UPDATE Ora 15:50 Pana la aceasta ora, conditiile disparitiei lui Marta nu sunt clare, nu se poate vorbi despre o rapire, au declarat pentru HotNews.ro, surse judiciare.

Codrut MartaFoto: Politia Romana

Potrivit acestora, se are in vedere si ipoteza potrivit careia Marta ar fi parasit tara, stiind ca este anchetat.

In jurul orei 12:00, Evz.ro scria, citand surse judiciare, ca exista indicii clare potrivit carora Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi fost rapit pe 21 mai si scos din tara.

UDPATE 15:30 Codrut Marta si-a lasat telefoanele mobile acasa si si-a anuntat sotia ca se duce sa se intalneasca cu un amic, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate dosarului.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), prin Directia de Investigatii Criminale - Serviciul Urmariri a dispus darea in urmarire nationala a fostului sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codrut Alexandru Marta, in varsta de 38 de ani, persoana data disparuta, precizeaza Mediafax.

Politia a fost sesizata vineri, 25 mai, cu privire la disparitia in imprejurari suspecte a lui Codrut Alexandru Marta - care a fost seful de cabinet al sefului ANAF Sorin Blejnar - de catre sotia acestuia, care a precizat ca ultima data sotul ei a fost vazut in 21 mai 2012.

Semnalmente: inaltime: 1,80 - 1,84 m, constitutie solida, ten deschis, ochi albastri, nas proeminent, barbia rotunda.

La data disparitiei era imbracat in sacou de culoare albastru inchis, la coate avand intarituri din alt material, camasa de culoare deschisa (roz-lila), jeansi de culoare albastru deschis, pantofi albastru inchis, din piele intoarsa, marimea 43, purta ochelari de vedere.

Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, si omul de afaceri Elan Schwartzenberg au fost audiati, luni dupa-amiaza, de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu disparitia lui Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Blejnar.

Sotia lui Codrut Marta a anuntat disparitia barbatului sau vineri, 25 mai.

Ea a precizat politistilor ca sotul sau a plecat de acasa in 21 mai.

Astfel, cauza a fost preluata de procurori care i-au audiat, alaturi de alte persoane, pe cei apropiati lui Marta, respectiv pe fostul seful sau, Sorin Blejnar, si pe Elan Schwartzenberg.

Marta avea obiceiul de a lipsi de acasa, insa dupa patru zile de la plecarea sa, sotia lui a alertat autoritatile pentru a-l gasi, sustin sursele citate.

Numele lui Codrut Marta a fost vehiculat in cadrul anchetei referitoare la Peter Attila Racz, deferit justitiei in decembrie 2011, alaturi de alte 15 persoane, pentru o frauda de aproximativ 20 de milioane de euro, prin comercializare de motorina tip Euro 5 fara plata accizelor catre firme care detin statii de distributie carburanti din judetele Sibiu, Botosani si Braila.

In acest caz, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in calitate de reprezentant legal al Statului Roman, s-a constituti parte civila cu suma de 87.386.308,61 lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), reprezentand accize, TVA si impozit pe profit. In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra statiei de prelucrare a reziduurilor petroliere apartinand SC Texas Grup Oyl SRL precum si asupra partilor sociale ale acestei societati comerciale.

Codrut Marta a fost seful la cabinetul lui Sorin Blejnar de la ANAF pana in luna mai 2010, apoi a mai lucrat in aceasta institutie pana in luna august din acelasi an, dupa care a intrat in afaceri pe segmentul publicitate si consultanta, sustin surse apropiate familiei Marta, citate de cotidianul Romania Libera.

Sediul afacerilor sale ar fi fost Monaco si Monte Carlo.

"Martea trecuta avea bilete de avion pentru Monaco, unde trebuia sa plece cu sotia sa. Pentru ca nu a mai venit acasa si nici nu putea lua legatura cu el, sotia a reclamat disparitia la Politie lunea trecuta. Blejnar si Schwartzenberg fac parte din grupul nostru de prieteni, de aceea am fost audiati ca martori. Spre exemplu, Marta era priten cu Blejnar de peste 20 de ani. Stiu ca de Elan s-a apropiat mai mult pe la Monaco, unde acesta are si o locuinta" spun sursele RL.

Anchetatorii verifica si pista probabila potrivit careia Marta ar fi disparut din cauza ca ar fi refuzat sa dea inapoi o parte din banii obtinuti din consultanta si publicitate, scosi din tara de retelele de spalari de bani. De asemenea, sursele apropiate anchetatorilor nu exclud nici ipoteza unui conflict spontan cu persoane necunoscute, in urma caruia Marta sa fi fost ucis, scrie Romania Libera.

Intr-un articol publicat de Ziarul Timpul in martie 2011 si semnat de Petre Mihai Bacanu se afirma ca Marta "este omul partidului, recomandat de 'Scoala Aradeana' a lui Falca. Marta si Blejnar vin de la Arad. Amandoi au fost actionari la UTA pana ce a intrat in faliment (actionar la UTA era si Matiut, pe care acum seful ANAF zice ca nu-l cunoaste)".

"Marta era atat de important in moara de facut bani pentru partid, incat Videanu l-a numit in Consiliul de Administratie al OIL Terminal, revocandu-l numai dupa o saptamana pe Florin Vizan. 'Casa Regala' a vrut, la un moment dat, sa-l impuna chiar presedinte al Consiliului de Administratie.

Codrut Marta a vandut pe bani mai toate posturile importante din sistemul fiscal-vamal. Colegii de la Garda ii mai spuneau si 'colectorul', pentru ca era omul care aduna banii. El este personajul care a avertizat-o pe Diana Severin sa nu controleze Eurostil Oil", scria atunci Petre Mihai Bacanu.

Ziarista Sorina Matei scrie, pe blogul ei, ca Marta a fost invitat, in urma cu doi ani, la celebra vanatoarea de la Balc, organizata de Ion Tiriac, alaturi de primarul orasului Monte Carlo, Georges Marsan, si, printre altii, Elan Schwartzenberg.

"Despre Marta s-a scris mult, numele lui a aparut public in diverse interceptari in stransa legatura cu Blejnar si cu oameni de afaceri saltati de procurori. Insa despre Gruparea Monaco nimeni nu scrie nimic, ceea ce mi se pare, din nou, suspect. Asa ca m-am gandit sa-i enumar eu. Din el se spune ca ar face parte numitii: Bogdan Buzaianu, Nicu Niro, Cristian Burci, Catalin Volseniuc (fiul ultimului director al Bancorex), Elan Schwartzenberg , Puiu Popoviciu, Dan Fisher, Ion Tiriac, Dan Petrescu (cumnatul lui Ion Tiriac), Carmen Adamescu, sotia lui Dan Grigore Adamescu, Sorin Rosca Stanescu si multi, multi altii.

Daca cautati cumva poze cu disparutul Marta, o sa gasiti foarte, foarte putine. Una e cu el, cu Elan Schwartzenberg si cu Bobby Paunescu de la o intalnire din Bucuresti. Si culmea coincidentei: toti oamenii sunt fani Monaco. Ma intreb oare cum de s-au aliniat toate planetele de i-au adus chiar pe toti oamenii astia la o masa?!", se intreaba Sorina Matei.