Primul referendum din tara cu privire la reorganizarea administrativ-teritoriala se va desfasura, duminica, in judetul Constanta, iar pentru ca referendumul sa fie valid trebuie sa mearga la urne 50%+1 dintre cele peste 630.000 de persoane cu drept de vot.

Laurentiu Marin, membru al Biroului Electoral Judetean, a declarat, sambata, pentru Agerpres, ca au fost tiparite aproape 700.000 de buletine de vot, ele fiind distribuite la sectiile de votare, cu exceptia celor din municipiul Constanta unde procesul respectiv este estimat a se finaliza dupa ora 16,30. Numarul total al sectiilor de votare infiintate in intreg judetul este de 515.

Potrivit reprezentantului BEJ, distribuirea buletinelor de vot s-a desfasurat fara probleme, cu toate ca mai multi presedinti de sectii de votare au fost indemnati, prin SMS-uri primite de la numere de telefon necunoscute, sa nu ridice buletinele si sa nu participe la referendum pentru ca va fi fraudat.

''BEJ a sesizat Politia cu privire la SMS-urile primite de presedintii de sectii de votare'', a precizat Marin.

Prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a anuntat vineri ca va depune plangere penala impotriva presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, pentru abuz in serviciu in ceea ce priveste organizarea referendumului din 6 noiembrie pe tema desfiintarii judetului Constanta.

''Vreau sa vad pana unde se duce cu aceasta aberatie, cu cheltuirea inutila a banului public si pana cand o sa impinga lucrurile la extrem. Este un referendum privat, pentru Nicusor Constantinescu, organizat asa cum vrea el, fara sa tina cont de multe lucruri. Vreau sa-l las sa greseasca. (...) Dupa finalizarea referendumului, iau in calcul sa-i fac o plangere penala pentru abuzurile savarsite pe parcursul organizarii consultarii publice (...), iar in privinta presedintelui Biroului Electoral de Circumscriptie (BEC), judecatorul Claudia Bojin, voi sesiza CSM'', a precizat Palaz.

In replica, presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, a afirmat ca i-a luat-o inainte prefectului cu plangerea penala.

''Am depus chiar astazi (n.r. vineri) plangere penala impotriva prefectului pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile legale ce-i revin in organizarea referendumului. Pe tot parcursul procesului de organizare a evitat cat a putut sa se ocupe de ceea ce avea de facut. Consiliul Judetean nu a facut altceva decat sa raspunda solicitarilor BEC. Nimic mai mult'', a afirmat Constantinescu.

Consiliul Judetean Constanta va organiza referendum pe 6 noiembrie, pentru ca locuitorii sa decida asupra oportunitatii desfiintarii sau mentinerii judetului Constanta. Referendumul se va desfasura in urma aprobarii, in iunie, de catre consilierii PSD si PNL, care sunt majoritari ca numar in Consiliul Judetean, a unui proiect de hotarare in acest sens, respectiva sedinta a Consiliului Judetean fiind boicotata de consilierii judeteni PDL.

Conform consilierului judetean PDL Mihai Petre, organizarea referendumului costa 2 milioane de lei, are loc pe tema unei presupuse desfiintari a unitatii administrativ teritoriale judetul Constanta, el fiind ''doar un mecanism meschin de campanie electorala utilizat de presedintele Consiliului Judetean Constanta, domnul Nicusor Constantinescu, si de majoritatea PSD-PNL pentru a fura startul alegerilor locale pe bani publici''.

Hotararea Consiliului Judetean de organizare a referendumului a fost atacata in instanta de prefectul Claudiu Palaz, in cele din urma instanta dand o sentinta definitiva si irevocabila prin care a validat hotarea CJ Constanta de organizare a referendumului.

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu a declarat ca ''cei care nu vor participa la referendum, din motive subiective, este ca si cum voteaza pentru desfiintarea judetului Constanta''.

Constantinescu a precizat ca referendumul ''are putere de lege'' si, cu el validat, in cazul in care cetatenii nu sunt de acord cu desfiintarea judetului Constanta, el este ''opozabil oricarei hotarari de guvern si oricarei legi nationale'', Consiliul Judetean putand sa se judece ''inclusiv pana la Haga, inclusiv la Strasbourg si la celelalte institutii de justitie din Europa, privind existenta judetului Constanta''.