Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, marti, ca in 2011 a luat sfarsit epoca pilelor si a nepotismelor, exemple fiind un bacalaureat corect, clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii si ca aceasta exigenta privind frauda va continua in 2012, informeaza Mediafax.

"Vorbim de o Romanie in care cel mai greu este schimbarea mentalitatilor. La nivel functional, ceea ce s-a intamplat la bacalaureat este unul dintre evenimentele menite sa schimbe mentalitati. Adica cei care au muncit si au fost corecti au fost rasplatiti, au promovat, profesorii si-au recapatat increderea pierduta. Cei care au fraudat au fost sanctionati. Anul 2011 a insemnat incheierea unei epoci de pile si nepotisme. In 2012 vom dovedi aceeasi exigenta sporita fata de frauda", a declarat Daniel Funeriu.

Potrivit ministrului, in 2011 s-a revenit pentru prima data la "valorile fundamentale ale oricarei tari sanatoase, cinstea, rasplata muncii, corectitudinea". "Acesta este un element de cotitura. Legea educatiei nationale a permis inclusiv acest lucru. Al doilea element important si cu schimbari majore este clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii", a adaugat Funeriu.

Ministrul a afirmat ca, intr-o evaluare externa, s-a spus cine sunt cei buni si cei slabi, in care universitati merita investit in cercetare, respectiv in partea educationala, si s-a facut o separare a apelor in invatamantul superior.

De asemenea, potrivit ministrului, CE a felicitat pentru prima data Romania pentru efectele legii. "Prin noua lege s-a stins efectul diplomelor dubioase la medicina. Din pricina unor lucruri intamplate in trecut, Romania risca, din cauza plangerilor catre UE formulate de Italia, sa aiba probleme cu recunoasterea diplomelor in spatiul Uniunii Europene. Credibilitatea diplomelor romanesti este un pas important", a declarat Funeriu pentru agentia de presa citata.

Daniel Funeriu a notat ca printre realizarile anului trecut se mai numara contractul de colaborare al Universitatii de Marina din Constanta, care deschide o filiala in Kazakhstan, si conferinta Bologna care va fi organizata in Romania si la care vor participa o suta de ministri.

In ceea ce priveste alocarea fondurilor de cercetare, Funeriu a precizat ca acest lucru va fi facut strict pe baza calitatii stiintifice, prin Legea 1/2011. "Altfel spus, cercetatorii sa faca cercetare, nu administratie. Acesta este un lucru esential. Si tot in cercetare vorbim despre proiectul Eli, prin care cel mai puternic laser din lume va fi construit in Romania, la Magurele, si pentru care am primit finantare europeana. Sa gazduiesti cel mai important laser este un succes enorm pentru care ne-am luptat foarte mult", a precizat ministrul.

Daniel Funeriu a declarat ca are si regrete, primul fiind legat de situatia bugetara delicata: "As fi fost bucuros sa avem mai multe fonduri, sa facem mai mult prin revalorizarea cadrelor didactice. Cred ca bacalaureatul a dovedit recredibilizarea cadrelor didactice".

El a subliniat ca Legea educatiei nationale "da resurse oamenilor si institutiilor de calitate". "Cei care vor sa modifice legea sunt cei care nu pot sa admita ca performanta este rasplatita. Cei care vor sa restaureze sistemul bazat pe legea educatiei nationale cu unul plin de metehne nu vor reusi nici in 2012. Vom continua lupta cu frauda", a afirmat ministrul Educatiei.