Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat un raport de aprobare a cererii de ridicare a imunitatii parlamentare a deputatului UDMR Laszlo Borbely, necesara inceperii urmaririi penale. Borbely a declarat ca ceea ce a vazut in dosar i-a "intarit convingerea" ca este nevinovat.

Decizia a fost adoptata cu sapte voturi pentru si trei impotriva.

Camera Deputatilor ar putea sa ia o decizie in plen in 24 aprilie in privinta cererii de incepere a urmaririi penale a fostului ministru Laszlo Borbely, deoarece in aceasta saptamana activitatea deputatilor este in comisii, iar saptamana viitoare sedinta se va desfasura fara vot final.

Declaratii Borbely, in urma deciziei Comisiei:

  • Ultima oara ne-am intalnit saptamana trecuta cand am anuntat demisia mea. Demisionez desi nu am niciun fel de motiv de a demisiona pentru ca sunt nevinovat, pentru a nu fi niciun fel de suspiciune aruncata asupra guvernului.
  • Dupa ce am consultat dosarul, joi, mi-a intarit aceasta convingere ceea ce am vazut in dosar.
  • Dupa ce timp de 2 ani de zile, incepand din 2010, circa 15 persoane au fost interceptate, toate convorbirile telefonice, unele din anturajul meu, unele din partea unor institutii subordonate cu functii de raspundere sau patroni de firme de constructii.
  • Nu exista nicio proba materiala prin care sa se demonstreze acele fapte de care sunt acuzat.
  • In  data de 11 iulie 2010, DNA a dat un comunicat prin care ma acuza de cumparare de influenta legat de apartamentul din Bucuresti. Daniel Morar a iesit cu o declaratie prin care a spus ca nu exista un dosar Borbely. Nu a existat apoi nicio proba suplimentara.
  • Daca ne referim la casa din Tg Mures, stau la 10 min de politie. Aceasta casa se stia ca: da, am facut un antecontract cu proprietarul, sunt toate facturile in regula si cand se finalizeaza acele lucrari le voi trece in proprietatea mea.
  • Daca aveau curiozitatea sa ma audieze ca martor, atunci nu trebuia sa cheltuie atatia bani publici prntru a audia intre 65 si 70 de persoane care au spus acelasi lucru: nu exista niciun fel de eventuala presiune din partea mea sau anturajului meu.
  • Nu trebuia neaparat sa asculte din aprilie anul trecut toate convorbirile sotiei, apar convorbiri private in dosar care nu au legatura cu niciun fel de speta.
  • Intr-o ora puteam sa clarificam si nu trebuia sa cheme la DNA dulgheri, designeri si altii pentru a face 5 dosare care de fapt demonstreaza nevinovatia mea.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, i-a solicitat miercurea trecuta ministrului Justitiei, la cererea procurorilor anticoruptie, declansarea procedurilor pentru obtinerea avizului din partea Camerei Deputatilor, necesar declansarii urmaririi penale fata de Laszlo Borbely, deputat UDMR, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere.

Marti, dupa sedinta in care se va discuta cazul Borbely, deputatii juristi vor continua dezbaterile si la proiectul de revizuire a Constitutiei.

Laszlo Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament din Bucuresti, achizitionat impreuna cu sotia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum si vanzarea unei case din Targu Mures, cu tot cu teren, in valoare de 30.000 de euro, catre omul de afaceri Anton Molnar, au declarat saptamana trecuta surse judiciare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, anchetatorii au constatat faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a achizitionat un apartament in Calea Victoriei din Bucuresti, locuinta ce a fost trecuta pe numele cuscrei sale, documentele de vanzare-cumparare fiind intocmite la notar, audiat si el de procurorii anticoruptie.

Fostul ministru al Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely are, potrivit ultimei declaratii de avere, din 15 februarie, un teren intravilan de 450 de metri patrati si o casa de 140 de metri patrati in Targu Mures, cumparate in 2000 si detinute impreuna cu sotia.

In 2012, Borbely a mostenit, impreuna cu Erno Borbely, un apartament de 50,13 metri patrati, aflat tot in Targu Mures.

Ministrul Mediului mai detine un autoturism Lexus GS300, bijuterii in valoare de 15.000 de euro si are peste 51.000 de euro si peste 86.000 de lei in conturi si depozite bancare.

Totodata, Borbely are, in fonduri de investitii, peste 50.000 de lei.

Conform aceleiasi declaratii de avere, demnitarul nu are plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate.

In 2011, Borbely a realizat venituri din salarii de 55.872 de lei ca ministru al Mediului si de 38.801 lei din functia detinuta la UDMR.

Sotia ministrului, Melinda Borbely, a castigat, tot anul trecut, 116.925 de lei, ca angajat al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR).

Potrivit declaratiei de interese, Laszlo Borbely este presedintele Fundatiei Culturale "Dr. Bernady Gyorgy" din Targu Mures si vicepresedinte al UDMR.