Liviu Cornel Babes, brasoveanul de 47 de ani care si-a dat foc in martie 1989 pentru a protesta impotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu, a fost comemorat, vineri, la crucea de la baza partiei "Bradul" din Poiana Brasov. Autoritatile locale au promis inca o data ca vor realiza in acest an un monument in memoria martirului, relateaza presa locala. Babes s-a autoincendiat la 2 martie 1989, in timp ce cobora pe partia din Poiana Brasov, purtand in mana un carton galben pe care scria ''Stop Murder! (Opriti crima) Brasov = Auschwitz''.

Liviu Cornel Babeş, comemorat la BrasovFoto: Agerpres

La comemorarea de anul acesta, in cadrul careia au fost depuse coroane si jerbe de flori si a fost oficiata o slujba religioasa, au fost prezenti membri ai asociatiei "15 Noiembrie 1987", familia eroului si prietenii acestuia, precum si diversi oameni politici locali, scrie Monitorul Express.

Autoritatile promit construirea in acest an a unui monument inchinat eroului Liviu Babes

Autoritatile au promis din nou, si in acest an, ca vor aloca fonduri pentru realizarea unui monument inchinat lui Cornel Liviu Babes. Desi acceasi promisiune a fost facuta si la comemorarea de anul trecut, monumentul inca nu a fost realizat.

"Decat niciodata mai bine mai tarziu, vorba romanului, dar asta e. Eu vreau sa se realizeze acest monument desi nici acum nu pot sa fiu sigura ca se va intampla. Eu de-a lungul timpului am facut tot felul de demersuri, dar fara nicio finalitate. Oamenii politici, societatea nu stiu pe cine sa dau vina pentru aceasta indiferenta fata de istoria acestei tari" a declarat Etelka Babes, sotia lui Liviu Babes, citata de Brasovultau.ro

Presedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987, Florin Postolachi, a precizat ca monumentul va cuprinde una dintre operele lui Liviu Babes, cu trimitere la Icar.

"Din pacate, concursul, desi desfasurat la nivel national si dotat cu premii, a avut doar patru participanti. Nici juriul, nici noi si nici doamna Etelka Babes nu consideram ca machetele sint reprezentative, de aceea, la sugestia doamnei Babes, am decis sa propunem ca tema a monumentului una dintre operele lui Liviu Babes", a declarat Florin Postolachi, citat de monitorulexpress.ro

Protestul lui Babes, povestit in presa de afara de catre turistii straini

Babes s-a autoincenidat la 2 martie 1989, in timp ce cobora pe partia Bradul din Poiana Brasov, purtand in mana un carton pe care scria ''Stop Murder! (Opriti crima) Brasov = Auschwitz''. Doua ore mai tarziu el a murit la Spitalul Judetean, unde fusese transportat.

Avea 47 de ani cand a murit si era maistru la Intreprinderea de Prefabricate din Brasov. In urma sa a ramas sotia Etelka si o fata de 11 ani pe nume Gabriela.

Protestul sau a fost facut public mai intai in strainatate, de catre turistii straini aflati in statiunea Poiana Brasov. "Doi schiori britanici s-au intors din Romania cu marturia extraordinara a unui suicid politic in care un om si-a dat foc pe partie in semn de protest la adresa regimului represiv instaurat de Presedintele Nicolae Ceausescu" scria Sunday Times pe 12 martie 1989, citat de evz.

"Am auzit un geamat si un om cuprins de flacari a aparut din padure. Nu parea ca incearca sa-si stinga cercul de flacari care il cuprinsese. Nu spunea un cuvant, dar aveam impresia ca-i aud sfaraitul parului si al pielii. Durerea sa era cumplita, dar, desi trecuse mai mult de un minut de cand il observasem, nu dadea niciun semn ca ar incerca sa se salveze. Atunci a aparut cineva cu o patura si impreuna am incercat sa-l stingem", povestea Douglas Wallace in paginile saptamanalului britanic.

Liviu Babes s-a nascut la Brasov, pe Strada Castelului, pe 10 septembrie 1942 intr-o familie de functionari. Scoala a facut-o tot la Brasov si a devenit tehnician specializat in instalatii electrice. Liviu Babes a ales sa urmeze si Scoala Populara de Arta si a fost cunoscut si ca pictor si sculptor amator. Babes s-a casatorit cu Etelka, o colega de clasa, si au avut o fiica, Gabriela.

Povestea protestului extrem al lui Babes

Monitorul Express, scria in 2007, ca scopul gestului facut de Babes "era sa atraga atentia intregii lumi catre opresiunea sub care traia poporul, in frica si teroare, instaurate la Brasov mai ales dupa revolta muncitorilor din 15 noiembrie 1987".

Babes lucra ca electrician la Trustul de Prefabricate atunci cand a ales sa-si dea foc in semn de protest fata de sistemul comunist.

Liviu Babes

Liviu Babes

Foto: liviubabes.ro

Publicatia citata povesteste si firul evenimentelor din 2 martie '89. "Pe la orele 9 dimineata, [n.r. Babes] a plecat de la serviciu, a trecut pe acasa de unde si-a luat schiurile si rucsacul si a plecat la Poiana Brasov.

Cunostintele marturisesc ca l-au vazut pe partie unde a schiat pana spre orele 16. De aici mai departe, toate declaratiile cunostintelor si autoritatilor lipsesc, ceea ce este explicabil pentru situatia de atunci, cand s-a dorit ca lumea sa nu afle nimic (...)".

Jurnalul National scria ca Babes "isi procurase din timp o canistra de benzina si, in semn de protest pentru masurile represive ale regimului fata de muncitorii brasoveni (15 noiembrie 1987), s-a autoincendiat. Din familie, singurul care l-a mai vazut a fost fratele sau. I-a stat alaturi timp de aproape o ora, la Spitalul judetean, unde muribundul a agonizat in urma arsurilor grave.

La ora 18, Etelka Babes a primit si ea vestea cutremuratoare. Medicii i-au comunicat atunci, fara a oferi si alte detalii, ca sotul ei murise intre timp. Tot ei au recomandat familiei sa tina inchis sicriul pana la inmormantare. Pe 5 martie 1989, in zi de duminica, la Cimitirul municipal, sute de oameni l-au condus pe ultimul drum. Preotul de la Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" a oficiat doua slujbe, acasa si la cimitir, desi Babes isi luase singur viata".

Presa din Romania a scris si despre ultimule tablouri semnate de Liviu Babes cum ca ar fi fost premonitorii. Tabloul "Grota cu masti", ultimul pictat de Babes, "era un fel de pestera in care stalactitele si stalagmitele erau numai cranii, iar in centru apareau din umbra o femeie si un copil", noteaza sursa citata, iar pe spatele picturii Babes scrisese "Ende" (ger. Sfarsit).

Babes - "Jan Palach al Romaniei"

Liviu Babes a fost numit Jan Palach al Romaniei, dupa numele studentului ceh care si-a dat foc in anul 1969 in piata Wenceslas din Praga, in semn de protest fata de invadarea Cehoslovaciei in anul 1968 de catre trupele sovietice.

Liviu Cornel Babes a fost declarat "erou-martir" la 4 iunie 1997, iar in prezent o strada din Municipiul Brasov ii poarta numele.

Mai multe informatii despre Cornel Liviu Babes puteti citi pe liviubabes.ro