Guvernul a modificat Legea de functionare a Institutului Cultural Roman permitand inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea institutiei in maximum doua saptamani, pana la sfarsitul lunii iunie, acesta urmand sa fie revocat din functie prin hotarare aprobata in plenul Senatului, scrie Mediafax.

Horia Roman Patapievici, aparat de tot mai multe figuri publiceFoto: AGERPRES

Prin ordonanta de urgenta aprobata in ultima sedinta, Guvernul a decis ca, in termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a Institutului, care va trece astfel sub control parlamentar, cat si membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativa a Institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Ordonanta Guvernului stabileste ca functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu cea de membru al unui partid politic, fara insa nicio referire din acest punct de vedere la presedintele institutiei.

Institutul este condus in prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de presedinte, si de Tania Radu si Mircea Mihaies, din postura de vicepresedinti.

Pana in prezent, Institutul Cultural Roman a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.

Decizia Guvernului de a trece Institutul Cultural Roman de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului a fost justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era "mult prea politizata".

De cealalta parte, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca este mandru de activitatea ICR de cand este el sef al statului, acuzand Guvernul si PSD ca nu au avut decenta sa il anunte despre mutarea ICR de la Presedintie la Senat.