Liviu Cornel Babes, brasoveanul de 47 de ani care si-a dat foc in martie 1989 pentru a protesta impotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceauescu, a fost comemorat, miercuri, la crucea de la baza partiei "Bradul" din Poiana Brasov, transmite Agerpres. Babes s-a autoincendiat la 2 martie 1989, in timp ce cobora pe partia din Poiana Brasov, purtand in mana un carton pe care scria ''Stop Murder! (Opriti crima) Brasov =Auschwitz''.

Liviu Cornel Babeş, comemorat la BrasovFoto: Agerpres

Comemorarea, in cadrul careia au fost depuse coroane si jerbe de flori si a fost oficiata o slujba religioasa, a fost organizata de Asociatia "15 Noiembrie 1987", de familia eroului si de prietenii acestuia.

Primarul Brasovului, George Scripcaru, a declarat ca Liviu Cornel Babes va avea anul viitor un monument in municipiu: "Am inceput demersurile, se va organiza un concurs la nivel national timp de sase luni, impreuna cu Uniunea Artistilor Plastici, iar in septembrie va fi selectata lucrarea cea mai elocventa. Impreuna cu familia lui Liviu Cornel Babes vom stabili locul in care va fi amplasat in municipiul Brasov, cel mai probabil in zona centrala. Cu siguranta, anul viitor, in 2 martie, monumentul va fi gata. Costurile pentru construirea acestuia vor fi suportate de primarie si de Asociatia "15 Noiembrie 1987".

Scripcaru a mai spus ca, odata cu inceperea dezafectarii unor constructii din Poiana Brasov, se va lua in calcul si amenajarea zonei de la baza partiei ''Bradul'' unde se afla crucea lui Cornel Liviu Babes, intrucat foarte aproape de aceasta s-au facut unele constructii, iar crucea aproape ca nu se mai vede.

De asemenea, dupa modernizarea domeniului schiabil din Poiana Brasov, partia ''Bradul'' ar putea purta numele lui Liviu Cornel Babes.

Sotia eroului, Etelka Babes, a declarat ca este o onoare pentru familie ca s-a gandit cineva sa faca un momument pentru sotul ei: "Sunt onorata sa aud ca dupa 22 de ani s-a gandit cineva sa faca un monument pentru sotul meu. Cred ca toti cei care au luptat si au suferit in regimul comunist pentru ca oamenii sa traiasca azi mai bine merita sa aiba un monument".

Babes s-a autoincenidat la 2 martie 1989, in timp ce cobora pe partia Bradul din Poiana Brasov, purtand in mana un carton pe care scria ''Stop Murder! (Opriti crima) Brasov =Auschwitz''. Doua ore mai tarziu el a murit la Spitalul Judetean, unde fusese transportat. El a fost numit Jan Palach al Romaniei, dupa numele studentului ceh care si-a dat foc in anul 1969 in piata Wenceslas din Praga, in semn de protest fata de invadarea Cehoslovaciei in anul 1968 de catre trupele sovietice.

Liviu Cornel Babes avea 47 de ani cand a murit si era maistru la Intreprinderea de Prefabricate din Brasov.

Incidentul a fost facut public mai intai in strainatate, de catre turistii straini aflati in statiunea Poiana Brasov.