Autoritatile romane trebuie sa redeschida ancheta privind centrul secret de detentie al CIA de pe teritoriul tarii, dupa ce noi informatii in acest sens au fost dezvaluite joi de presa internationala, apreciaza organizatia Amnesty International, intr-un comunicat publicat pe site-ul sau, citat de Mediafax.

"Timp de mai multi ani, am cerut autoritatilor romane sa explice implicarea lor in programul CIA de extradari si detentie secreta", a declarat Nicola Duckworth, directorul pentru Europa si Asia Centrala al Amnesty International. "Autoritatile romane trebuie sa raspunda acum la aceste acuzatii potrivit carora un centru secret de detentie s-a aflat pe teritoriul lor si oameni au fost detinuti acolo. Simpla negare nu mai este de ajuns", a adaugat el.

"Romania trebuie sa efectueze acum o investigatie independenta, ampla si eficienta privind aceste dezvaluiri. Prea multe informatii se afla in domeniul public acum pentru a mai astepta. Un refuz de a investiga rolul sau in programul de detentie secreta al CIA reprezinta o incalcare grava a angajamentelor Romaniei fata de drepturile omului", a precizat Duckworth.

Potrivit Associated Press si postului german ARD, fosta inchisoare CIA din Romania ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Reprezentantii ORNISS sustin insa ca, de la sfarsitul anului 2002, cladirea in care se presupune ca ar fi existat aceste inchisori a servit in exclusivitate ca sediu al institutiei si nu ca un centru de detentie.

Citeste si: