reactie la intoleranta micului Ionel.
 • -1 (3 voturi)    
  Intrebare de la un ateu (Marţi, 11 septembrie 2012, 8:07)

  feisbuk [utilizator]

  Pentru parintii speriati de aceste manuale.

  Ce v-au cerut copii ultima oara? O vizita la manastire sau nu stiu care schit SAU un iPhone/Galaxy S3?

  Ce va cer copii, sa ii lasati sa studieze Bibilia sau sa se joace online Metin?

  Daca si parintii isi inteleg rolul corect, atunci nici un preafericit si neplatitor de taxe nu poate face nimic.
 • +8 (8 voturi)    
  Biserica nu are ce cauta in scoala (Marţi, 11 septembrie 2012, 8:26)

  fane_grija [utilizator]

  Scoala trebuie sa fie locul care aduna la un loc copii de diferite confesiuni, religii, credinte. Scoala ofera cunostinte laice si educa societatea noastra de maine in intregul ei, indiferent de etnie sau religie. Introducerea orelor de religie ortodoxa incalca drepturile celorlalti copii de confesiuni diferite.
 • -8 (8 voturi)    
  pacatul exista chiar daca il ascunzi (Marţi, 11 septembrie 2012, 9:37)

  sorrina [utilizator]

  O asociatie OBSCURA, aparuta acu cativa ani se lupta cu BIBLIA... Nerusinarea si impertinenta acestor oameni "culti" te lasa fara replica. Raul este generat de acesti oameni care nu sunt capabili sa inteleaga in profunzime "cuvantul lui Dumnezeu" si-l denatureaza dupa mintea lor strmba. Se spune ca cea care a promovat "drepturile copilului", drepturi in care Dumnezeu nu-si avea loc!, a sfarsit prin a fi martora la sinuciderea propriului fiu. Este cea mai mare durereprin care poate trece o mama...Obligatia noastra ca parinti este sa ne protejam copii si Prima protectie o ofera insusi Dumnezeu. Orice lupta pornita impotriva Lui este sortita,din start, esecului si durerii. Toti oamenii trec prin incercari in viata dar cei fara Dumnezeu sunt primii care se pierd, primii care ajung la ucideri si sinucideri fiindca dezamagirile lor nu pot fi atenuate de nimeni si de nimic.
 • +1 (3 voturi)    
  religie (Marţi, 11 septembrie 2012, 10:40)

  VartopeanuMarius [anonim]

  inainte de a se lua cineva de mine prin ce voi scrie sa stie ca sunt crestin ortodox.
  asa ca iata parerea mea. orice religie ca e crestin odtodox ca e greco catolic etc. ca sunt prea multe de trecut nu ar trebui sa primeasca nici o subventie de la stat pentru ei iau oricum taxe de la oameni. daca vine un om amarat care are un deces in familie daca nu platesti nu i se face slujba. atunci pentru ce mai cereti domnilor asa numiti sfinti parinti bani de la stat. sau va e frica ca sunt prea muti atei in romania si nu mai traiti luxos? pentru ca un sfat parinta de la tara traieste mai bine ca oricin din acea comuna. de ce? doar pentru ca este preot? ori sa se scoata contributia statului ori sa se scota taxele care le plateste omu cand are un deces, botez. etc. iar cu religia din scola sa fie materie obligatorie la orice nivel (generala, liceu etc.) este o aberatie. materie trebuie sa fie optionala. asa ca domnilor sfinti dintre care unii scriu aici printre comentariile noastre ale pacatosilor care merg la medic cand au probleme de sanatate mai tine-ti regim ca si dumneavostra tot la medic mergeti cand aveti probleme de sanatate.
 • -2 (4 voturi)    
  inainte (Marţi, 11 septembrie 2012, 12:43)

  xolv [utilizator]

  Noi suntem crestini ortodocsi, si nu "politically correct". Daca pe Remus Cernea il deranjeaza ca Biserica pune umarul la morala in conditiile in care parintii n-au timp de copii, sa se duca la ICCJ, sau mai bine la Supreme Court.
   #showComment
 • -2 (2 voturi)    
  Religia in scoli (Marţi, 11 septembrie 2012, 17:56)

  Bogdan_82 [utilizator]

  Buna ziua, dragi romani!
  Vad ca va deranjeaza predarea religiei in scoli!
  Chiar ca este catastrofal. Cum a ajuns o materie asa de imorala sa ajunga la mintea copiilor nostri. Cine le-a dat dreptul sa invete de bine, adevar, si frumos. Cine si-a permis sa ii faca sa gandeasca ca exista virtuti si ca pentru aceste virtuti trebuie multa munca si insistenta. Niste nesimtiti vor ca ai nostri copii sa invete sa iubeasca pe toti asa cum sunt, sa ii faca sa inteleaga ca trebuie sa aiba rabdare cu toata lumea, sa nu judece pe nimeni, pentru ca nu se stie in viata ce situatii va intampina si el. Niste neciopliti vor sa invete mila, jerta de sine, ajutorul reciproc(sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti), dragostea neconditionata, buna cuviinta, respectul parintilor(cinsteste pe mama ta si pe tatl tau), cintea( sa nu furi), multumirea de sine si inlaturarea luptei de clasa( sa nu ravnesti la bunul altuia), dezvoltarea relatiilor de prietenie pe iubire sincera si nu santajist, sa iubesti omul pentru ceea ce este si nu pentru fund si pentru tate si pentru pozitia x sau y( sa nu fii desfranat).
  Sunt mirat cum de mai au tupeul unii preoti sau oameni de cinste care ajuta oamenii saraci in numele Domnului!
  Ma intreb care este diferenta pentru un ateu intre a fi bun pentru sine sau bun pentru ca Dumnezeu ne zice sa fim buni, si implicit suntem buni pentru El. Daca oricum ateii nu cred in Dumnezeu, oare de ce ii deranjeaza ideea de Dumnezeu, de rai, de iad, de pacat( putem oare considera furtul o virtute, inseamna ca avem politicieni virtuosi, nu, si hotii ar trebui idolatrizati ca adevarate modele), de pedeapsa divina, de raspalata divina. Pentru ei aceste concepte sunt inexistente. La urma umrmei nu este decat cunoastere, la fel ca si alte ,materii. Daca Freud vrea ca noi sa credem ca suntem "fratii" ovoluati ai maimutelor de ce sa nu admitem ca si Dumnezeu vrea sa fim fii Lui. La urma urmei este o chestiune de alegere. Sau poate ar trebui sa alege si intre alte materii
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  raspuns lui bogdan (Marţi, 11 septembrie 2012, 18:27)

  mavrocordat [utilizator]

  te faci a nu sti ce se preda la aceste ore de "religie"; daca s-ar prede ceea ce pretinzi tu, aceste ore ar trebui sa se numeasca ore de etica; in schimb sunt ore de indoctrinare fundamentalist orodoxa facute de persoane semidocte, fara har si fara buna credinta.
   #showComment
 • -3 (3 voturi)    
  who is the association ASUR (Marţi, 11 septembrie 2012, 20:49)

  office1219408788750 [utilizator]

  n legătură cu afirmaţiile tendenţioase ale Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR) , postate sub titlul „Manualele şcolare, instrument al îndoctrinării religioase” pe propriul site în ziua de 10 septembrie 2012, Patriarhia Română precizează:

  ASUR, care îşi arogă în mod discutabil calitatea de reprezentant al societăţii civile, deformează în mod constant realitatea şi promovează intoleranţa faţă de religie prin reluarea obsesivă la începutul fiecărui an şcolar a atacurilor la adresa manualelor de religie. În acest sens, este de remarcat faptul că din catalogul celor 45 de manuale de religie, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ASUR se referă constant numai la cele 18 manuale care aparţin cultului creştin-ortodox, prin scoaterea din context a unor enunţuri, la care sunt asociate concluzii tendenţioase. De menţionat faptul că ASUR este preocupată an de an de manualele de religie ortodoxă, nu de filmele şi producţiile media care promovează violenţa, degradarea umană şi agresiunea fizică şi psihică asupra copiilor.

  Aşadar, este surprinzător că ASUR are totdeauna ca ţintă manualele ortodoxe, ca şi când aceasta nu ar avea la bază aceeaşi Biblie pe care o folosesc şi confesiunile creştine occidentale. În plus, campania ASUR împotriva manualelor de religie, nu este una compatibilă cu spiritualitatea poporului român, ci reprezintă mai degrabă o atitudine de import care prinde rădăcini doar în sufletele celor marcaţi de propaganda atee din anii regimului comunist. Această atitudine arată că ASUR este subiectivă şi selectivă, potrivit unui program prestabilit, devenit aproape obsesiv.

  Ceea ce ignoră ASUR este faptul că manualele de religie nu pot dezvolta o educaţie religioasă care evidenţiază numai libertatea omului, fără a accentua şi responsabilitatea acestuia în societate. De altfel, ideea de sancţionare a faptelor rele este comună tuturor societăţilor, inclusiv celor seculare, laicizate, în care faptele reprobabile sunt pedeps
 • -3 (3 voturi)    
  who is the association ASUR (Marţi, 11 septembrie 2012, 20:53)

  office1219408788750 [utilizator]

  De altfel, ideea de sancţionare a faptelor rele este comună tuturor societăţilor, inclusiv celor seculare, laicizate, în care faptele reprobabile sunt pedepsite de justiţie. Iar limbajul specific religios nu poate fi redus la o filozofie limitativă şi autosuficientă, lipsită de dimensiunea transcendentă a existenţei umane.

  În acelaşi timp, trebuie menţionat faptul că cei mai mulţi dintre autorii manualelor de religie sunt ei înşişi părinţi care îşi iubesc copiii şi îi educă în spiritul dragostei faţă de Dumnezeu şi semeni, al libertăţii, dreptăţii şi responsabilităţii în societate. Biserica adaptează limbajul ei pedagogic la nivelul copiilor fără însă a trăda conţinutul Sfintei Scripturi şi fără a uita că scopul vieţii omului pe pământ este cunoaşterea binecuvântării lui Dumnezeu în lumea aceasta şi dobândirea vieţii eterne cereşti. De aceea, ora de religie are tocmai menirea de a nu închide orizontul uman în sfera biologicului terestru, trecător, ci de a promova libertatea sufletului pentru comuniunea de iubire eternă.
 • -3 (3 voturi)    
  who is the association ASUR 3 (Marţi, 11 septembrie 2012, 20:54)

  office1219408788750 [utilizator]

  De asemenea, ASUR echivalează educaţia religioasă cu îndoctrinarea, pentru a o discredita şi înlocui cu ideologia umanismului ateu antireligios. Or, într-o lume caracterizată de o tot mai mare diversitate etnică şi religioasă, educaţia religioasă promovează cunoaşterea propriei identităţi, spre a fi apt pentru dialog cu alte culturi, credinţe şi convingeri religioase, pentru a convieţui şi coopera într-o societate pluralistă, după cum arată şi existenţa Consiliului Consultativ al Cultelor din România.

  Prezenţa religiei în sistemul naţional de educaţie răspunde aşteptărilor copiilor şi ale părinţilor, potrivit cercetărilor realizate de specialişti în domeniul ştiinţelor educaţiei şi sociologiei, pe eşantioane reprezentative de elevi, părinţi şi diriginţi. Rezultatele cercetării naţionale Educaţia moral-religioasă în sistemul de educaţie din România, realizată în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Bucureşti, în anul 2008, pe un eşantion reprezentativ de 2.436 de elevi cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani, reflectă înţelegerea credinţei drept valoare fundamentală în viaţa proprie pentru 85,7% dintre aceştia. Rolul religiei la vârstele mici este recunoscut şi susţinut la nivel internaţional de teoreticienii şi practicienii din domeniul educaţiei, care evidenţiază importanţa educaţiei religioase în formarea propriei identităţi a elevilor, ca premisă pentru formarea unei personalităţi armonioase, aspectele legate de credinţe şi convingeri fiind un element important al respectivului demers.

  De fapt, problema ASUR nu este atât calitatea manualelor de religie, ci prezenţa orei de religie în şcoli şi poate (…) chiar prezenţa lui Dumnezeu în viaţa oamenilor!
 • 0 (0 voturi)    
  religie (Luni, 17 septembrie 2012, 12:09)

  ortodoxu [utilizator]

  In aceasta logica a acestui ONG,copii nu trebuie sa auda in scoala despre Constitutie,Cod penal,inchisoare si despre multe alte reguli care nu fac altceva decat educa micutul pentru o viata onesta,corecta,munca cinstita,pentru o viata normala.
  Comentariile acestui ONG mi se par ridicole si devastatoare pentru toate generatiile de copii ce sau nascut si se vor naste.
  Pentru mine,pretentiile acestui ONG,sunt niste aberatii rostite de insusi Satana.Oamenii acestia cred ca nu sunt zdraveni la cap si ar trebui tratati in cea mai mare urgenta!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri