HARTA DINAMICA Cum arata sistemul Park&Ride la metroul din Bucuresti si cum functioneaza la Londra. Cine construieste parcari pentru navetisti la marginea Capitalei

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 16 octombrie 2011, 20:52 Actualitate | Esenţial


Multi dintre soferii orelor de varf in Bucuresti sunt cei care au ales sa se mute in ultimii ani in localitatile "suburbii" ale Capitalei. In acest context, un sistem "Park&Ride" in jurul retelei de metrou, cel mai eficient sistem de transport in comun din Bucuresti, ar fi o alternativa pentru cine nu vrea sa strabata orasul cu masina, insa la noi un astfel de sistem este aproape inexistent. Intrebate, autoritatile fie dau din umeri, fie anunta proiecte pe viitor. Pana in prezent, doar Sectorul 6 a deschis o parcare de 700 de locuri aproape de statia de metrou "Pacii". Insuficient. Spre comparatie, in Londra exista 60 de parcari "oficiale" care deservesc 8 din cele 11 linii de metrou (undeground).


Vezi harta mare Harta de baza © OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.

Mii de bucuresteni, navetisti din "suburbiile Capitalei"

In ultimii zece ani, in Bucuresti, a inceput sa apara un fenomen care incet, dar sigur afecteaza  transportul in comun, dar mai ales traficul rutier. Vorbim despre mutarea multor bucuresteni in zonele rezidentiale din afara Capitalei, in satele din jurul Bucurestiul, chiar si pana la o distanta de 20-30 de kilometri de centrul orasului.
Exista o multime de localitati exterioare Capitalei in care din ce in ce mai multi bucuresteni au ales sa se mute: Pipera, Tunari, Voluntari, Stefanesti si Otopeni in Nord; Mogosoaia si Chitila in Nord-Vest; Chiajna si Rosu in Vest; Popesti Leordeni si Berceni in Sud; Pantelimon in Est.

Pe langa mutarea spre "suburbiile" Capitalei, aproape toti acesti bucuresteni mai au in comun si faptul ca lucreaza in interiorul orasului si, zi de zi, pentru a ajunge la locul de munca, trebuie sa strabata urbea pana in celalalt capat sau pana in zonele centrale, zone unde parcarea este un chin. Majoritatea nu au prea multe variante cand vine vorba de transport pana la locul de munca si prefera sa apeleze la masinile personale. In acest context, strazile Capitalei nu pot face fata volumului de trafic si circulatia pe foarte multe artere se blocheaza.Metroul Bucurestean - peste 600.000 de calatori transportati in fiecare zi lucratoare

Desi nu acopera integral orasul si exista zone importante unde inca nu ajunge, metroul bucurestean este probabil cel mai eficient sistem de transport in comun. In iulie 2011, reteaua de transport a metroului bucurestean se intindea pe 68,2 km de cale dubla, existand patru magistrale cu 49 de statii, iar distanta medie intre doua statii este de 1,5 km. Mai mult, desi acopera doar 3,5% din lungimea de transport public a orasului, metroul preia circa 25% din cererea de transport.

In 2010, metroul din Capitala a transportat 177,23 milioane de pasageri cu o medie zilnica de 485.500 de pasageri. Media pe zilele lucratoare, insa, depaseste in mod frecvent numarul de 600.000 de calatori transportati."Park&Ride" de Bucuresti

O parte din ce in ce mai mare dintre bucurestenii din "suburbiile" Capitalei aleg sa foloseasca masina pana la o gura de metrou, cauta un loc de parcare si isi continua drumul cu metroul - adica folosesc celebrul model "Park&Ride", aplicat cu succes in marile metropole europene.

Vorbim aici doar despre metrou pentru ca nimeni la noi nu ar da masina personala pe un autobuz care intra in aceleasi blocaje rutiere din Capitala. In plus, cu autobuzul in Bucuresti nimeni nu iti ofera garantia ca vei ajunge mai repede la destinatie sau ca nu vei sta tot drumul, cat dureaza el, in picioare.

Sistemul "Park&Ride" - parcheaza si continua drumul cu un mijloc de transport in comun, in cazul nostru metroul - si-a facut, deci, aparitia si la noi,  insa este haotic si fiecare parcheaza pe unde apuca. Cine nu gaseste loc de parcare sau nu are timp sa stea sa caute unul in apropierea metroului, isi continua drumul cu masina in oras.

In acest context, autoritatile locale par sa nu dea prea mare importanta acestui sistem si nu se gandesc sa ofere metode alternative de a intra in oras pentru cei care vin cu masina personala.

"Nu inteleg cum descurajeaza primarul sectorului 2, Neculai Ontantu, intrarea cu masina in oras. Cei care vin din nord pe soseaua Pipera-Tunari si vor sa-si parcheze masina la gura de metrou  n-au, practic, nici o solutie. N-ai acces in parcarile firmelor priavate de pe Dimitrie Pompei, mai nou au pus stalpi pe trotuare (foarte bine), dar nu ofera alternative soferilor. Esti obligat practic sa mergi mai departe si sa intri cu masina in oras", ne-a scris un cititor HotNews.ro, care semneaza Ciprian Hotea.


Cum se parcheaza in zona statiei de metrou "Aurel Vlaicu" (Sursa: User Uploaded)

Facem parcari in centru, dar ce ne facem in zonele exterioare?

In tot acest timp, prin presa auzim tot felul de planuri de a construi parcari in zonele centrale - la Piata Universitatii (450 locuri), Piata Alba Iulia (2.190 locuri), Piata Charles de Gaule (603 locuri), Piata Walter Maracineanu (240 locuri), Edgar Quinet (360 locuri), mai nou o parcare cu acoperis de sticla la intersectia dintre Bulevardul Lascar Catargiu si strada Henri Coanda (36 locuri). Faptul ca se fac astfel de parcari este un lucru cat se poate de benefic, fara indoiala, insa nimeni nu spune mai nimic despre amenajarea de parcari in zonele exterioare, parcari ce ar putea ajuta fluidizarea traficului si ar putea reduce numarul de masini care ajung in zonele centrale sau strabat orasul.

HotNews.ro a solicitat autoritatilor publice locale (primariile de sector), precum si Primariei Generale a Capitalei, sa precizeze daca au construit pana acum sau au in plan sa construiasca parcari publice, daca nu pe langa fiecare statie de metrou, macar pe langa statiile de la capete de linie. Raspunsurile, insa, au fost destul de dezamagitoare.


Lucrari la parcarea de 450 de locuri de la Universitate (Sursa: Agerpres)


Primariile de Sector: "E treaba Primariei Generale"

"Primaria Sectorului 4 nu a construit si nici nu planuieste sa construiasca parcari in apropierea statiilor de metrou de la capatul liniei M2", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Sector 4.

"Nu avem in plan sa construim astfel de parcari. De asa ceva se ocupa Primaria Generala. Primaria Sectorului 1 a facut locuri de parcare pe stradutele unde s-au introdus sensurile unice", a declarat pentru HotNews.ro, Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei Sector 1.

Asemanator suna si raspunsul Primariei Sector 2 care a precizat pentru HotNews.ro ca doar Administratia Strazilor poate realiza parcari in apropierea statiilor de metrou si ca acestea nu pot fi cu plata, ci de utilitate publica gratuita. Reprezentantii Primariei Sector 2 au mai spus totusi ca administratia sectorului va oferi bucurestenilor din sector, de la 1 decembrie, 321 de locuri de parcare, insa toate acestea in interiorul cartierelor.

Ca si in celelalte cazuri, Primaria Sectorului 3 a precizat pentru HotNews.ro ca Primaria Generala este responsabila de realizarea parcarilor langa statiile de metrou. "Noi, la sector ne ocupam doar de parcarile de resedinta. Avem totusi cateva parcari supra-etajate. Una este construita pe strada Rotunda, si mai sunt planificate inca doua, pe strada Campia Libertatii si pe Liviu Patrascanu", au declarat reprezentantii primariei Sector 3, fara a da, insa, termene sau detalii despre numarul de locuri al viitoarelor parcari.

Primaria Capitalei: Avem doua parcari planificate pentru Aurel Vlaicu si Pantelimon

Pe de alta parte, Primaria Generala a Capitalei a precizat pentru HotNews.ro ca are in plan sa realizeze doua astfel de parcari, in sistem "Park&Ride", insa au evitat sa dea un termen cand acestea ar putea fi gata.

"Primaria Municipiului Bucuresti are in proiect realizarea unei parcari cu aproximativ 200 de locuri sub pasajul Pipera, in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu. De asemenea, in apropierea statiei de metru Pantelimon, urmeaza a fi demarate lucrarile la un Park & Ride, care are prevazute un numar de 365 de locuri in parcarea supraetajata. Taxa pentru utilizarea locurilor de parcare va fi stabilita in urma studiilor de fezabilitate si va fi reglementata printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti", au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii primariei.

Cat priveste amenajarea de alte parcari in apropierea altor statii de metrou, reprezentantii primariei s-au multumit sa precizeze ca "Primaria Capitalei are o strategie in acest sens, aceasta urmand a fi implementata in masura asigurarii finantarii necesare". Niciun detaliu mai mult.

Exemplul Sectorului 6 - Parcare de 700 de locuri langa statia de metrou Pacii

Totusi, nu peste tot situatia este la fel de dezamagitoare sau de incerta. In Sectorul 6, primaria locala a inaugurat, in urma cu un an, dupa doua luni de constructii si un cost de 3.940.000 de lei, o parcare de 700 de locuri pe amplasamentul fostei Autogari Militari, langa statia de metrou Pacii (M3). Nu este mult, insa este un pas inainte.

Parcare Autogara Militari - Bing Maps
Foto: bing.com
Din totalul de 700 de locuri, aproximativ 350 de locuri urmau sa fie inchiriate in regim de abonament, contra unei sume de 100 lei/luna, iar restul locurilor de parcare pot fi inchiriate cu ora, dupa urmatoarele tarife: 1,5 lei/h; 5 lei/12h si 10 lei/24h. (Sursa: EVZ )

"A fost realizata aceasta parcare pentru oamenii din zona, dar si tocmai in ideea ca vin multi oameni din afara orasului si astfel isi pot lasa si ei masina si sa foloseasca metroul", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Sector 6.

Din cele 700 de locuri, 132 sunt inchiriate cu contract anual de persoane fizice sau juridice, 257 de locuri sunt inchiriate cu abonament lunar, in timp ce alte 170 de locuri pe zi sunt ocupate temporar, cu ora sau pe intreaga zi, au mai precizat reprezentantii administratiei locale, mentionand ca gradul de ocupare al parcarii este de 80%.

"S-a realizat parcarea acolo, insa numarul de locuri este nesemnificativ pentru cate masini intra in Bucuresti de pe autostrada. Nu e nici pe departe de ajuns. In plus, s-a desfiintat autogara de acolo si acum toate maxi-taxi-urile si microbuzele care stationau in autogara acum stau pe bulevard, pe Iuliu Maniu, si blocheaza o banda de circulatie", ne-a spus un cititor HotNews.ro care cunoaste zona.

Din pacate, planurile administratiei Sectorului 6 se opresc deocamdata aici. Reprezentantii primariei au specificat ca, cel putin in acest an, nici o alta parcare nu va fi realizata in apropierea vreunei statii de metrou de pe linia M3.


Parcarea de 700 de locuri de pe amplasamentul fostei Autogari Militari, Sectorul 6 (Sursa: Agerpres)

Cum functioneaza "Park&Ride" in afara. Exemplu: Londra

Sistemul "Park&Ride" este un sistem folosit in multe dintre capitalele si metropolele europene. Poate unul dintre cele mai bune exemple este sistemul parcarilor din jurul statiilor de metrou din Londra. Comparatia cu Bucurestiul este poate fortata, atat cat priveste marimea orasului, cat si a retelei de metrou si trenuri, insa principiul ramane acelasi.

In Londra, 8 din 11 linii de metrou (Undeground) beneficiaza de 60 de parcari "oficiale" cu peste 10.000 de locuri in total. Parcarile au fost realizate in parteneriat public-privat incheiat intre autoritatea de transport pentru zona Londrei, Transport for London (TfL) si NCP (National Car Parks). Parcarile sunt cu plata, iar taxa ajunge in medie intre 4 si 5 lire pe zi. Cele mai scumpe parcari ajung sa coste pana la 8 lire pe zi, dar acestea nu sunt multe. Vezi aici care sunt statii cu parcari si care sunt tarifele pe zi.

Pe langa cele 60 de parcari aflate in responsabilitatea companiei de metrouri din Londra (London Undergorund Limited - LUL) si care sunt amplasate pe langa cele 8 linii de metrou din cele 11 existente , exista alte 11 statii pe langa care s-au facut alte parcari private, fara a se fi semnat vreun parteneriat cu autoritatile. In plus, pe langa toate parcarile care deservesc direct statiile de metrou, Londra beneficiaza de alte zeci de parcari raspandite prin tot orasul, multe dintre acestea regasindu-se chiar in apropierea unor statii de metrou.

Potrivit unui studiu al TfL, din totalul de oameni care folosesc in zilele lucratoare parcarile de langa statiile de metrou, 43% le folosesc in fiecare zi. Noua din zece persoane care folosesc parcarile in zilele lucratoare ajung sa isi parcheze automobilul in timpul orelor de varf (dimineata intre 7:00 si 10.00). 65% dintre cei care folosesc parcarile in timpul saptamanii isi lasa masina parcata pentru mai mult de 8 ore (8-13 ore), majoritatea covarsitoare in timpul orelor conventionale de serviciu."Park&Ride" la metrou, doar una dintre masurile ce ar putea fi luate

In articolul de fata HotNews.ro a luat in calcul si a analizat doar una dintre masurile care pot si ar trebui luate pentru a fluidiza traficul rutier si de persoane in Capitala. Sistemul de metrou este totusi unul eficient, iar existenta de parcari in jurul statiilor de metrou, mai ales in cazul celor de la capete de linie, pot descuraja patrunderea masinilor in oras.

Park And Ride
Foto: Hotnews
Cu siguranta, aceasta masura nu rezolva de una singura problemele. Ea trebuie sa faca parte dintr-un plan extins care sa aiba in vedere toate posibilele solutii pentru traficul din Bucuresti: de la trasee unice pentru autobuze, sensuri unice, parcari centrale si de cartier, pana la un inel de circulatie median, noi magistrale de metrou sau linii de tren urban.

Analiza HotNews.ro ia in calcul informatii oficiale primite de la administratia generala si de la administratiile de sector. Cititorii HotNews.ro ne pot ajuta sa imbogatim articolul si harta si ne pot semnala existenta altor parcari (private sau gratuite) sau locuri de parcare ce exista in prezent pe langa statiile de metrou si pot fi folosite in sistem "Park&ride" de catre soferi.

Sectorul / Linia de Metrou / Statiile dinspre capetele magistralelor de metrou ce ar putea beneficia de o parcare "Park&Ride":

Sector 1 - M4 - Parc Bazilescu, Jiului, 1 Mai, Grivita
Sector 1 - M2 - Aurel Vlaicu
Sector 2 - M1 - Pantelimon
Sector 2 - M2 - Pipera
Sector 3 - M1 - Republica
Sector 3 - M3 - Anghel Saligny, N. Teclu, 1 decembrie 1918
Sector 4 - M2 - Berceni, Dimitrie Leonida, Piata Sudului
Sector 6 - M3 - Preciziei, Pacii, Gorjului
Vezi harta mare Harta de baza © OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28070 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  nefericita comparatie (Duminică, 16 octombrie 2011, 21:05)

  pehash [utilizator]

  Cele 10.000 de locuri de parcare din Londra cred ca sunt, procentual, sub nr de "locuri de parcare" ocupate de park&riderii bucuresteni. Sa nu uitam ca se compara o metropola de 14 milioane cu una de 2-3 milioane (din care probabil jumatate sunt pensionari).
  In realitate majoritatea celor care locuiesc in suburbii si lucreaza in Londra vin cu trenul si o parte din ei, daca isi permit, isi lasa masina in parcarea de langa statia de tren. Tot park&ride se numeste, dar sunt mult mai multe locuri de parcare in total.
 • +14 (14 voturi)    
  Asta da articol (Duminică, 16 octombrie 2011, 21:05)

  alin [anonim]

  Foarte bine ca adresati subiecte asa interesante si care adreseaza lucruri foarte imporante. Debandada din Bucuresti este cauzata tocmai de faptul ca toti stau cu fundul in masina, singuri si li se pare ca vor sa zboare peste ceilalti. De asta trec pe rosu, pe liniile de tramvai, pe trotuare.

  In Londra, cei care lucreaza in centru adica probabil castiga de 3-4 ori mai bine ca smecherii si grabitii de Bucuresti, intra la metrou si asteapta 2-3 metrouri pana cand se urca. Civilizat, calm si foarte demn.

  Solutia este si in Bucuresti metroul sa devina principalul mijloc de transport. Vrei sa strabti orasul cu masina, plateste ca asa e si in Londra.

  Daca lui Oprescu i-ar fi pasat de oameni ar fi facut asta. In schimb viseaza la autostrazi zburatoare care o sa ingroape Bucurestiul in datorii, vor creste poluarea si se va asigura ca metroul nu se dezvolta, pentru ca clientii stau in masini in blocaje.
  • +1 (5 voturi)    
   "Daca lui Oprescu i-ar fi pasat de oameni..." (Duminică, 16 octombrie 2011, 22:31)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui alin

   Exerciţiu de logică:

   Ştim că e enervant: să faci trasee fixe şi scurte cu maşina, să te trambalezi din metrou în autobuz şi invers de mai multe ori, mai ales când e o vreme de Polul Nord şi să încerci să parchezi când nu ai loc. (Exemplu: decât să merg cu maşina în orice punct din Militari aflat între Lujerului şi Păcii, mi-e mai uşor să ajung cu metroul.)

   "Dacă Primarului i-ar fi păsat de oameni" (variabila "Primar" se poate înlocui în ecuaţie cu valorile "Oprescu", "Videanu", "Băsescu", "Lis" etc) de ce nu încearcă să extindă metroul până în localităţile limitrofe, aşa cum francezii au RERul, şi îţi propune/impune să faci jumătate din drum cu maşina şi jumătate cu metroul, ca să consumi şi carburant şi bilete, şi să stai şi prin staţii? De ce impune ca "trenul de aeroport" să se oprească în câmp şi să stai în ploaie sau ninsoare după "autobuzul de aeroport"?

   (Soluţie probabilă: fiindcă Primarul, indiferent de "valoarea lui", nu e franţuz, ci e un număr complex, parţial bucureştean, biologic vorbind, şi parţial altă etnie mai indiană, prin gândire? :)) )

   ~Nautilus
   • +3 (5 voturi)    
    nu e 100% corect (Duminică, 16 octombrie 2011, 22:50)

    leon [anonim] i-a raspuns lui Nautilus

    Nu inteleg de ce dai vina pe primarii Bucurestiului ca nu construiesc metrou in alte localitati din alt judet. Sunt alte unitati administrative si alte conduceri probabil de alte culori politice. Nu e chiar atat de usor precum crezi.
    Solutia infiintarii zonei metropolitane Bucuresti (cu autoritate separata) era excelenta...dar din pacate demersurile s-au cam impotmolit.
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Luni, 17 octombrie 2011, 15:16)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui Nautilus

    Ai fost vreodata cu metroul la statia Pantelimon ca sa vezi cati calatori sunt? Desi circula la 20-30 de minute, cu exceptia orelor de varf cand sunt 20-30 de calatori in rest sunt doua persoane. Daca tunelul respectiv n-ar fi util pentru depou statia nu s-ar fi amortizat in veci. Metroul costa enorm, cam 200 milioane pe km, si este rentabil doar pentru zone aglomerate. In rest se foloseste calea ferata sau tramvaiul.
  • 0 (0 voturi)    
   parcari si transport (Marţi, 18 octombrie 2011, 9:50)

   gh.popescu [anonim] i-a raspuns lui alin

   Ai mare dreptate, in situatii de criza, s-a vazut cat de insemnat este metroul in transportul urban, dar nu este suficient. Primarul capitalei ar putea ca pe traseele centrale si acolo unde este posibil si in cartiere sa instituie benzi de circulatie exclusiva pentru mijloacele de transport in comun.Astfel va creste viteza medie de transport, prin consecinta va scadea numarul autoturismelor, cui oare ii va conveni sa se deplaseze cu o viteza mai mica decat un autobuz care va avea banda libera. La noi pana acum nici nu s-a incercat asta, in schimb punem randuri paralele de borduri, plantam de trei- patru ori pe an flori pe care ulterior uitam sa le udam, dar asta e, da bine la buzunar. In capitalele europene, predomina arbustii, in Germania chiar SOCUL, nu panselutele.
 • +5 (5 voturi)    
  Mai sunt cateva aspecte de luat in considerare (Duminică, 16 octombrie 2011, 21:33)

  Mircea [anonim]

  Primul aspect tine de modul in care se creaza parcarile in Bucuresti, mai exact doar la suprafata. Pe aceeasi suprafata insa ar intra dublu sau tripu ca numar de masini daca s-ar face parcari subterane sau supraterane. Cei din sectorul 6 ar fi avut mai mult succes cu alocarea unor locuri subterane pentru masinile mici si cu locuri supraterane pentru masinile mari.

  Al doilea aspect tine de aplicarea legilor pentru cei care parcheaza aiurea. Cum aratati si in poza cu acel Mini parcat in curba, pe spatiul verde. Existenta acestor parcari ar trebui conditionata clar de aplicarea legilor prin orice mijloace posibile. Vezi exemplu de la Unirii unde desi exista locuri in parcarea supraterana, se parcheaza pe trotuare, pe spatiul verde, oriunde numai sa nu plateasca.

  Apoi ajungem la al treilea aspect: siguranta parcarilor. Este necesar ca acestea sa beneficieze de un sistem minim de siguranta (camere de luat vederi, paznic si/sau bariera, iluminare etc). Alfel, ajungem la aceesi situatie ca pana acum: fiecare parcheaza unde vrea si unde poate.
  • +3 (3 voturi)    
   Numai oamenii inteligenţi le iau în considerare (Duminică, 16 octombrie 2011, 22:33)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   "Vezi exemplu de la Unirii unde desi exista locuri in parcarea supraterana, se parcheaza pe trotuare, pe spatiul verde, oriunde numai sa nu plateasca."

   Comportament stupid.

   1 oră de parcare e între 1,5 RON şi 3,0 RON.

   1 suc e 4 RON.

   Pentru unii, o oră de parcare mai ieftină ca un suc e inacceptabilă, dar preferă să lase maşina undeva unde orice aurolac o poate zgâria şi orice bou cu permis luat la Argeş o poate tampona.

   ~Nautilus
   • 0 (0 voturi)    
    calcul (Luni, 17 octombrie 2011, 1:41)

    Murat [anonim] i-a raspuns lui Nautilus

    Presupune ca lucrezi in zona unirii.
    3 RON x 10 ore pe zi x 21 zile pe luna. Ia vezi tu cat iese.
    Normal ca ar trebui amendati si cine nu isi permite poate merge cu metroul. Dar raportat la salariul mediu, pretul parcarii nu este mic.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Luni, 17 octombrie 2011, 2:53)

     Nautilus [anonim] i-a raspuns lui Murat

     1. Lucrez în zona Unirii. (Nu se pune, fiindcă am parcare la serviciu.)
     2. Există abonament la parcarea turn (300 RON/lună).
     3. Abonamentul e folosit de obicei de locatarii din zonă (pentru a-şi ţine maşina într-un loc sigur).
     4. După 13 ani de condus şi de parcat peste tot pe unde se poate şi pe unde nu, Unirii e locul cel mai prost imaginabil în care se poate parca pe sol: la Km 0 e o parcare mică şi inutilă în care oricând poţi fi tamponat, la blocurile dintre Unirea şi Tribunal sunt maşinile locatarilor şi nu ai unde parca, între Cocor şi Twice există câteva locuri şi oricum sunt luate de alţii care locuiesc acolo. Ori e parcarea turn, ori mergi câteva străzi şi parchezi la Tribunal, ori nu vii cu maşina. Nu se mai pune problema de "e scump", "e naşpa" sau "e incomod", pur şi simplu nu e loc.

     Dacă nu ar fi existat parcarea turn şi traficul era cel de acum, comerţul şi operaţiunile firmelor de acolo ar fi fost o catastrofă. Şi-a recuperat costurile de construcţie de zeci de ori până acum.

     ~Nautilus
    • 0 (0 voturi)    
     pai.. (Luni, 17 octombrie 2011, 9:51)

     cosmo [anonim] i-a raspuns lui Murat

     pai si "afara" e mai ieftin"? in capitale ora de parcare e cel putin 2,5 euro/ora, in zone centrale ajunge spre 4 euro.
     nu-ti permiti, vii cu bus, tramvai, faci 2 ore pana la serviciu, asta e! adevarul e ca romanul e obisnuit sa vina cu masina pana la botul calului ca e..."gratis". nu exista navetisti in adevaratul sens al cuvantului.
     • 0 (0 voturi)    
      pai... depinde nu? (Marţi, 18 octombrie 2011, 2:23)

      Murat [anonim] i-a raspuns lui cosmo

      "afara" asta nu e tot la fel. In unele orase e mai scump, in altele e mai ieftin in functie de cum i-a dus capul pe fiecare sa-si dezvolte orasul.
      Oricum eu nu spuneam ca trebuie sa fie ieftin. Dar nu sunt de acord afirmatia ca 3 lei pe ora parcarea este un pret infim intr-un oras cu salariu mediu de 400 de euro.

      Cu totii ne dorim un oras cu aer curat si trafic lejer dar asta nu are nici o legatura cu cat costa parcarea de la unirii ci cu calitatea transportului in comun.
      Oamenii trebuie pusi in situatia in care este mai placut si mai rapid sa mearga cu tramvaiul nu jecmaniti. Ce ziceti voi se numeste comunism.
      Hai sa punem 50 de lei parcarea pe ora la Unirii nu? Sa vedeti ce trafic de vis va fi in Bucuresti.
    • +2 (2 voturi)    
     parcarea in centru este un lux (Luni, 17 octombrie 2011, 13:18)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Murat

     e normal sa fie scump sa-ti parchezi conserva pe roti in buricul targului. de ce sa fie ieftin? cat costa sa inchiriezi 1mp la Unirii in scopuri comerciale sau rezidentiale? la fel de scump trebuie sa fie sa-l inchiriezi si daca vrei sa-ti lasi masina acolo.
     cand iti cumperi o masina trebuie sa iei in calcul atat costul intial cat si cheltuielie cu intretinere, asigurare, combustibil si parcare. exista orase in europa unde platesti si 2-300 de euro pentru un loc de parcare in fata casei.
     solutia pe termen lung nu este sa crestem numarul benzilor pe sosele si numarul parcarilor. au incercat asta in occident zeci de ani si au vazut ca nu se poate. ar fi cazul sa invatam din greselile lor.
 • +3 (3 voturi)    
  Parcari Pacii (Duminică, 16 octombrie 2011, 22:24)

  gigel [anonim]

  Parcarea aceea de la Pacii este deja inchiriata mai mult locatarilor din zona, autobuzelor si diverselor manifestari si targuri. Unii se mai descurca, cum sunt unii soferi de microbuze, care, mana in mana cu paznicii de la COMOTI blocheaza sau ingreuneaza traficul pietonal si unele cai de acces, dar nu ii vede (sau se face ca nu ii vede) nici o autoritate: nici Politia, nici Primaria...
 • +6 (6 voturi)    
  Diferente (Duminică, 16 octombrie 2011, 22:26)

  irlandezu' [anonim]

  Park'n'ride e foarte bun daca ar functiona sau ar fi respectat. Mai e un aspect pe care cei de sus nu l-au precizat. Diferenta dintre Londra si Bucuresti e ca pentru a patrunde cu masina in centru trebuie platita o taxa de acces - congestion charge (poate imi scapa denumirea exacta) - care e destul de piperata. La 12 milioane de locuitori ai Londrei s-ar vedea diferenta la numarul de masini, dar pentru ca oamenii tin la propriile parale se descurca cu ajutorul mijloacelor de transport, metrou, autobuz, dar si biciclete. Aici nu are sens comparatia. Sistemul de infrastructura a transportului londonez si a pistelor de biciclete e asa cum Bucurestiul niciodata nu va avea. Nu pentru ca sintem noi inferiori, cum multi sustin iar noi ne multumim s-o luam ca atare, ci pentru ca exista bunavointa si finante. La bunavointa a se citi responsabilitate, simtul datoriei si respect pentru slujba pe care o ai dar si fata de cei ce te-au ales. Poate bani s-ar gasi, nu pentru "taxa de centru", desi romanii ar scoate banu' la cite suv-uri si supersportive sint pe cap de locuitor, dar bani pentru un metrou construit mai repede, bani pentru infrasctructura drumurilor (care sa dureze mai mult de 2-3 anotimpuri) dar mai ales bani pentru CCTV, pt ca in Londra d-aia functioneaza aceasta taxa, pentru ca pot verifica la sigur cine si nu plateste. In fine, putem compara la nesfarsit. Tot un singur adevar e la baza. Nu vrem sa ne schimbam si basta. Daca ar putea, unii dintre noi si-ar declara bunastarea cu cite un dirijabil care sa le poarte numele. La noi banii se fura prin diverse licitatii "publice", materialele dispar si apar in banii de pe vile sau suvuri si supersportive. Si aici se pot enumera la greu. Unde ajungem cu asta? La trafic greoi, nervi si in ultima instanta la crime savirsite de suvuri sau supersportive pe DN1, in fata propriei familii...
 • +3 (3 voturi)    
  Metrou pe inelul de localitati din jurul capitalei (Duminică, 16 octombrie 2011, 23:18)

  Navetistu [anonim]

  foarte bun articolul si ideea de parcari linga statiile metrou. de luat in considerare si continua dezvoltare a orasului, vezi Baneasa-Otopeni sau Sos. Chitilei (viitor Mall Colosseum)/Chitila Mogosoaia unde nici nu exista metrou. Ideal ar fi fost in tren/metrou care sa lege inelul de localitati din jurul Bucurestiului de reteaua de metrou existenta. Populatia de acolo lucreaza toata in Bucuresti. S-ar fi facut economie de combustibil, reducerea poluarii, chetuluiala s-ar fi amortizat daca taxele erau incasate corect. pe mine m-ar fi interesat parcare la 1 Mai/Clabucet sau sa zicem Parc Basilescu. Podul Constanta e supra-aglomerat, la fel 1 Mai/Clabucet si multi vin din localitatile limitrofe la munca pe acolo. Nu ai unde sa sa iti lasi masina, ca sa intri la metrou, asa ca incarci si tu traficul in oras, fara nicio placere. Mie imi place modelul olandez unde metroul e si tren. Te urci lange centru si ajungi la granita cu Germania. Lumea e in continua miscare.
  • 0 (0 voturi)    
   nu metrou, ci tren (sub) urban! (Marţi, 18 octombrie 2011, 6:55)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Navetistu

   Desigur ca trebuie asigurat transportul pe inelul localitatilor din jur, dar NU cu metroul! Nu s-au terminat de facut liniile radiale, iar pe acel inel trenul poate circula si la suprafata, nu este neaparat necesar saparea tunelului de metro, care este costistor. Desi diferenta este practic nula la Berlin - aceeasi garnitura de vagoane stil "metrou", adica cu alimentare pe sina a treia, iese si la suprafata in diverse zone, si trece pe deasupra strazii sau printr-un debleu special. Si are conexiune directa cu reteau feroviara, la gara, la unul din peroane bine metroul!
   Mteroul inelar ar deservi nu numai navetistii din exterior, ci si pe bucurestenii care isi lasa maisn acasa si vor sa ajunga din sudul orasului in nord, fara a traversa centrul aglomerat!
 • 0 (0 voturi)    
  nivelul de trai ....care e??? (Luni, 17 octombrie 2011, 7:56)

  bucur [anonim]

  sunt satul de comparatii intre bucuresti si marile metropole ale europei....la salarii de ce nu faceti comparatii ? ce finante au londonezii si ce bani au bucurestenii....noi suntem o tara saraca a europei....si voi care va ''dati in barci'' pe internet, in comparatie cu englezii, sunteti la fel de saraci.
  • +2 (2 voturi)    
   aiurea! (Luni, 17 octombrie 2011, 9:55)

   cosmo [anonim] i-a raspuns lui bucur

   saracia nu exclude civilizatia! romanul tipic care se plange!
   cat e salariul minim in Ro? nu stiu exact, zic 600 ron. 3 ron ora de parcare, asta inseamna 200 ore de parcare.
   in Franta sal minim e parca vreo 900 euro. pune 2,5-3 euro minim ora in paris, ajungi la 300 ore de parcare.
   e mare diferenta?? dar el, romanul plangacios, n-are bani! atunci mergi pe jos!
 • 0 (0 voturi)    
  Metroul nu acopera decat prea putin (Luni, 17 octombrie 2011, 9:27)

  ion [anonim]

  Mai intai trebuie sa existe metroul care sa dubleze orice iesire importanta din oras. Sunt zone intregi neacoperite. Intrarea/iesire din Moldove de exemplu (Colentina) nu are nici macar in plan o linie de metrou pana in voluntari. Daca nici asta nu e artera circulata, apoi nici nu mai stiu care alta este.

  Sau in Pantelimon am vrut eu sa merg cu metroul si am luat-o. La capatul ala de linie ajunge un metrou din patru, restul nu merg pana la capat.

  Cele mai multe statii terminale sunt prea in mijlocul orasului. Sau nu dubleaza arterele cele mai importante ale Bucurestiului (iesirile importante sunt DN1, Colentina, Militari)

  Cred ca doar Pacii si partial Laminorului ar fi niste zone cu parcari mari utile.

  Practic prima solutie e asta: sa fie dublate de metrou toate arterele importanta, care metrou sa iasa minim 2-3 km in afara orasului, daca nu un chiar mai mult, ca in Paris (10-15-20 de km in Paris)

  Acolo parcari mari, practic in camp. Da, asta ar fi o solutie. Ideal ar fi ca centura sa iti asigure accesul o legatura spre aceste parcari.

  Parerea mea de doi bani.

  Anyway, dezvoltarea metrolului e ataaaaaaat de lente, ca sper ca macar copii mei sa o apuce. Dar e cam singura solutie. Trebuie inceput cat mai repede
  • 0 (0 voturi)    
   exact! (Marţi, 18 octombrie 2011, 7:01)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui ion

   Ioane,
   asa am spus si eu, pentru sistemul "park and ride"la noi nu lipsesc doar parcarile de la capate, ci in primul rand transprotul public (nu numia metrou) cu care sa poti sa "ride"la destinatia dorita, dupa ce ti-ai lasat masina in parcare!

   Si da, metroul nu acopera nici macar zona centrala a orasului, cand putem spera sa ajunga pina la marginea fiecarui cartier?
   "sa iasa ca in Paris (10-15-20 de km) in afara orasului" este undeziderat foarte greu de indeplinit, eu m-as multumi sa AJUNGA peste tot la margine, cum este la Pacii si la Republica! Evident, acolo ar fi si mai usor de gasit spatiu pentru parcari - cu multe mii de locuri, 700 este ridicol!
 • +1 (1 vot)    
  parcari (Luni, 17 octombrie 2011, 9:52)

  Petre [anonim]

  eu unul as fi multumit daca la fiecare statie de metrou (sau cele mai aglomerate statii)
  ar crea si ei spatii unde sa iti poti lasa bicicleta.
  Ar trebui montata doar o camera video pentru a descuraja "baietii"
  ex: eu locuiesc in zona obor si lucrez in zona tineretului. daca iau troleibuzul 66 pana la metrou la universitate fac vreo 3-40 min. Cu bicicleta fac 10 minute, numai ca nu am unde sa o las in siguranta la metrou la universitate, pentru ca se fura. Apoi ar trebui sa urc in metrou si sa cobor la tineretului fara probleme
 • +2 (2 voturi)    
  Gresit. Oarecum (Luni, 17 octombrie 2011, 11:28)

  CGiboi [utilizator]

  Toata povestea asta cu traficul este cauzata de mai multi factori. Iar rezolvarea vine numai cand descurajezi condusul in oras. Mai ales in centru.

  Pentru ca traficul in Bucuresti sa scada, trebuiesc implementate urmatoarele, in aceasta ordine:
  - marirea vitezei medii a transportului in comun de suprafata:
  - prin benzi speciale pentru autobuze si troleibuze delimitate de celelalte benzi prin borduri foarte inalte sau despartitoare de sensuri din beton armat. Accesul autobuzelor/troleibuzelor sa se faca pe aceste benzi cu ceva de genul asta: http://www.youtube.com/watch?v=zUNyInW3K6Q
  - realizarea pentru tramvaie cai de rulare numai ca pe linia lui 41. Desfiintarea tramvaielor de pe stradutele inguste. Inlocuirea lor cu autobuze/troleibuze.
  - pe stradutele cu posibilitate de o doua benzi, sa fie cu sens unic, iar o banda sa fie alocata parcarii in spic
  - marirea retelei de metrou
  - construrea de parcari la statiile de metrou sau pe Centura in sistem P+R

  In Amsterdam, de exemplu, unde transportul in comun este foarte eficient, exista numeroase parcari P+R in adiacenta centurii (A10) si in general la puncte nodale impoartane cu aglomerari insemnate (metrou, tren, tramvaie + autobuze). In centrul orasului se descurajeaza mersul cu masina prin alocarea de spatii foarte largi transportului in comun si o singura banda pentru masini personale. Multe strazi sunt inchise circulatiei auto si sunt doar pentru transport in comun.

  Ar trebui sa existe o presiune mai mare pe simplificarea transportului in comun in Bucuresti, iar primarii ar trebui sa descurajeze pana la extrem condusul. Insa nu poti sa-l descurajezi decat dupa ce ai alternativa, aceea fiind transportul in comun.

  Solutii sunt. Vointa lipseste.
  Chiar daca asta inseamna pentru moment blocarea traficului rutier
  • 0 (0 voturi)    
   Amsterdam (Luni, 17 octombrie 2011, 12:23)

   Nautilus [anonim] i-a raspuns lui CGiboi

   Amsterdam este un oraş ne-automobilistic ca şi Bruges sau o mare parte din Ghent, la fraţii lor belgieni din motive tehnice:

   Solul pe care e construit, în special solul pe care sunt construite cartierele mai vechi, e foarte moale şi mlăştinos şi nu rezistă la un trafic intens care ar putea duce la ondularea/"scufundarea" pavajului, fisurarea clădirilor, podurilor etc. Astfel încât ei încearcă pe cât posibil să descurajeze utilizarea automobilelor (restricţii de circulaţie, sensuri unice, străzi închise traficului auto, locuri de parcare mai scumpe ca apartamentele, imposibilitatea de a parca în afara locurilor amenajate, pe străduţe, umflarea costului carburantului - cam cu 30% mai scump ca la noi etc) şi ocolirea oraşului propriu-zis prin centură (A10, în regim de autostradă).

   De fapt, în mai multe rânduri s-a pomenit în presa anglofonă de problema solului la ei.

   Aici se văd efectele construcţiei pe un sol foarte moale:

   http://www.flickr.com/photos/18101207@N00/3237144500/

   ~Nautilus
   • 0 (0 voturi)    
    Mda (Luni, 17 octombrie 2011, 13:59)

    CGiboi [utilizator] i-a raspuns lui Nautilus

    Nu numai de asta se descurajeaza traficul la ei
 • +1 (1 vot)    
  Transport SNAGOV (Luni, 17 octombrie 2011, 16:44)

  Un calator [anonim]

  Locuiesc in Snagov Sat si zi de zi pentru a veni la serviciu in Bucuresti este o adevarata aventura...De ce? pentru simplu fapt ca zi de zi pe DN1 sunt accidente pot spune ca este un drum unde se MOARE stimati primari, ministri, politisti si toti aceeia care raspundeti pentru siguranta traficului. Din pacate niciun politist nu se sesizeaza sau nu reactioneaza atunci cand vad Maxi Taxi plin ochi cu calatori ( este stiut ca statul in picioare in acele microbuze este interzis ) pentru a nu spune ca soferii vorbesc in permanenta la telefon...DE CE NU SE REABILITEAZA LINIILE DE TREN PANA IN SNAGOV SAU DE CE NU SUNT UTILIZATI BANII DE LA UE PENTRU A CONSTRUI UN METROU SAU TRAMVAI USOR PANA IN SNAGOV, GHERMANESTI, CIOFLINCENI ETC?????? DE CE? strazile ar fi mai libere, oamenii ar ajunge usor la serviciu, nu s-ar mai intampla accidente etc. NE VAITAM CA NU AVEM PROIECTE DAR IN SCHIMB AVEM CAMIOANE DE PROIECTE DE CARE NIMENI NU ESTE INTERESAT...PROBABIL CA BANII DE LA UE NU POT FI FURATI:-(
 • 0 (0 voturi)    
  articol bun, dar incomplet! (Luni, 17 octombrie 2011, 21:36)

  Cristian Ioan [anonim]

  Da, Primarul este de vina, dar nu numai!
  Cum spunea cineva, pina nu se face Zona Metropolitana, nu se poate rezolva situatia, pentru ca actualmente nici metroul, nici (inexistentele la noi) trenuri suburbane, nici cntura ocolitoare nu tin de Primaria Capitalei.
  Ideea articolului este excelente, dar afirmatia ca" primarii de sector nu fac parcari la capetele metroului"este adevarata, insa complet .. incompleta!
  pentru descongestionarea centruluk, pentru park-and-ride, sunt absolut neceare mai multe elemente:
  - centura ocolitoare, ca atunci cand vii de la Brasov si mergi spre Constanta, sa nu trebuiasca sa treci prin centrul orasului;
  - finalizarea centurii actuale (doua benzi si poduri peste tot), daca vrei neaparat sa mergi cu autoturismul din Berceni in drumul taberei sa poti veni pe exterior, sa nu trebuiasca sa treci prin centru;
  - transport in comun mai bun, metroul este doar una din componente. Asa cum este acum reteaua liniilor de metrou nu acopera tot orasul, sunt destinatii pentru care TREBUIE sa folosesti autoturismul! Mia intai trebuie rezolvata problema asta, si DUPA aia parcarile la capetele de metrou!
  - DUPA ce se implementeaza tpate cele de mai sus, se poate aplica "taxa de centru"care sa descurajeze folosirea masinilor in zona centrala. Asa cum este situatia ACUM, nu se poate, pentru ca nu exista alternative viabile ...
 • 0 (0 voturi)    
  sistemul P + R (Marţi, 18 octombrie 2011, 8:55)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Marii specialisti romani in ale urbanisticii s-au deplasat pana la Londra ca sa studieze
  aceasta chestiune.Mare scofala! Pe banii contribuabililor...a fost OK.De mult timp am scris pe acest "forum" ca cel mai performant sistem european de transport in comun se
  afla la...PRAGA!! Chiar si in anul 2002,cand orasul a fost partial sub apa,transportul in comun a functionat ceas. La toate statiile terminus ale celor trei linii de metrou actuale
  exista mari parcari pazite unde sunt lasate autoturismele de dimineata si pana dupa amiaza.Intrati de www.dpp.cz si va veti documenta;veti putea consulta inclusiv tarifele.
  Si mai este ceva: Praga avand vreo 40 de gari,reteaua de cai ferate din zona orasului,pe o raza de 30 km cca fata de centru,are inclus a in biletul universal de metrou/tramvai/autobuz si calatoria pe aceste segmente de cale ferata.
  Stimabililor specialisti,puteti acum sa va documentati din birou,mult mai ieftin!! Back to work!!
 • +1 (1 vot)    
  Parcare Metrou Pipera a fost desfiintata ! (Marţi, 18 octombrie 2011, 10:11)

  MPS [utilizator]

  La statia de metrou Pipera (Capatul M2) din Sectorul2 acum 7-8 luni mai era o parcare publica vis-a-vis de statia de metrou (vreo 150 de masini). Din pacate, dl. Neculai Ontanu, primarul sect.2 a hotarat ca aceasta parcare trebuie desfiintata si a construit acolo niste tonete si casute care sa fie inchiriate la diversi comercianti. A mai construit (din bani publici) si o structura suspendata - unde este un restaurant ...

  Intrebat cu ceva timp in urma de ce a desfiintat singura parcare publica de la metrou din Pipera, primarul Ontanu a spus mai mult sau mai putin serios - ca cei care faceau naveta acolo - nu voteaza in sectorul 2 ...

  Mai mult - pe acelasi bulevard (Dimitrie Pompei),ca si pe cel paralel (Soseaua Pipera - unde este Directia permise de conducere) se mai si ridica masini de catre firma de ridicari.

  Nepasarea in sectorul 2 este crunta fata de aceste probleme - rezolvate de alte tari cu cel putin 20 -30 de ani in urma (poate chiar si mai mult in Germani si Anglia)
 • 0 (0 voturi)    
  Articol superficial (Miercuri, 19 octombrie 2011, 10:45)

  casgoro [anonim]

  La intrarea in Bucuresti din Sud(capatul de metrou Berceni) tocmai a fost construita o parcare care impreuna cu celelalte doua existente, au o capacitate de vreo 200-300 locuri de parcare.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by