Padurea complexului Scrovistea, zona naturala protejata la nivelul UE, va fi trecuta in gestiunea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) si constituita, prin derogare de la mai multe legi, ca fond de vanatoare pentru complexul de protocol al presedintelui Romaniei, transmite Mediafax, care precizeaza ca operatiunea a mai fost efectuata si de Guvernul lui Adrian Nastase, insa a fost anulata in 2008, prin noul Cod Silvic.

Mediafax scrie ca padurea Scrovistea are regim de zona naturala protejata, recunoscut si la nivelul Comisiei Europene. In forma administrativa actuala, padurea Scrovistea este declarata zona naturala protejata si reprezinta un sit de importanta comunitara, inclus in reteaua ecologica europeana Natura 2000, fiind interzise activitati sau lucrari care nu sunt legate de conservarea si protectia acestei zone.

Potrivit unui proiect de lege pregatit in acest sens si inca neprezentat Guvernului, acest fond cinegetic va fi atribuit in mod direct in gestiunea RA-APPS, pentru o perioada de zece ani.

Toate aceste operatiuni vor fi efectuate prin derogare de la mai multe legi care reglementeaza protectia mediului.

* o suprafata de 2.562 hectare din fondul forestier al complexului Scrovistea, proprietate publica a statului, va fi trecuta in administrarea RA-APPS prin derogare de la Codul Silvic, care stabileste ca fondul forestier trebuie administrat de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva. Fondul forestier va fi administrat printr-un ocol silvic care urmeaza sa fie constituit tot prin derogare de la lege in ceea ce priveste suprafata minima de constituire in regiunea de campie, aceeasi derogare urmand sa fie aplicata si pentru constituirea padurii ca fond cinegetic.

* derogarea este necesara deoarece Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic impune ca suprafata unui fond de vanatoare in zona de campie sa fie de cel putin 5.000 hectare: "potrivit Legii vanatorii si protectiei fondului cinegetic, suprafata unui fond de vanatoare in zona de campie este de cel putin 5.000 hectare. Pentru ca aceasta conditie nu este indeplinita si pentru ca activitatile legate de aplicarea legii sa se poata desfasura in mod corespunzator, se justifica exceptarea de la prevederile din lege si constituirea unui fond de vanatoare pe suprafata respectiva, fond de vanatoare atribuit in gestiune regiei"

* tot prin derogare de la lege, RA-APPS va fi inclusa in categoria gestionarilor de fonduri cinegetice si va prelua padurea in gestiune prin atribuire directa.

* RA-APPS considera ca regimul de arie naturala protejata "nu este de natura a constitui un impediment" in ce priveste administrarea de catre regie a fondului forestier si asigurarea serviciilor de reprezentare si protocol, "ambele utilitati putand coexista".

* Regia invoca si avantaje financiare care ar rezulta din acest transfer al dreptului de administrare. "In acelasi timp, potrivit actului normativ de organizare si functionare si inregistrarilor efectuate la Registrul Comertului , atat regia, cat si Sucursala Agrosilvica si de Agrement Scrovistea are in obiectul sau de activitate conservarea, dezvoltarea si valorificarea fondului forestier, agricol si cinegetic. Caracterul special al acestui fond rezida in utilizarea acestuia pentru activitatea de reprezentare si protocol la nivelul presedintelui Romaniei, serviciu de interes public, care necesita luarea unor masuri de siguranta maxima, activitate desfasurata special de catre regie", mai arata RA-APPS.

* pe baza acestor justificari si invocand "caracterul special" al activitatii regiei si folosinta terenurilor forestiere aferente care au in principal alt scop de gospodarire decat restul fondului forestier national, RA-APPS apreciaza ca se justifica derogarea de la prevederile legii si atribuirea in administrarea regiei a acestui fond forestier, proprietate publica a statului.

* institutia mai arata ca inca de la infiintare a utilizat complexul Scrovistea si ca administrarea fondului forestier si a celui de vanatoare de catre o alta persoana juridica "ar conduce la perturbarea activitatii regiei" si la imposibilitatea realizarii obiectului de activitate pentru care a fost infiintata Sucursala Agrosilvica si de Agrement Scrovistea.

Mediafax reaminteste ca o lege similara a fost aprobata de Guvernul Nastase in 2002, RA-APPS reactionand atunci la articolele de presa si negand ca premierul din acea perioada, presedinte al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor, s-ar pregati sa vaneze pe domeniile prezidentiale de la Scrovistea.

Regia sustinea ca situatia este prezentata eronat si tendentios, "pornindu-se de la pasiunea pentru vanatoare a unora dintre membrii Guvernului", si arata ca inca dinainte de 1 ianuarie 1990 suprafata de 2.562 hectare a fost inregistrata la Cadastrul Funciar General si in Amenajamentele Silvice ca fond forestier, agricol si cinegetic aflat in proprietatea publica a statului.

Legea adoptata de Guvernul Nastase a fost abrogata in 2008 prin noul Cod Silvic.

Din ce este alcatuit Complexul Scrovistea

Mediafax afirma ca Complexul Scrovistea este compus din patru vile, club bazin, popicarie, crama, zona de piscicultura, padure, precum si din cantoane destinate cresterii fazanilor, toate acestea fiind incluse in baza materiala destinata activitatii de reprezentare si protocol.

Fostul sef al statului Ion Iliescu a cerut, in 2004, la incheierea ultimului mandat, sa aiba acces la complexul Scrovistea ocazional, refuzind, in schimb, sa beneficieze de o locuinta in baza legii privind drepturile acordate fostilor presedinti.

Ulterior, in ianuarie 2005, ca urmare a comentariilor aparute in presa, Ion Iliescu a anuntat ca ar putea renunta la aceasta solicitare.

Iliescu mentiona ca in incinta complexului se afla trei vile de protocol, construite prin anii 1950-1960, folosite pentru gazduirea unor demnitari, care, din 1990, au fost puse la dispozitia presedintelui Romaniei. Iliescu arata ca, inainte de razboi, in incinta domeniului Scrovistea - care apartinea statului roman - a existat un palat, care a fost demolat prin anii 1950, in imprejurari pe care el nu le cunoaste. Din palat a mai ramas doar o cladire anexa, folosita pentru gazduirea personalului de insotire si de protectie a demnitarilor.

Fostul presedinte sustinea ca "cele trei vile au ramas la nivelul dotarilor din anii 1960, fiind mult mai modest mobilate si dotate in comparatie cu cele construite si amenajate la Snagov, Sinaia, Predeal si in alte locatii rezidentiale din tara".

Iliescu a mai folosit ocazional vilele de la Scrovistea.