Lideri ai opozitiei ruse, inclusiv Boris Nemtov si Vladimir Rijkov, au aparut duminica seara la posturile de televiziune oficiale dupa mai multi ani de cenzura, au remarcat luni presa rusa si utilizatorii de Internet, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Opozantul Boris Nemtov, unul dintre organizatorii protestelor fata de victoria partidului lui Vladimir Putin la alegerile legislative, a criticat deschis alegerile de la 4 decembrie la postul de televiziune NTV, care s-a remarcat in ultimele luni prin difuzarea de reportaje ce denigrau opozitia rusa.

Duminica seara, tot la o ora de maxima audienta, liberalul Vladimir Rijkov a denuntat "partidul de hoti si ticalosi" al lui Putin la postul de televiziune Pervii (Canal 1.)

"Un miracol a avut loc duminica seara la televiziunea oficiala: pentru prima data dupa multi ani posturile de televiziune NTV si Pervii au dat cuvantul opozitiei", a scris pe site-ul postului de radio independent Ecoul Moscovei fostul ministru rus al Economiei, Andrei Neceaev.

Saptamana trecuta, alti opozanti precum fostul campion de sah Garry Kasparov si un fost consilier economic al lui Putin trecut in opozitie, Andrei Ilarionov, au aparut pentru putin timp la televiziunea oficiala.

Dupa ultimele manifestatii care au mobilizat zeci de mii de oameni in Rusia, "Kremlinul a decis ca autorizand aparitia opozantilor, va putea pastra puterea", a apreciat specialistul media Daniil Dandurei.

Regimul rus se confrunta din decembrie cu cel mai important val de contestari de cand Vladimir Putin a preluat conducerea tarii in 2000. Protestele au fost declansate de alegerile legislative marcate de fraude, conform opozitiei si a observatorilor straini.

Popularitatea lui Putin, premier de aproape patru ani, este in scadere, dar acesta ramane principalul favorit la alegerile prezidentiale din martie, in urma carora ar putea reveni la Kremlin pe care l-a parasit dupa doua mandate consecutive (2000-2008).