Recensamantul populatiei si locuintelor incepe joi in Romania, fiind programat sa se desfasoare pana pe 31 octombrie. Potrivit Institutului National de Statistica, in urma recensamantului se va extinde fondul de informatii care caracterizeaza evolutia in timp a familiilor, respectiv a gospodariilor din tara noastra. Astfel se va stabili un reper statistic in viitoarele politici de dezvoltare socio-economica a tarii, relateaza Agerpres.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, impreuna cu sefii principalelor institutii publice implicate in organizarea recensamantului au indemnat populatia sa participe deschis la acest proces unic pentru Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.

UE a stabilit ca in toate tarile membre recensamantul sa se desfasoare in acest an, ceea ce ofera premisele comparabilitatii datelor la nivel comunitar.

Reprezentantii autoritatilor sustin ca romanii nu au de ce sa se teama de recensamantul populatiei si locuintelor, pentru ca datele oferite de acestia nu vor fi folosite impotriva lor.

Prin acest recensamant vor fi analizate: fenomenul de imbatranire a populatiei; cresterea gospodariilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale; evaluarea numarului si structurii generatiilor care convietuiesc in cadrul familiei; structura familiilor dupa numarul de copii si cel al copiilor intretinuti; componenta familiilor dupa relatiile de rudenie sau parentale; statutul femeilor in cadrul familiei; fenomenul migratiei, in special al migratiei temporare, la munca in strainatate si altele.

De asemenea, printre datele care se declara la recensamant se numara si apartenenta etnica a cetatenilor. Numeroase organizatii civice le-au solicitat membrilor minoritatilor sa-si declare clar la recensamant apartenenta etnica: maghiari, secui, ceangai, sasi, romi etc.

La capitolul "caracteristici etno-culturale" din formularul de recensamant persoanele mai sunt intrebate referitor la limba materna si carei religii considera ca ii apartin.

"Trebuie sa cunoastem cati suntem, care sunt modificarile intervenite in structura populatiei, conditiile sociale, conditiile de locuit, informatiile referitoare la migratia populatiei, la migratia interna, la migratia externa", a declarat presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.

Presedintele INS a explicat ca la acest recensamant datele sunt inregistrate pe libera declaratie si nu vor fi solicitate documente.

Colectarea datelor va fi facuta de peste 120.000 de recenzori. La nivelul Capitalei, INS a estimat ca este nevoie de 9.000 de recenzori, la care se adauga o rezerva de 10-15%.

Rezultatele preliminare ale recensamantului vor fi date publicitatii in primul trimestru al anului 2012, rezultatele finale urmand a fi cunoscute in anul 2014. Fondurile destinate cercetarii sunt de 193 de milioane de lei.

Recensamantul din 2011 este al treilea realizat in Romania dupa 1989, precedentele avand loc in 1992 si 2002. La ultimul recensamant al populatiei a reiesit ca populatia Romaniei este de 21,5 milioane de locuitori, dintre care femeile reprezinta 51,3% si barbatii 48,7%, iar peste 52% dintre cetatenii romani traiesc in mediul urban si circa 47% in mediul rural.