Fostul presedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, crede ca in Romania principiile Europene sunt incalcate. "Pe viitor, Europa ar trebui sa fie mai precauta in momentul in care se decide cooptarea unor noi membri in UE", a declarat Pottering in cadrul unui interviu acordat Deutsche Welle.

Hans PotteringFoto: Captura ecran Deutsche Welle

Cateva din declaratiile lui Hans-Gert Pottering extrase din interviu:

  • In cazul in care importante principii constitutionale sunt incalcate in Romania, este dreptul si datoria statelor, cetatenilor si a politicienilor din Uniunea Europeana sa intervina. Principiul de non-interventie nu mai poate fi aplicat. Fiecare stat, fiecare tara, fiecare popor s-a angajat sa respecte principiile care ne unesc, cum ar fi demnitatea umana, drepturile omului, a democratiei, ordinea de drept, libertatea si pacea.
  • Daca permitem incalcarea principiilor democratiei inseamna ca erodam bazele Uniunii Europene. Dreptatea detine puterea, nu puterea detine dreptatea - asa cum des s-a intamplat in istoria Europei si s-a ajuns la razboaie. In ziua de azi avem o ordine juridica pe care trebuie sa o aparam cu toate mijloacele constitutionale si democratice.
  • Toti trebuie sa invatam din experienta cu Romania. Romania a devenit in mod clar prea repede tara membra a UE. Noi nu vrem excluderea Romaniei din Uniunea Europeana. Dar, in viitor, in UE ar trebui acceptate numai statele despre care stim sigur ca vor respecta principiile UE. Nu numai pe hartie, ci si in realitate. Exemplul Romaniei ne-ar putea invata sa fim ceva mai rezervati in privinta procesului de extindere.