Alessandra Giusepina Greceanu a fost aleasa, la 16 aprilie 2012, la New York, ca judecator "ad-litem" al Tribunalului de Dispute al ONU, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe remis HotNews.ro.

Potrivit MAE, candidatul Romaniei a fost preselectat de catre Consiliul Intern de Justitie al ONU, in baza interviurilor si probelor scrise desfasurate la Haga in 2011, fiind recomandat votului Adunarii Generale a ONU, impreuna cu alti candidati, la alegerile din 16 aprilie 2012.

Ministerul precizeaza ca judecatoarea Alessandra Giusepina Greceanu a castigat alegerile la o diferenta semnificativa de voturi fata de contracandidat (de cetatenie canadiana), la acest lucru contribuind si demersurilor diplomatice desfasurate de MAE prin intreaga retea de misiuni diplomatice, atat pe paliere bilaterale, precum si regionale si multilaterale.

Tribunalul de Dispute al ONU / UNDT (UN Dispute Tribunal) si Tribunalul de Apel al ONU / UNAT (UN Appeals Tribunal) au fost create de Adunarea Generala prin rezolutia 62/228 - "Administrarea justitiei la ONU". Cele doua tribunale au devenit operationale la 1 iulie 2009.

Mandatele de judecator ad-litem presupun un statut deosebit fata de cel al celorlalti judecatori ai Tribunalului de Dispute, care indeplinesc mandate cu norma intreaga sau cu jumatate de norma, informeaza MAE. Judecatorii ad-litem participa, in baza solicitarilor Tribunalului de Dispute al ONU, la judecarea anumitor spete, in complete speciale de judecata.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Alessandra Giusepina Greceanu este judecator al Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a IV-a Civila. A detinut anterior, posturile de judecator expert la Ministerul justitiei, judecator la Tribunalul Bucuresti si judecator la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. Alessandra Giusepina Greceanu este licentiata a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si absolventa a Institutului National al Magistraturii, promotia 1993-1994. A urmat programul de masterat al Academiei Central-Europene de Stiinta si Arta, organizata impreuna cu Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati.