Anchetatorii romani si germani fac, marti, perchezitii simultane in cele doua tari, pentru prinderea membrilor unei grupari de evaziune fiscala si sustragere de la plata TVA, in Romania fiind cautate, la noua adrese din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, patru persoane care au mandate europene de arestare, relateaza Mediafax.

In acest caz, procurori ai Parchetului Curtii de Apel Bucuresti si aproximativ 100 de politisti din mai multe directii de specialitate ale Inspectoratului General al Politiei Romane, la solicitarea autoritatilor judiciare germane, fac noua perchezitii la adrese din Bucuresti si judetele Ilfov si Giurgiu, pentru a pune in executare patru mandate europene de arestare emise pe numele unor cetateni romani. La perchezitii participa si reprezentanti ai autoritatilor germane.

In paralel au loc perchezitii ale autoritatilor judiciare si in Germania.

"Scopul comun al actiunilor desfasurate vizeaza identificarea si arestarea persoanelor pe numele carora au fost emise mandatele si destructurarea activitati infractionale pe care acestea impreuna cu alti autori au desfasurat-o pe teritoriul statul german intr-un caz de evaziune fiscala si respectiv de sustragere de la plata TVA", se arata intr-un comunicat de presa comun al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti si Politiei Romane.

Anchetatorii cauta documente contabile si bancare, medii electronice de stocare de date si corespondenta electronica.

Potrivit unor surse din Politie, in urma perchezitiilor la cele noua adrese au fost gasite trei din cele patru persoane cautate, existand informatii ca o a patra este plecata din tara.

Anchetatorii au ridicat de la cele noua adrese mai multe bunuri, printre care si calculatoare, care vor fi predate autoritatilor germane, prin intermediul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti.

Gruparea infractionala din care fac parte cetateni romani si germani era monitorizata de mai multe luni.

Prejudiciul produs de gruparea infractionala in acest caz a fost evaluat de autoritatile germane la 20 de milioane de euro, fiind produse prin returnari de TVA de tip "carusel", potrivit surselor din Politie.

Zece perchezitii au loc, marti, in Germania, la Nurnberg, au precizat sursele citate.