Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat luni aviz favorabil celor 10 propuneri de candidati pentru ocuparea functiei de membru in Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) si au validat propunerea PDL pentru functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

CNSAS, PNL nu a facut nicio propunere

La CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii), din partea PDL, candidatii propusi sint Corneliu Turianu (actual membru), Virgil Tarau (actual membru, de pomina a ramas conflictul pe care l-a avut cu Ticu Dumitrescu) si Adrian Cioflinca (istoric si fost membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste).

Surse din PDL au declarat pentru revista 22 ca Ioan Oltean s-a opus cu vehementa numirii lui Cioflinca, solicitind postul pentru "un om de partid".

Guvernul l-a nominalizat pe Claudiu Secasiu, actualmente membru in Colegiu, care fusese in mandatul trecut numit de PNL, iar presedintele l-a mentinut pe Dragos Petrescu, cel care este acum presedintele Colegiului.

UDMR l-a mentinut pe Ladislau Csendes.

PSD i-a nominalizat pe Laurentiu Tanase, actual membru, Florin Abraham, istoric si membru al Institutului Ovidiu Sincai, si Cazimir Ionescu, actual membru.

UNPR l-a nominalizat pe jurnalistul Florian Bichir.

CNMV, clienti si neveste

La CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, arbitrul pietei de capital) PDL a propus-o pe Carmen Negoita, sotia primarului sectorului 3, Liviu Negoita, care ar urma sa preia sefia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), institutie in cadrul careia activeaza acum ca vicepresedinte.

Venita de la Cluj cu fostul premier, Stefaniei Ferencz i s-a rezervat un post de comisar al Valorilor Mobiliare, pentru un post similar fiind propus si deputatul PDL Alin Albu, trezorierul neoficial al democrat liberalilor.

PSD l-a propus pe senatorul Gheorghe Marcu, pentru functia de vicepresedinnte, iar pentru functia de comisar au propus-o pe Dorina Mihailescu, actual membru al CNVM.

Autoritatea Electorala

Pentru Autoritatea Electorala Permanenta, PDL a propus-o in functia de presedinte pe Ana Maria Patru, o apropiata a Elenei Udrea alaturi de care s-a afisat, in compania lui Traian Basescu si a Elenei Basescu, la o petrecere, imediat dupa alegerile europarlamentare la care fiica mai mica a presedintelui a candidat, scrie Gandul.

La acel moment Ana Maria Patru era vicepresedinte AEP, iar rezultatele finale ale scrutinului nu fusesera anuntate.

Alte imparteli

La Comisia de Supraveghere al Sistemului de Pensii Private (CSSPP), sefia a revenit in urma negocierilor deputatului UNPR Marian Sarbu, functia de vicepresedinte fiind rezervata pentru fostul deputat PSD Ion Giurescu.

La Consiliul pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), desi audierile au fost amanate, PSD a propus-o pe Maria Lazar, fost deputat de Galati, urmand ca si UDMR sa propuna un membru sustinut de societatea civila, Istvan Heller.

Audierile pentru Avocatul Poporului au fost amanate, lista nefiind definitivata. Cu toate acestea, liderul PSD, Mircea Dusa, a declarat ca l-a propus pentru functia de vicepresedinte pe Valer Dorneanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 2000-2004, care a mai fost propus pentru functia de Avocat al Poporului, postul fiind castigat insa de Gheorghe Iancu, sustinut de PDL.

Tot pentru mandatul de vicepresedinte a fost propusa udemerista Dane Erzsebet, aflata deja in functia de adjunct al Avocatului Poporului.

Comenteaza pe Revista22.ro