Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Andrei Andreicut, considera ca "dascalii", pentru a le putea transmite elevilor o convingere crestina puternica, trebuie la randul lor sa aiba o viata religioasa activa, relateaza Agerpres.

Acest indemn a fost transmis de mitropolit joi, la Bistrita, in cadrul dezbaterii cu tema 'Educatia moral crestina in contextul scolii romanesti contemporane. Generatia tanara - incotro?', organizate de Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud.

"Traim intr-o lume mediocra, in care nici nu stiu oamenii prea multe, dar nici cele pe care le stiu nu le prea fac. E important pentru dumneavoastra, ca dascali, sa ii invatati cat de multe pe copilasi. (...) Numai ca nu trebuie sa ramanem numai la instructie, trebuie sa facem si educatie. (...) Nici la ora de religie nu dorim sa-i facem mari teologi pe copilasi, ci dorim sa le transmitem niste deprinderi religioase, o viata duhovniceasca incipienta pe care sa n-o paraseasca toata viata lor", a spus IPS Andrei Andreicut.

Mitropolitul Clujului a dat ca exemplu carturarii din vremea lui Iisus Hristos, care, desi invatati, nu reuseau sa aiba eficienta scontata.

"Si pe vremea Domnului Hristos erau carturari foarte invatati, dar eficienta lor nu era cea scontata pentru ca, pe langa faptul ca le transmitem cunostinte, e nevoie de ceva in plus: e nevoie de harul lucrator al lui Dumnezeu. Si pe acesta nu-l poate transmite cineva care nu-l doreste. (...) E adevarat ca nu mai traim intr-o lume traditionala, atunci se transmitea din tata in fiu deprinderea religioasa, ci ne aflam intr-o tranzitie care dureaza de 20 de ani si tot nu se mai termina. Nici pe planul invatamantului inca nu este asezare; schimbarile vin mereu, de la an de an, de nu mai stii exact ce se intampla. Important este ca ceea ce facem sa facem bine", a mai spus mitropolitul.

In opinia IPS Andrei Andreicut, solutia este ca dascalii sa aiba o viata religioasa activa, la fel ca preotii, pentru a se putea constitui intr-un exemplu pentru generatiile pe care le indruma.

"Vad o solutie simpla si eficienta: pe de o parte, noi, formatorii generatiilor ce se succed, ca sa le putem transmite lor o convingere crestina puternica, trebuie sa avem o viata religioasa activa, care presupune participarea duminica de duminica, nu la Pasti si la Craciun, la Sfanta biserica; si tot o viata spirituala normala presupune ca si noi, preotii, si dumneavoastra, dascalii, sa avem duhovnic", a concluzionat mitropolitul Clujului.

IPS Andrei Andreicut: Familia crestina trebuie sa aiba trei copii

Pe de alta parte, Andrei Andreicut se arata ingrijorat de scaderea populatiei Romaniei si a natalitatii, fenomen constatat in urma recensamantului populatiei si locuintelor, si considera ca familiile crestine ar trebui incurajate sa aiba fiecare cate trei copii.

"Ne doare ca natiunea noastra slabeste, sa nu zic ca se prabuseste natalitatea. Multi tineri pleaca, doua-trei milioane de romani sunt in strainatate si nu se duc de voiosi, ci se duc din cauze obiective, ca n-au ce lucra in tara. Intrebarea pe care ne-o punem este oare vor mai reveni?", s-a intrebat el.

IPS Andrei Andreicut este de parere ca familiile crestine trebuie incurajate sa aiba cel putin trei copii, iar acesta sa devina un deziderat de urmarit si incurajat de catre Biserica Ortodoxa Romana si de catre cadrele didactice.

"Toata Europa crestina are copii putini. Daca nu se va trezi, putem fi inghititi de valul nimicniciei. Cred ca ar trebui sa devina un lait motiv, un deziderat de urmarit si sper ca eu dumneavoastra, dascalii, si noi, preotii, intr-un oarecare procent l-am putea avea: ca orice familie crestina sa aiba trei copii - unul pentru tata, unul pentru mama si unul pentru tara si biserica. Pentru ca altfel vom constata peste zece ani, la celalalt recensamant, ca iar ne-am imputinat cu doua milioane. E vorba nu numai de o problema demografica sau de natura administrativa, ci e vorba si de una spirituala. Din convingere pleaca toate lucrurile", a concluzionat Inalt Preasfintia Sa.