Romania sustine in continuare parcursul european al Serbiei, dar daca vrea sa adere la UE, statul vecin trebuie sa respecte anumite criterii, printre care si drepturile minoritatilor nationale, a afirmat la RFI presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Titus Corlatean (PSD). El considera ca pozitia Romaniei este "corecta pe fond". Bucurestiul a blocat acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, pana cand nu va fi semnat un protocol privind minoritatile.

Titus Corlatean apreciaza ca pozitia Romaniei privind Serbia "este corecta pe fond. Romania a sustinut si sustine in continuare foarte serios si foarte ferm obtinerea candidaturii la Uniunea Europeana si viitoarea calitate de membru a UE pentru Serbia, in conditiile in care insa aceasta tara respecta intre altele criteriile politice de aderare, ceea ce inseamna si criteriul protectiei minoritatilor nationale, in special romanii din Serbia, indiferent de numele sub care sunt cunoscuti, romani sau vlahi".

Corlatean crede insa ca "Guvernul si MAE in principal ar fi trebuit sa transmita semnale mai concrete partenerilor europeni inainte, pentru a nu exista aceasta surpriza. Dar pe fond, ceea ce exista ca asteptare pentru garantarea drepturilor romanilor din Serbia este un subiect de discutie bilaterala de 20 de ani si din pacate nu s-a inregistrat de atunci nici cel mai mic progres".

Romania a tinut in sah Serbia marti la Bruxelles la negocierile din Consiliul Afaceri Generale, consiliu care ar fi trebuit sa recomande formal acordarea statutului de candidat la aderare. Romania a refuzat in prima faza a negocierilor sa dea unda verde Belgradului, cerand garantii pentru un tratament corect al minoritatii vlahe din Serbia. Practic, Romania - reprezentata de ministrul Cristian Diaconescu, a conditionat acordul pentru candidatura Serbiei la UE de garantii suplimentare legate de problemele minoritatii romanesti. In cele din urma, dupa negocieri, in Concluziile Consiliului Afaceri Generale a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor "ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.