Avand in vedere deteriorarea situatiei de securitate din Siria, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, a fost creata o celula de criza, care va fi coordonata de directorul politic al ministerului, informeaza MAE intr-un comunicat.

Activitatea celulei de criza va consta in gestionarea aspectelor care decurg din evolutia situatiei politice si de securitate din Siria, inclusiv in ceea ce priveste situatia cetatenilor romani, coordonarea mecanismului de consultare inter-institutionala, precum si cu partenerii externi, se arata in comunicat.

Aceasta structura va asigura si coordonarea celulei de interventie pe linie consulara, infiintata la nivelul Departamentului Consular, unde functioneaza o linie telefonica dedicata: +40.21.319.21.37 - la care cetatenii romani afectati de actuala situatie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenta si informatii consulare.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani de a evita calatoriile in aceasta tara, iar celor care se afla deja pe teritoriul sirian, sa-l paraseasca cat mai curand posibil prin mijloacele comerciale de transport inca operationale (aeriene, navale si terestre).

MAE solicita cetatenilor romani prezenti pe teritoriul Siriei sa contacteze Ambasada Romaniei la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-si inregistra prezenta si transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor, astfel incat, in eventualitatea unei situatii de urgenta, sa poata beneficia, la cerere, de asistenta statului roman.