Gheorghe Vladan, autorul atacului armat de la salonul cosmetic de la Perla, a cerut instantei, in procesul privind arestarea sa, internarea intr-un centru psihiatric in loc de privarea de libertate solicitata de procurori, el sustinand ca regreta fapta si ca "nu asta a fost intentia lui", informeaza Mediafax. Din decizia de arestare a lui Vladan reiese ca acesta a pretins, atat in fata anchetatorilor cat si in fata instantei, ca arma i s-a descarcat accidental in sotia sa si in casiera care a incercat sa-l linisteasca.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au aratat in decizia de arestare ca, intrebat despre ranirea celorlalte sase persoane, Gheorghe Vladan a afirmat ca nu stie ce s-a intamplat. Inculpatul a invocat o asa-numita "ceata" si nu si-a putut justifica actiunile.

Autorul atacului a mai declarat ca a mers la locul de munca al sotiei sale "cu intentia de a discuta cateva chestiuni legate de inchirierea unui imobil proprietate comuna", sustin magistratii. Atacatorul a sustinut ca a fost "abordat" de casiera, care ar fi inceput sa il traga de haina", cerandu-i sa iasa afara. Mai mult, Vladan a declarat ca si sotia sa a venit la el si i-a bagat mana in haina, intrebandu-l daca are pistolul la el.

"Inculpatul a mentionat ca, in imbulzeala creata, a luat pistolul din buzunar si nu isi poate explica cum acesta s-a descarcat. A mai declarat ca a auzit doua impuscaturi, dupa care nu isi mai aminteste nimic pana la momentul la care a iesit din coafor", noteaza judecatorul, citand pozitia procesuala a subiectului cererii de arestare pe care o judeca.

In pofida declaratiilor inculpatului, instanta a decis arestarea lui Vladan, apreciind ca, "raportat la materialul probator administrat in cauza", apararile barbatului "apar ca neverosimile".

Instanta a concluzionat si ca apararile barbatului au drept scop "invocarea, pe parcursul procesului penal, a unei cauze ce ar atrage nepedepsirea - iresponsabilitatea".

Vladan ar fi strigat inainte de a deschide focul "Lasa ca va arat eu voua!"

In motivarea deciziei de arestare data de magistratii Tribunalului Bucuresti se mai arata ca Gheorghe Vladan a strigat, inainte de a deschide focul, "Lasa ca va arat eu voua!", informeaza Mediafax.

Magistratii au aratat ca "inculpatul" a intrat in salonul de cosmetica luni dupa-amiaza, in jurul orei 17:30. "In imediata apropiere a casieriei, victima B. M. [n.r. Mariana Bendre, casiera unitatii] a incercat sa il opreasca, cerandu-i, pe un ton impaciuitor, sa nu mai deranjeze", sustin judecatorii.

Potrivit motivarii, sesizand prezenta barbatului, sotia acestuia, Florina Vladan, s-a apropiat si l-a rugat, la randul ei, sa nu mai faca scandal in prezenta clientilor. "Imediat, inculpatul s-a indepartat, afirmand ceva de genul «Lasa ca va arat eu voua!», a dus mana la spate si a scos de sub geaca un pistol, cu care a inceput sa traga in toate directiile" au aratat judecatorii.

Avocatul atacatorului: Vladan era in stare de depresie din cauza datoriilor si a restantelor, consecinte ale scaderii salariului

Pe de alta parte, avocatul lui Gheorghe Vladan a argumentat, in procesul privind arestarea lui, ca autorul atacului ar fi intrat in depresie din cauza datoriilor acumulate si a restantelor la creditele bancare, consecinte directe ale scaderii salariului.

Avocatul a mai spus ca autorul dublului asasinat se afla de doua luni sub un tratament medical ca urmare a depresiei. Pentru a intari cele spuse, avocatul a afirmat, in fata instantei, ca Vladan dormise doar 20 de minute in ultimele 20 de zile, se arata in decizia prin care acesta a fost arestat preventiv.

Apararea a recunoscut totusi in fata judecatorilor ca barbatul "nu a avut o pregatire medicala complexa, care sa-l determine de portul si uzul de armament", se mai arata in motivarea instantei. Avocatul lui Vladan a mai adaugat ca, la momentul "savarsirii infractiunii", autorul atacului "se afla sub influenta unor antidepresive puternice si sub tratament".

Potrivit avocatului, barbatul "purta zilnic pistolul asupra sa", in pofida situatiei medicale.

Magistratii Tribunalului Bucuresti: Reactia autoritatilor, la solicitarea victimei, este revoltatoare insa scoate la iveala, de asemenea, lipsa unui cadrul legislativ adecvat

Judecatorii au mai precizat in motivare ca e revoltator faptul ca victima, anticipand oarecum actiunea violenta a inculpatului, nu a primit ajutor, desi a solicitat interventia autoritatilor. Potrivit magistratilor, situatia aduce insa din nou in discutie "problematica lipsei unui cadru legislativ adecvat care sa permita organelor judiciare sa intervina eficient pentru combaterea fenomenului violentei in familie".

Magistratii propun reglementarea unor masuri preventive impotriva unor fapte precum cele reclamate anterior crimei de sotia lui Vladan. Judecatorul care a pronuntat si redactat decizia de arestare a lui Vladan a dat si exemple de astfel de masuri preventive: indepartarea din locuinta familiei sau ordinul de restrictie, pentru nerespectarea caruia subiectul ar putea fi arestat preventiv chiar si in cazul in care minimul special al pedepsei pentru fapta reclamata nu depaseste patru ani de inchisoare.