Senatul a adoptat, marti, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania, document aprobat anterior si de Camera Deputatilor, informeaza Mediafax.

Toti cei 90 de senatori prezenti la sedinta s-au pronuntat in favoarea acordului.

Senatorii si-au insusit raportul favorabil comun, fara amendamente, al comisiilor pentru aparare si de politica externa.

Proiectul de ratificare a acordului, care are caracter ordinar, a fost adoptat de Senat in calitate de Camera decizionala.

La sedinta in care a fost votat acest Acord a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, adoptarea documentului fiind sustinuta in plen de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Baconschi i-a indemnat pe parlamentari sa voteze in favoarea proiectului de lege privind scutul antiracheta, explicand ca "acordul este primul instrument juridic negociat in intregime si incheiat de Statele Unite in cadrul noului concept privind apararea impotriva rachetelor balistice lansat de catre presedintele SUA in septembrie 2009".

"Valoarea acordului consta si din consacrarea, pentru prima oara intr-un document bilateral obligatoriu din punct de vedere juridic, a parteneriatului strategic romano-american. Amplasarea unor elemente ale sistemului antiracheta al SUA reprezinta o contributie foarte importanta la securitatea Romaniei, a SUA si a intregii Aliante", a spus el.

Potrivit lui Baconschi, "textul acordului contine referiri clare la parteneriatul strategic cu SUA, garantii clare privind conformitatea scutului cu normele internationale". Baconschi a mentionat explicit garantarea scopului exclusiv defensiv al scutului antiracheta.

El le-a reamintit senatorilor ca, potrivit articolului 3(4) al acordului, SUA se angajeaza ferm sa apere Romania impotriva unui atac cu racheta sau a unei amenintari. Totodata, Baconschi a amintit ca prevederile scutului vizeaza "neafectarea jurisdictiei si suveranitatii" Romaniei, precum si obligatia fortelor SUA de a respecta legislatia romana.

"Raspunderea juridica privind scutul exclude responsabilitatea Romaniei pentru eventuale prejudicii produse in afara teritoriului sau", a mai spus Baconschi, amintind de asemenea ca acordul prevede ca toate costurile revin SUA.

In plenul Senatului, au luat cuvantul, pronuntandu-se in favoarea adoptarii legii, presedintii celor doua comisii de specialitate - Titus Corlatean si Teodor Melescanu. De asemenea, au luat cuvantul senatorii Georgica Severin, Dumitru Oprea si Mircea Geoana.

"Cred ca nu este niciun fel de indoiala cu privire la momentul extraordinar de complicat pe care omenirea il traverseaza. Nu exista indoiala ca suntem intr-un moment de reasezare la nivel global, ca este un moment de mare incertitudine cu privire la destinul Europei si al zonei noastre. Nu e greu sa observi ca, simultan, au aparut crize extraordinare. La Rasarit se recreeaza o forma reinventata de imperiu. Anuntul acestui inceput de reconsolidare a spatiului ex-sovietic, de o formula neotarista, cu Rusia, Belarus si Kazakhstan, reprezinta un elelment care trebuie sa ne preocupe. De asemenea, ce se intampla in zona Euro, cu ascensiunea Chinei, cu tensiunile la nivel global in Orientul Mijlociu, in Iran trebuie sa ne preocupe. De aceea, acest Acord este un gest defensiv al democratiilor occidentale si al NATO", a spus Geoana.

Presedintele Comisiei senatoriale pentru politica externa, Titus Corlatean (PSD), a afirmat ca acest document are o profunda semnificatie politica si strategica, dar si o dimensiune economica si culturala.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a declarat ca romanii i-au asteptat pe americani sa vina, iar "semnalul de astazi este unul, dincolo de importanta strategica, un mesaj de incredere al romanilor ca suntem o tara vizibila, o tara credibila, in care se poate investi multa incredere de aici incolo".

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in 16 noiembrie, cu 261 de voturi "pentru", 4 voturi "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania.

Romania si SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de ministri de Externe, Acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania. Semnarea acordului a avut loc la un an si jumatate de la inceperea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegatia americana pe durata negocierilor, echipa Romaniei fiind condusa de secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public in 23 septembrie.